2% pentru Recifele din Marea Neagra

2% pentru Recifele din Marea Neagra

Cele opt recife artificiale, amplasate anul trecut de Mare Nostrum in dreptul Cazinoului din Constanta, au aratat necesitatea si viabilitatea unui proiect de crestere a diversitatii faunistice in Marea Neagra. In scurt timp, s-a demonstrat ca pe structurile artificiale s-a dezvoltat o flora marina bogata, care a atras nenumarate vietuitoare. Imaginea calutului de mare, surprins de scafandrii parteneri in proiect, este greu de uitat!

Se stie ca pestii, care traiesc in ape de adancime medie, sunt adesea atrasi de pietre sau epave care ofera adapost in fata curentilor, mareelor si pradatorilor, crescand in acelasi timp potentialul de hranire. Scoicile asezate pe recif pot oferi zone de asezare valoroase pentru alge marine si vietuitoare nevertebrate, precum si adapost pentru organisme ce traiesc pe fundul apei, oferind oportunitati suplimentare de hrana pentru un numar mare de animale.

Constructia unui recif artificial, creste numarul de animale capabile sa traiasca intr-o anumita zona pe fundul apei.

Oricine poate redirectiona 2% din impozitul pe venit catre intretinerea recifelor pe care le-am amplasat in mare si construirea altora noi!

Recifele artificiale sunt un instrument de management pozitiv, care poate fi folosit pentru a permite zonelor naturale suprasolicitate sa se recupereze si de a crea zone de pescuit de calitate aproape de anumite puncte de acces. Apar, totodata, efecte benefice pentru scafandri de agrement, pescari si in economia comunitatilor locale, prin cresterea dimensiunilor populatiilor de pesti din recife, precum si marirea efectivelor de specii prezente intr-o anumita zona.

Pentru construirea cu succes a unor recife noi, este esentiala o planificare cuprinzatoare. Materialele, localizarea recifelor, geamandurile, permisele, zona de asamblare, mana de lucru, finantarea, transportul si posibilele conflicte de interese trebuie sa fie luate in considerare, cu atentie, la inceputul unui astfel de proiect. Solutiile, in acest caz, vor fi elaborate de o comisie care reprezinta autoritatile locale si de stat, experti locali si nationali in biologie marina, sport si pescuit comercial, autoritati din domeniul turismului si alte persoane fizice interesate.

Fiti alaturi de Mare Nostrum pentru a imbogati ecosistemul Marii Negre!

 

 

 

INFORMATII DE BACKGROUND

            Principalele rezultate atinse in cadrul proiectului “REEFS - “Research and REstoration of the Essential Filter of the Sea” sunt:

-          echipa a participat la un training in Trabzon, cu peste 40 de persoane din tarile partenere;

-          au fost organizate 2 mese rotunde, in Romania si Ucraina, unde au participat peste 50 de persoane, in scopul alegerii materialului din care sa fie construite recifele, ce fel de analize trebuie realizate si alte aspecte relevante;

-          2 discutii publice desfasurate in Romania si Bulgaria, deschise publicului larg, privind procedura de amplasare a recifelor si structura lor, unde au participat peste 70 persoane in ambele tari;

-          au fost prelevate probe inainte si dupa amplasarea recifelor, prin implicarea expertilor de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Marina Grigore Antipa;

-          Mare Nostrum a amplasat, cu ajutorul companiei Van Oord, 8 structuri recifale cilindrice construite din polipropilena, cu o inaltime de 7 m si 2.5 m diametru, scufundate la o adancime de 11 m si ancorate solid cu greutati de 3 tone. Acestea sunt  monitorizate periodic.

Instituţiile implicate in implementarea acestui proiect sunt: Bulgarian Biodiversity Foundation, ILIA State University din Tbilisi, ONG Mare Nostrum din Constanţa, partenerul gazda,  Karadeniz Technical University din Trabzon şi Odessa Branch of the Institute for Biology of Southern Seas (OBIBSS).

             Scopul proiectului a fost conştientizarea, inţelegerea şi responsabilizarea faţa  de problemele din zona marina, inclusiv activitatea umana şi efectele ei. De asemenea, s-a urmarit stabilirea pe termen lung a unei platforme de parteneriat pentru cercetare ştiinţifica, tehnica, administrativa, precum şi promovarea activitaţilor de conştientizare in favoarea practicilor de amplasare a recifelor artificiale ca modalitatea de restaurare a ecosistemului Marii Negre.

            Acest proiect s-a finalizat in data de 31 decembrie 2015, iar rezultatele obtinute de ONG Mare Nostrum in cadrul proiectului “Research and REstoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS”, finanţat de Uniunea Europeana, prin Programul Programul Operaţional Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 - proiect pilot internaţional axat pe cercetarea ştiinţifica a impactului recifelor artificiale asupra mediului marin din Marea Neagra. Bugetul total a fost de 627 650 EURO, din care suma oferita de Uniunea Europeana prin Programul Operaţional Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013 este de 564 885 EURO. 

Informații de contact

Nume Companie

ONG Mare Nostrum

Persoana de contact

Andra Fratila

Telefon

0727388335

E-mail