6 greseli pe care le fac parintii cu sanatatea dentara a copilului

Dr. Mihaela Dan Dr. Mihaela Dan

Fiecare parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru propriul copil, dar se intampla uneori ca din lipsa de timp sau de informatie completa sa fie luate anumite decizii care nu sunt cele mai bune pentru sanatatea dentara a celor mici. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ofera cateva sfaturi de ingrijire a sanatatii orale a copiilor inca de la varste fragede, pentru a bune bazele unei danturi frumoase si sanatoase a viitorului adult.

Majoritatea parintilor sunt preocupati de ingrijirea dintilor copiilor lor, fie pentru ca ei insisi au probleme prin care nu isi doresc sa treaca si cei mici, fie pentru ca au inteles ca starea de bine si sanatatea nu sunt complete daca nu acordam suficienta atentie si sanatatii orale.

Din pacate, exista unele greseli comune pe care le fac parintii si care ar putea cauza probleme dentare celor mici. Iata cateva dintre ele:

  1. Lasam copilul sa se spele singur pe dinti

Pana la varsta la care deprinde scrierea cursiva (7-8 ani) copilul nu are dexteritatea necesara pentru a se spala corect pe dinti. “In plus, cel mic nu constientizeaza importanta periajului dentar si nici nu are rabdarea de a-l executa corect. Parintele trebuie sa suplimenteze periajul, dupa ce copilul s-a spalat singur, pentru a evita aparitia cariilor dentare”, recomanda specialistul ortodont.

  1. Nu ducem copilul suficient de devreme la control stomatologic

Parintele ar trebui sa mearga cu cel mic la cabinetul dentar inca de la implinirea primului an de viata, si apoi la fiecare 6-12 luni, pentru a primi sfaturi personalizate de ingrjire dentara, pentru a descoperi si trata din timp cariile dentare, anomaliile de dezvoltare a maxilarelor si de eruptie dentara. In acest fel, cel mic se va obisnui cu atmosfera din cabinet inainte de a avea probleme si nu atunci cand va avea o suferinta si va fi mai putin cooperant.

“Este recomandat ca prima vizita a copilului la medicul dentist sa aiba loc odata cu prima aniversare sau la eruptia primului dinte. Intarzierea primei vizite la stomatolog inseamna ca orice potentiala problema nu a putut fi detectata si tratata. In plus, cel mic va fi mai predispus sa se teama de medicul dentist, deoarece controalele regulate nu au facut parte din rutina”, spune doamna doctor Mihala Dan.

  1. Neglijam importanta unor obiceiuri daunatoare

Sugerea degetului sau a suzetei dupa varsta de 3 ani, la fel ca respiratia pe gura si vorbirea cu limba intre dinti produc in timp deformari ale dintilor si oaselor maxilare, care apoi vor necesita aparat dentar pentru corectare. Cu cat consultatia la medicul ortodont si tratamentul au loc mai tarziu, cu atat mai greu vor fi de corectat problemele.

  1. Permitem consumul de bauturi acidulate

Acizii si zaharurile din aceste bauturi sunt extrem de daunatoare pentru smaltul subtire si slab mineralizat al copiilor, iar cariile nu vor intarzia sa apara. Aceste bauturi trebuie excluse complet din dieta copilului.

"Majoritatea copiilor iubesc aceste bauturi, insa efectul lor este foarte negativ asupra danturii. In fapt, o cauza comuna a cariilor dentare o reprezinta bauturile acidulate si bogate in zaharuri si / sau acizi", atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Neglijam tratarea cariilor dintilor de lapte

Un mit foarte des intalnit este ca acestea nu trebuie tratate, deoarece dintii de lapte se vor schimba. De fapt, caria este o boala contagioasa, care se poate extinde la dintii permanenti. In plus, complicatiile cariilor dintilor de lapte (abcese, durere, dificultati de masticatie, afectarea dintelui permanent care ii vor inlocui etc.) nu trebuie trecute cu vederea deoarece vor afecta sanatatea si calitatea vietii copilului.

  1. Oferim copiilor ceva de “rontait” intre mese

Unele alimente pot fi considerate sanatoase (cereale, banane, biscuiti etc.) si sunt oferite cu convingerea ca nu vor face rau, insa ele sunt lipicioase, raman intre dinti, unde carbohidratii din ele sunt sunt descompusi in acizi care vor produce carii.

“Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca astfel de alimente trebuie sa fie interzise in totalitate din dieta copiilor. Gustarile dintre mese trebuie sa fie reduse ca numar si compuse din fructe si legume fibroase sau urmate imediat de periaj dentar”, recomanda specialistul ortodont.

Regulile pentru o viata sanatoasa sunt setate inca din copilarie, asadar odata cu constientizarea acestor greseli involuntare, parintii pot face modificarile necesare pentru a se bucura de zambetul frumos al copiilor lor toata viata.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Orto-Implant Expert

Persoana de contact

Clinica Orto-Implant Expert

Telefon

0728122828

E-mail