Hainele pentru copii, un subiect relativ simplu in aparenta, dar care in esenta este mult mai amplu. Industria textila dedicata celor mici a aparut in urma cu mai bine de 200 de ani si, in timp, a capatat o amploare foarte mare. La ora actuala, productia si comercializarea hainelor pentru copii reprezinta una dintre cele mai infloritoare ramuri ale industriei textile, insa putini stiu ce "secrete" ascunde aceasta.
Iata o lista cu 7 lucruri interesante despre hainele pentru copii pe care suntem convinsi ca nu le stiai:
1. Copiii erau imbracati la fel ca parintii
Pana in anii 1850-1860, parintii le croiau copiilor replici exacte ale hainelor lor si ieseau mereu pe strada imbracati la fel.
2. Rochitele nu au fost intotdeauna purtate doar de catre fetite
Pana in anul 1940, rochitele nu erau destinate numai fetitelor. Baieteii nu purtau pantalonasi, ci purtau rochite, deoarece erau mult mai comode si mai usor de realizat si de intretinut.
3. Hainele pentru copii au fost foarte mult timp unisex
Imbracamintea realizata in functie de sexul copilului este un concept relativ modern. Desi este o practica obisnuita sa daruim haine pentru copii de culoare albastra drept cadou baietilor si haine de culoare roz pentru fetite, acest obicei a aparut incepand cu anul 1920 si a trebuit sa treaca o buna perioada (aproximativ 30 de ani) ca sa devina un gest popular in intreaga lume.
4. Bumbacul – descoperirea ce a schimbat lumea hainelor pentru copii
Desi aceasta tesatura minune exista si in anii 1800, bumbac alb a devenit principala optiune in productia de haine pentru copii abia la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Bumbacul este un material durabil, care rezista la uzura survenita in urma spalarilor multiple, nu provoaca reactii alergice si este delicat cu pielea sensibila a copilasilor.
5. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, salopetele pentru copii au devenit foarte populare
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, a existat o crestere semnificativa a popularitatii salopetelor in randul copiilor de pretutindeni. Atat baietii, cat si fetele purtau si inca poarta aceste haine pentru copii, datorita aspectului aparte si a faptului ca sunt foarte practice.
6. Marimile nu sunt intotdeauna ceea ce par
Teoretic, hainele care sunt create pentru bebelusii de 24 de luni ar trebui sa fie la fel cu hainele destinate copiilor cu varsta de 2 ani, pentru ca sunt destinate aceleiasi varste, nu? Total gresit! Chiar daca in teorie este aceeasi marime, in practica, exista diferente de calapod si de marimi, in functie de branduri.
De aceea, este recomandat sa cumperi haine pentru copii in functie de dimensiunile sale, nu in functie de varsta care este trecuta pe eticheta. Pana la urma, fiecare copil are ritmul propriu de crestere.
7. Body-urile nu au fost initial realizate din bumbac
Desi nu se stie cu exactitate momentul in care a fost creat primul body, acest obiect vestimentar este nelipsit din arsenalul de haine pentru copii pe care orice prichindel il are. Datorita cercetarilor realizate in decursul anilor, s-au descoperit dovezi care dateaza de acum mai bine de 100 de ani si care atesta faptul ca, initial, body-urile erau realizate din... lana!
Avand in vedere ca lana este un material care provoaca alergii si iritatii, nici nu este de mirare ca a fost inlocuit in productia de haine pentru copii de panza de bumbac sau de bumbacul fin croşetat. Incepand cu anul 1950, body-urile au inceput sa fie prevazute cu extensii frontale şi dorsale de material, dar şi cu prelungire pe picior, pentru a putea fi prinse cu ace de siguranţa sau cu nasturi.
Daca credeai ca stii multe despre hainele pentru copii, iata cum afli in fiecare zi ceva nou. Speram ca acest articol ti-a placut si ca, pe viitor, cele 7 lucruri interesante de pe lista noastra vor fi un subiect interesant de discutie pe viitor!