Știm cine sunt Ambasadorii Mediului, din București! Cu o medie de25,6 kg de deșeuri reciclabile colectate separat per elev, Școala Profesională Specială nr. 3 s-a clasat pe primul loc în concursul „Ambasadorii Mediului”, derulat de ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului)și Primăria Municipiului București. Elevii cu nevoi speciale au reușit să adune în total peste 5,5 tone de deșeuri din plastic, hârtie și carton, rezultat pentru care vor fi răsplătiți cu 3 senzori de măsurat calitatea aerului. Aceștia vor fi puși la dispoziția școlii și instalați până la jumătatea lunii în curs.
„Este prima oară când școala noastră câștigă o competiție de acest fel și suntem foarte mândri de elevii noștri, cu atât mai mult cu cât ei sunt copii cu nevoi speciale, cu dizabilități de intelect, de la forme severe până la cele asociate. Acest tip de concurs este ca o pregătire pentru tot ceea ce înseamnă respectul față de mediul înconjurător. Este premiul elevilor noștri, dar și al personalului școlii, care s-a implicat în proiect, explicându-le copiilor despre importanța reciclării deșeurilor", a menționat Cristina Todică, profesor coordonator de proiecte și programe al Școlii Profesionale Speciale nr. 3.
157 de școli gimnaziale, profesionale și licee din București au răspuns inițiativei ASAP România și au colectat, în total, prin intermediul celor aproape 120.000 de elevi, aproape 100de tone de deșeuri reciclabile!O cantitate care a depășit cu mult obiectivele și așteptările organizatorilor.
„Derulăm pentru prima dată acest proiect la nivelul tuturor școlilor din București și am fost curioși să vedem reacția elevilor. Ne-am bucurat să descoperim interesul și seriozitatea cu care au tratat provocarea: obiectivul pe care ni-l propusesem era ca elevii să colecteze separat 20 de tone de deșeuri, dar am ajuns la aproape 100 de tone! Viitorul este al acestor tineri care înțeleg importanța protejării mediului și sunt preocupați de un stil de viață sustenabil, cu accent pe economisirea și reciclarea resurselor. Îi felicităm pe toți cei care s-au implicat în competiție și pe câștigători. Sunteți cu toții ambasadori ai mediului, ne bucurăm să vă avem alături!”,a menționat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.
Clasamentul instituțiilor de învățământ și cantitatea de deșeuri colectate în cadrul concursului „Ambasadorii Mediului” pot fi urmărite pe paginile de social media ale ASAP România,
www.instagram.com/asap_romania/și www.facebook.com/ArmataSelectariiAtenteaPlasticului.
Proiectul „Ambasadorii Mediului” este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti. Conţinutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziţia Primăriei Municipiului Bucureşti sau a Consiliului General al Municipiului București şi nu implică nicio responsabilitate din partea Autorităţii Finanţatoare.
4 noi orașe s-au alăturat între timp inițiativei ASAP, ceea ce înseamnă că în prezent, 28 de orașe și reședințe de județ din țară și patru sectoare ale capitalei susțin și se implică în misiunea ASAP, programul de responsabilitate socială ajungând la aproape 600.000 de elevi în peste 1.600 de instituții de învățământ. Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Iași, Măgurele, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Roman, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara, Tulcea, Zalău – și sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București au aderat la misiunea ASAP și, prin intermediul autorităților locale și al inspectoratelor școlare, susțin activ unitățile de învățământ de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare să implementeze o infrastructură funcțională de colectare separată și de reciclare a plasticului.
Lupta pentru un viitor mai verde continuă! Cei care doresc să susțină demersurile ASAP, de colectare separată în școli, pot semna petiția, https://asap-romania.ro/petitie, în timp ce toate instituțiile de învățământ sunt invitate să se alăture programului național ASAP.
***
Parteneri media: Rock FM, Hotnews, Ambasada Sustenabilității în România