Ani Chira este designer floral de peste 12 ani și director de creație în cadrul florăriilor Floride lux.ro. De mai bine de un deceniu își dedică timpul și creativitatea acestui domeniu, iar anul acesta a acceptat o nouă provocare, aceea de trainer. Împreună cu agenția de training Creative Business Management și Floridelux.ro Ani a devenit trainerul celui mai complex program de pregătire în domeniul floristicii. Primul dintre cele patru module dezvoltate de creatorii programului este dedicat începătorilor, celor care vor să aibă cunoștințele de bază în floristică și este intitulat “Decorator floral – hobby și artă”. Timp de trei weekend-uri, participanții vor avea oportunitatea să învețe tehnici și să își pună în valoare creativitatea chiar în atelierele FlorideLux.ro, acolo unde Ani se simte ca acasă.
Deși pregătirea sa academică este de inginer în industria chimică și petrochimică, pasiunea pentru flori și dorința de a practica în fiecare zi un job creativ au stat la baza motivației sale de a renunța la munca de inginer pentru o carieră de decorator floral. ”Decizia de a renunța la o carieră în domeniul de bază a venit cumva natural și mi-am dat seama pe parcurs că îmi place foarte mult design-ul floral, că mă pot exprima artistic în cele mai frumoase moduri și că pot interacționa zilnic cu oameni cu aceleași pasiuni”, povestește Ani. Cu toate că cele două domenii pot părea foarte diferite, Ani a folosit cunoștințele și tehnicile învățate în facultate pentru a concepe aranjamente speciale: ”Deși poate părea surprinzător, în floristică am avut ocazia de a pune în practică principiile chimice și geometrice acumulate în școală. Aceste cunoștințe m-au ajutat foarte mult să creez compoziții cu totul și cu totul unice, alături de forme, dar și la prelungirea vieții florilor”.
Avantajul floriștilor din generația actuală: accesul la informație
Pasiunea pentru flori poate deveni un job full time care să îți ofere bucuria de a face în fiecare zi ceea ce iubești. Parcursul profesional al lui Ani Chira dovedește acest lucru. Pentru Ani Chira, pasiunea pentru flori a venit treptat pe măsură ce a descoperit frumusețea și complexitatea acestora. Trainerul își amintește de începutul carierei sale: ”Prima interacțiune cu florile a fost printr-un job part time. Pe lângă cel de birou pe care îl aveam, lucram și la un garden center. La început am fost reticentă, însă pe măsură ce am început să înțeleg ciclul de viață și de îngrijire a acestora, le-am îndrăgit iremediabil. Cei din jurul meu au observat pasiunea mea din ce în ce mai arzătoare și am încercat să fac design floral.”
Începutul carierei nu a fost unul lipsit de obstacole. Ani este un florist autodidact pasionat de munca sa, permanent interesată de noutate și inovație. Lipsa rețelelor de social media, a canalelor de YouTube sau a accesului facil la creațiile altor designeri de la care să poată învăța au sporit creativitatea și curiozitatea trainerului. ”În momentul în care am început să vreau mai mult de la acest domeniu am descoperit că nu aveam de unde și de la cine să îmi stăvilesc pofta de a învăța mai mult, de a evolua. Clienții aveau cereri din ce în ce mai complexe, lăsându-mă să mă exprim artistic. Astfel, a trebuit să devin autodidactă și să îmi caut inspirația de oriunde, oricum puteam”. Ani consideră că noile generații de floriști au un avantaj major prin faptul că pot participa la cursuri susținute de specialiști din domeniul floristicii și dispun de numeroase surse de informare pe care le pot accesa foarte ușor de oriunde. ”Faptul că acum există șansa pentru o nouă generație de floriști să învețe bazele designului floral de la cursurile specializate este o șansă extraordinară care permite o evoluție rapidă și salvarea multor dureri de cap, a multor perisabilități și a multor clienți nemulțumiți”. În felul acesta pasionații de flori își pot dezvolta abilitățile și talentul rapid, beneficiind de experiența unor designeri florali cu o vastă experiență.
Trebuie să oferi clientului calitate, indiferent de condițiile de lucru
Întâmplările inedite nu lipsesc niciodată din munca unui decorator floral, de aceea trebuie să fie întotdeauna pregătit pentru a le oferi clienților săi un produs de calitate indiferent de condițiile de lucru și timpul pe care îl are la dispoziție. Trainerul Ani Chira își amintește de buchetul realizat în mai puțin de o oră pentru o căsătoria civilă a unei cliente. Designerul floral a trebuit să creeze buchetul în condiții neobișnuite, în afara atelierului său. ”O clientă a uitat o dată să își comande buchetul de cununie. Pur și simplu i-a scăpat acest detaliu, ne-a sunat cu o oră înainte de ceremonie să ne implore să o ajutăm. Ne-am luat rapid florile necesare, uneltele și decorațiunile și am făcut buchetul în mașină, în drum spre starea civilă. Chiar am ajuns la locație înaintea cuplului. Totul a decurs foarte bine și mireasa a fost foarte încântată de rezultat”, a povestit aceasta.
Ani Chira este un adevărat profesionist care investește continuu în formarea sa și în pregătirea sa profesională. Împreună cu agenția Creative Business Management susține un program complex pentru a-i învăța și pe alți pasionați de flori cum să își transforme hobby-ul într-un business profitabil. Cel mai mult în noua meserie de trainer îi place că poate contribuie la descoperirea talentului unor oameni pasionați de flori și că îi poate ajuta să evolueze. ”Îmi place foarte mult să interacționez cu oameni la fel de pasionați și de entuziasmați de acest domeniu ca și mine. Ador să văd cum persoane care nu au reușit niciodată să facă un buchet după doar câteva sesiuni stăpânesc tehnicile cu dexteritatea unui profesionist”.
Cel mai îndrăzneț proiect: Colecția Exclusive a Floridelux.ro
De-a lungul carierei sale, Ani Chira a dezvoltat numeroase proiecte de succes cu florăria FlorideLux.ro. Printre cele mai ambițioase proiecte se regăsește un proiect desfășurat în vara anului 2016 în care au lansat în premieră în România o colecție cu peste 300 de produse unicat. ”Colecția se numește Exclusive și este compusă din cutii cu flori ce se disting prin combinațiile florale și coloritul unic. Colecția a presupus un studiu extins de luni de zile, pentru pregătiri, iar apoi producția efectivă a acestor 300 de cutii, fotografierea, rețetarele, tot ce a implicat lansarea acesteia fost un efort de echipă și colecția a avut și are în continuare un succes răsunător. Fiecare proiect este foarte ambițios în felul lui, mai ales că suntem deschizători de drumuri în domeniul nostru. De exemplu acum sunt extrem de entuziasmată de următorul proiect pe care îl vom lansa în luna iulie și am foarte multe emoții.”
Pentru Ani Chira un buchet de flori reprezintă modalitatea de a spune multe, însă fără a vorbi. Trainerul cunoaște simbolistica fiecărei flori și își ajută clienții să ofere cele mai inspirate și creative buchete care să transmită mesajele pe care și le doresc. Participanții la cursurile pe care aceasta le susține vor avea oportunitatea de a dobândi aceste cunoștințe și de a îmbina creativitatea cu simbolurile pentru a crea buchete cu adevărat unice. ”Un buchet de flori are un limbaj propriu și o simbolistică aparte. În cursul de Decorator floral – hobby și artă chiar avem module dedicate selectării florilor în funcție de simbolistică alături de combinațiile pe care un client le poate face pentru a exprima ceva anume și ce poate recomanda un florist în anumite situații. De asemenea, floriștii vor descoperii și bunele maniere în oferirea florilor și multe alte informații interesante”, spune trainerul.
“Îi voi ajuta pe cursanți să își depășească propriile limite”
Participanții la cursul de Decorator floral – hobby și artă vor beneficia atât de experiența îndelungată a trainerului, cât și de multe informații utile pentru viitoarea lor carieră. ”Trebuie să se aștepte la informații foarte bine structurate și clare. De asemenea, insist foarte mult pe asimilarea informației pe nivel de complexitate. Tehnicile aplicate sunt foarte importante alături de informațiile teoretice și îi voi ajuta pe cursanți să își depășească propriile limite și să își găsească vocația în domeniu”.
Trainerul mărturisește că păstrează zilnic legătura cu mulți dintre foștii săi cursanți cărora le oferă feedback și sfaturi. Sfatul pe care Ani Chira îl oferă celor aflați la început în acest domeniu este să aibă răbdare și să învețe cât mai mult din experiența specialiștilor: ”Mă bucur să văd setea de a cunoaște mai mult, de a evolua și cumva mă regăsesc în fiecare dintre ei. Sfatul meu este ca fiecare dintre ei să aibă răbdare, să parcurgă fiecare etapă la momentul oportun și să aibă încredere în experiența și expertiza profesioniștilor. Este foarte important să nu cedeze, indiferent de obstacole”.