Animalele de companie cand ai copii

Logo site copil cu balon

In multe tari, animalele de tot felul (delfini, cai, catei, pisici si pasarile) sunt folosite cu mare succes in diverse terapii aplicate copiilor bolnavi, fie ca sufera de afectiuni fizice, psihice sau de dezvoltare. De mult e dovedit faptul ca apropierea de un animal are efecte pozitive asupra psihicului unui copil si creeaza o stare de spirit pozitiva.

Beneficiile aduse de animalul de companie copilului

Prezenta animalului este in general benefica pentru copil: il invata diversitatea si frumusetea vietii, ii dezvolta afectivitatea, dar si responsabilitatea. In cazul copiilor retrasi, timizi sau, din contra, cu un temperament exploziv, dar mai ales a celor cu diverse afectiuni cronice, prezenta unui animal are un efect pozitiv, cu conditia ca acesta sa fie ales corespunzator varstei copilului, caracterului, inclinatiilor sale si, nu in ultimul rind, starii lui de sanatate.

Bebelusul si animalul de companie

Pe langa toate efectele benefice aduse de prezenta unui animal in preajma copilului, in conditiile in care in locuinta sunt si bebelusi prezinta risc infectios si risc de agresiune.

Doar o clipa de neatentie si, animalutul cel bland, atras si provocat de miscarile haotice si bruste ale bebelusului sau speriat de tipetele acestuia, poate musca sau zgaria.

Riscuri medicale

In ciuda numeroaselor beneficii, nu toti copiii au voie sa stea in preajma animalelor. Cei cu sistemul imunitar slabit ar fi bine sa nu aiba un animalut de casa precum pisica sau cainele. La fel si cei micuti, de 2-3 anisori. La aceasta varsta, copilul poate lovi animalul, care la randul lui va raspunde prin zgarieturi sau muscaturi. De asemenea, copiii sub 3 ani nu trebuie sa stea in preajma acvariilor neacoperite pentru ca exista riscul sa cada inauntru.

Riscurile strict medicale la care este expus un copil intr-o familie cu animale sunt aler­giile si parazitozele:

  • Alergia

Alergiile la parul de animal, la dejecti­ile de pasari sau la hrana pestilor nu sunt o raritate. Ele au un risc crescut de a se ma­nifesta daca piciul intra in contact cu alergenii men­tionati inca inainte de doi ani, deci la o varsta frageda, sau daca exista o predispozitie genetica de a dezvolta o afectiune alergica.

  • Parazitozele

Sunt afectiuni infecto-contagioase date de pre­zenta unor paraziti la animal, ce pot fi transmisi la om. Uneori, afectiunea e data de parazitul respectiv, alteori el poate transmite un alt microb capabil sa produca boli, fiind un vector pentru acestea.

Cum trebuie sa alegi animalul de companie?

Nu e usor sa alegi animalul potrivit pentru un copil! Animalul trebuie sa se potriveasca ritmului si stilului de viata al familiei, dar in primul rand personalitatii si varstei copilului. Pentru ca siguranta si sanatatea copilul tau sunt cele mai importante, animalul de companie trebuie ales cu foarte mare grija. Urmeaza unele sfaturi pentru a face cea mai buna alegere!

Sursa: https://suntmamica.com/animale-de-companie-cand-ai-copii-pro-sau-contra/