Anvelope de vară - Ce înseamnă DOT la anvelope

Anvelope de vară Anvelope de vară

Fără îndoială, sezonul estival este optim pentru a conduce constant și, prin urmare, anvelopele de vară nu ar trebui să aibă proprietăți nu mai puțin utile, decât cele de iarnă. Mai întâi, trebuie să știi că ai nevoie de anvelope de vară atunci când sezonul de iarnă a trecut, iar temperaturile sunt peste 7 grade C. Cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă anvelopele de vară sunt următoarele: risc minim de acvaplanare, control confortabil și încrezător, aderență completă la suprafața drumului, consum economic de combustibil, nivel redus de zgomot, capacitate bună de cross-country pe un drum cu pietriș, curs stabil la viteză mare.

Compusul de cauciuc utilizat în anvelopele de vară este mult mai dens și mai dur decât anvelopele de iarnă, făcându-le mai rezistente la uzură. De asemenea, este lipsit de elementele mici, care sunt necesare pentru prinderea pe gheață, iar banda de rulare se desface mai încet. Anvelopele de vară au o înălțime mai mică a benzii de rulare, oferă un consum mai mic de combustibil și, în același timp, îți permite să mergi cu viteze mai mari și zgomot redus la rulare.


Ce înseamnă DOT la anvelope?

Te poți gândi la DOT-ul anvelopei ca la cartea de identitate sau certificatul de înmatriculare, care înregistrează luna și anul fabricației, din ce compus este fabricată anvelopa și așa mai departe. Descifrarea codului DOT, îți permite să determini cu succes vârsta anvelopei. Mai întâi, trebuie să găsești codul care este plasat pe peretele lateral al anvelopei. Vei găsi caractere DOT urmate de un cod de 10 până la 13 caractere. Simbolurile pot conține atât cifre, cât și litere. Pentru codul DOT sunt utilizate numere de la 0 la 9 și anumite litere. Litere precum G, I, O, Q, S și Z nu sunt utilizate datorită apropierii lor grafice de numere.



Locul de producție

Primele 2 sau 3 caractere din cod reprezintă locul de fabricație. Pentru anvelopele fabricate înainte de aprilie 2015, acest cod consta din 2 simboluri, dar după aprilie 2015, a devenit valid și al treilea simbol. Se așteaptă ca al treilea simbol să devină obligatoriu până în aprilie 2025. În această perioadă de 10 ani, sunt admise ambele opțiuni pentru marcarea locului de fabricație a anvelopei auto. Pentru a face tranziția mai ușoară, cel de-al treilea număr inclus în cod este  1, iar următoarele 2 caractere reprezintă codul curent. Producătorii nu sunt obligați momentan să utilizeze oficial noul sistem de cod format din 3 cifre, dar după 2025 se presupune că acesta va deveni obligatoriu. În prezent există peste 5.000 de coduri DOT care sunt utilizate în întreaga lume. Dacă te întrebi ce înseamnă DOT la anvelope, ar trebui să știi că acesta este numărul de identificare al anvelopei auto.