Asimetria faciala este normala intr-o anumita masura, insa cand este mai accentuata, devine un factor de disconfort pentru persoanele care se confrunta cu aceasta problema. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca acest dezechilibru al trasaturilor faciale poate fi determinat, printre altele, si de dezvoltarea inegala a celor doua maxilare si de pozitia anormala a dintilor, caz in care tratamentul ortodonic poate corecta sau macar ameliora aspectul fizionomic.
Este un lucru firesc ca fata umana sa prezinte un anumit grad de asimetrie – o lipsa de proportii in trasaturile faciale – insa in cazul unor persoane aceasta este deosebit de pronuntata, fiind de multe ori legata de probleme de ordin oral: malocluzia, dintii nealiniati, dintii inclinati in interior sau exterior. Tratamentul cu aparat dentar fix, mobil sau functional, dupa caz, poate corecta aceste imperfectiuni estetice, aducand nu doar beneficii pentru sanatate, ci si o imbunatatire a increderii in sine si a calitatii vietii.
“Tratamentul ortodontic inceput cat mai devreme, inca din copilarie, poate corecta aceste asimetrii, producand schimbari majore, benefice, in fizionomie si scutind viitorul adult de numeroase probleme de imagine, de incredere in sine si chiar de sanatate. Si la adult aparatul dentar poate corecta sau macar ameliora aspectul fizionomic. Uneori insa, in cazurile de decalaj mare osos (in special a mandibulei prea proeminente) trebuie asociat si tratament chirurgical de taiere si repozitionare a mandibulei si uneori si a maxilarului”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
Cazuri in care tratamentul ortodontic corecteaza asimetria faciala
Tratamentul ortodontic obisnuit produce o imbunatatire estetica deosebita nu numai in ceea ce priveste zambetul si alinierea dentara, ci si in aspectul buzelor si a profilului facial.
“Buza impinsa prea in fata de catre dintii prea iesiti in afara altereaza si profilul, care devine prea proeminent si, uneori, impiedica gura sa se inchida complet. De asemenea, buza impinsa asimetric, intr-o parte de un canin iesit in afara arcadei, isi va relua aspectul placut imediat dupa corectarea pozitiei dintilor”, explica specialistul ortodont.
Imagini ale persoanelor care au purtat aparat dentar inainte si dupa tratament ilustreaza cat de mult poate alinierea dintilor sa influenteze aspectul chipului. “In unele cazuri schimbarile fizionomice postoperatorii, in bine, de altfel, sunt atat de mari incat pacientul are nevoie temporar de consiliere psihologica, deoarece nu mai recunoaste persoana din oglinda, imaginea fiind complet diferita de cea cu care era obisnuit de zeci de ani”, adauga doamna doctor Mihaela Dan.
Alteori, dintii sunt inclinati catre interiorul gurii (ocluzia adanca acoperita), ceea ce face ca buza sa para infundata, subtiata, iar profilul concav, asemanator al unora dintre persoanele in varsta. Indreptarea lor si chiar inclinarea catre in fata cu 15 grade, asa cum este normal, va impinge buza, facand-o sa para mai plina, iar profilul mai drept, normal.
Ocluzia anormala la nivelul molarilor poate cauza devierea mandibulei spre stanga sau dreapta, ceea ce va produce asimetrii faciale majore, cele doua jumatati ale fetei fiind inegale. De asemena, ocluzia deschisa, in care incisivii nu se ating nici cand strangem molarii la maxim, produce un aspect tensionat al buzelor si muschilor barbiei, in incercarea de a inchide complet gura. Caninii iesiti in afara reprezinta o alta problema care afecteaza proportiile faciale, multe persoane aflate in aceasta situatie evitand de multe ori sa zambeasca. In toate aceste cazuri, tratamentul ortodontic poate corecta spatierea si nealinierea dintilor, oferind pacientilor increderea necesara pentru a zambi tot timpul.
Alegerea aparatului dentar potrivit
In ziua de astazi cei care vor sa inceapa tratamentul ortodontic au la dispozitie o paleta larga de optiuni in ceea ce priveste aparatul dentar si, desi acesta este un lucru pozitiv, multitudinea de posibilitati pot ingreuna incercarea de a alege cel mai bun tratament. “Este de preferat ca alegerea sa fie facuta alaturi de medicul ortodont, care poate oferi sfaturi si recomandari odata ce va evalua cazul, explicand modul in care functioneaza fiecare tratament si beneficiile pe care acesta le ofera”, sfatuieste specialistul ortodont.
Asadar, tratamentul ortodontic va aduce nu doar o muscatura sanatoasa, o dantura perfect aliniata, care poate fi curatata corespunzator, dar va influenta si trasaturile fetei, ajutand la redobandirea simetriei faciale prin repozitionarea dintilor si/sau maxilarelor. Desi este de preferat ca tratamentul sa fie inceput inca de la o varsta frageda, rezultate multumitoare si un zambet perfect pot fi obtinute in orice perioada a vietii!