Intre 1 si 3 august, cei prezenti la Festivalul de Film Istoric Rasnov au avut parte de o combinatie unica de filme de renume, concerte live si prelegeri ale celor mai importanti istorici romani contemporani. Nae Caramfil a deschis vineri (1 august) seria de filme din 2014 cu proiectia din Cetatea Rasnov a celei mai recente productii proprii, “Closer to the moon” (2014), sambata, Fanfara Armatei Libaneze a starnit admiratia audientei cu un concert spectaculos, iar duminica a avut loc premiera peliculei „Une Promesse”.
„Festivalul de Film Istoric Rasnov atrage an de an din ce in ce mai multi pasionati de istorie si cinematografie, aratand interesul acestora pentru eveniment. Ne-am bucurat ca am putut sa le oferim celor prezenti filme in premiera, concerte desfasurate in cadrul unic al cetatii Rasnov si discutii cu istorici si politologi de seama”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Rasnov.
Cea de-a sasea editie a Festivalului de Film Istoric Rasnov (1 -10 august) a inceput printr-o pleiada de filme, concerte si discutii cu istorici si specialisti in domeniu. Vineri, 1 august, seara a fost deschisa in cetatea Rasnov de concertul byron, continuand cu proiectia „Closer to the moon”. A doua zi de festival a debutat cu filmul „The White Ribbon” (2009), urmat de prelegerea istoricului Georgeta Filitti cu tema „Marele Razboi, sfarsitul Belle Epoque”. In aceeasi zi, cinematograful Amza Pellea din Rasnov a mai gazduit atat prelegerea lui Adrian Cioroianu si Petre Otu, cat si filmele „La Grande Ilussion” (1937), „Last Voices of the World War 1”, documentarul realizat de Marea Britanie in 2008, si „Joyeux Noel” (2005). La ora 18:00, Biserica Evanghelica din Rasnov a rasunat in acordurile cvintetului de suflatori, iar la ora 20:00, Fanfara Armatei Libaneze a ridicat publicul in picioare printr-o interpretare deosebita.
A treia zi de festival a fost marcata de o premiera cinematografica – „Une Promesse” (2013) – si a impresionat prin prelegerile lui Horia Serbanescu, directorul Muzeului Militar National si membru al Asociatiei 6 Dorobanti si a lui Adrian Cioroianu, care a vorbit despre politicianul Corneliu Coposu. Seara s-a incheiat in cetate, cu concertul Ozanei Barabancea, alaturi de Puiu Pascu la pian, urmat de proiectia filmului „The Grand Budapest Hotel” (2014).
Pana pe 10 august, cinefilii vor putea viziona multe alte filme sau productii documentare: “Ultima reduta”, regizat de Nicholas Dimancescu, “In spatele cortinei” de Bogdan Mustata, drama “La France” semnata de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl si “Walesa: Man of Hope”, in regia lui Andrzej Wajda.
Temele festivalului vor fi analizate in continuare prin dezbateri sustinute de lectori precum istoricul Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a.. Ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor, si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii straini ai Scolii de Vara din cadrul Festivalului de Film Istoric Rasnov.
Evenimentele speciale vor continua printr-o serie de concerte sustinute de Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, The Flamenco Thief si Junetrip din Cluj. Un alt eveniment inedit din cadrul editiei din acest an a festivalului este proiectia filmului mut “Tabu” (in regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live.
In plus, iubitorilor de istorie le sunt pregatite si trei expozitii speciale: „Corneliu Coposu, un invingator”, „Transnistria: temnita limbii romane“ si “Centenarul Marelui Razboi 1914 – 1918”.
Editia 2014 a festivalului celebreaza implinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Festivalul de Film de la Rasnov gazduieste si Scoala de Vara ASTRA, in cadrul careia 15 studenti si masteranzi pasionati de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului.
Festivalul de Film Istoric Rasnov a ajuns la cea de-a sasea editie, fiind organizat in Cetatea Rasnov si in cinematograful Amza Pellea din oras, si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.
Despre Festivalul de Film Istoric de la Rasnov
Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania. Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii. Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov.
Producator: Primaria Orasului Rasnov;
Coproducatori: Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociatia Mioritics;
Parteneri principali: Uniunea Cineastilor din Romania, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Samburesti, Aqua Carpatica, Lowe&Partners, The Advisers, Asociatia Cultura Verde;
Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Carturesti, Overground Music, Institutul Goethe, Institutul Roman de Istorie Recenta, Fundatia Calea Victoriei, Independenta Film, RoImage;
Parteneri media: TVR 2, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Modernism, Cinefan, Dor de Duca, Ralix, AaRC, Revista Timpul.