Asociația CERC - Centrul European de Resurse Creative lansează proiectul „ACCES: Porți deschise. Minți deschise”, prin intermediul căruia vor fi organizate mini-vacanțe pentru copiii din mediul rural, aceștia urmând să viziteze obiectivele culturale din București și să ia parte la ateliere de dezvoltare personală dedicate intereselor vârstei lor. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul sesiunii I / 2018, secțiunea „Educație prin cultură”.
Copiii din mediul rural au un acces limitat la spații culturale, iar în lipsa resurselor și a unei preocupări din partea părinților sau școlii pentru acest aspect, universul lor cultural se rezumă la biserica din sat, căminul cultural și sărbătorile locale, după cum arată Barometrul de Consum Cultural. Mai mult de jumătate dintre copiii din România nu au avut niciodată în comună sau oraș un cinematograf, o sală de teatru sau chiar un parc. Doar 1 din 20 de românii din mediul rural are acces facil la un muzeu. În prezent, școala oferă doar câteva oportunități (e.g. Școala Altfel), iar familia reușește să contribuie în prea puține cazuri, iar în unele situatii deloc.
„Există copii care – la fel ca și părintii lor – nu au ajuns niciodată în București, iar de la un moment dat, astfel de lipsuri se transformă în temeri și în stagnare. Acolo ne dorim să ajungem, la acele familii care nu reușesc să susțină decât în foarte mică măsură ritmul dezvoltării sociale, producând inechități”.
Proiectul se desfășoară pe parcursul anului 2018 și urmărește familiarizarea copiilor cu spațiile culturale urbane și sporirea accesului la inițiativele, proiectele și programele care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și sunt derulate de obicei pentru populația din mediul urban. De această oportuntiate vor beneficia 30 de copii din mediul rural defavorizat, împreună cu părinții lor, iar selecția se va realiza prin intermediul și cu sprijinul unităților școlare. Copiii vor face un tur cultural al Bucureștiului, iar cu sprijinul ONG-urilor active, vor participa la ateliere pe teme de interes asociate vârstei: stimularea creativității, încurajarea participării și educație civică, educație pentru sănătate, siguranță pe internet etc. Părinții vor participa la cursuri de educație parentală.
Asociația CERC este o organizație non-profit, apolitică, recent înființată, care își propune să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a copiilor și tinerilor prin programe de educație și formare și să ofere sprijin instituțiilor statului în creșterea calității progamelor și serviciilor oferite.
Pentru detalii suplimentare:
Mihai Diaconiuc Telefon: 0741.231.013 E-mail: [email protected] Web: www.asociatiacerc.ro
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.