Auditul intern ca activitate

Termenul de audit provine din limba latina si inseamna “a asculta”, este recunoscut ca termen de specialitate relativ recent, din 1929 mai exact cand in Statele Unite ale Americii intreprinderile s-au confruntat cu criza economica fiind nevoite sa plateasca sume importante de bani pentru audit de tip extern.

Activitate de audit intern ajuta la analiza din punct de vedere obiectiv la  multitudinea de activitati din cadrul unei organizatii avand ca scop aprecierea managementului de risc, verificarea periodica sau permanenta a activitatii si a fenomenelor de conducere a acestea. Auditul intern poate fi exercitat de catre persoane din cadrul organizatiei, de catre firme specializate in servicii de audit sau firme care au in obiectul de activitate si servicii de acest tip.

Scopul auditul intern in cadrul organizatiilor

Organizatiile aplica actvitatea de audit intern pentru urmatoarele scopuri esentiale:

  • verificarea activitati organizationale in vederea stabilirii daca aceasta este in conformitate cu regulile manageriale si prevederile legale;
  • evaluarea cat mai exacta a controalelor ce tin de organizarea finantelor si cele nefinanciare si aplicabilitatea lor in optimizarea activitatii organizatiei;
  • evaluarea informatiilor de tip financiar sau nefinanciar pentru a stabili unde se plaseaza organizatia respectiva;

Obiectivele auditului, atunci cand sunt atinse se poate observa o crestere a productivitatii, activitatea fiind un excelent intrument pentru evaluare sistematica, repararea si mentinerea a unui standard cat mai ridicat in cadrul unei organizatii, specialistii de audit intern fiind de real ajutor pentru manageri.

Auditul intern fiind o profesie care tot s-a schimbat de-a lungul anilor ca sa tina pasul cu schimbarile permanente la nivelul organizatiilor, la inceput a fost concentrat mai multe pe partea contabila, in timp obiectivele auditului au ajuns sa se concentreze si pe depistarea riscurilor si evaluarea lor.

Auditul intern in Romania

Avand un rol atat de important si in Romania, din anul 2003 activitatea de audit intern se practica in toate organizatiile mari in conformitate cu Normele elaborate de Camera Auditorilor Financiari. Aceasta a asimilat informatiile din domeniul auditului intern existente pe plan international, elaborand ulterior reguli si norme de audit intern necesare organizatiilor precum si mijloace de aplicare. Domeniul s-a dezvoltat apoi prin aplicabilitatea practica si efectiva, tinand cont de toate informatiile si rezultatele obtinute.

In anul 2007, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania a trebuit sa faca diferite schimbari pe toate planurile, au intervenit schimbari si la nivel financiar-contabil si bancar, aceste modificari au fost necesare pentru armonizarea reglementarilor la normele practicate de statele membre UE.

In domeniul financiar-bancar din Romania, bancile comerciale au realizat manuale de audit intern, acestea ajuta la organizarea controlul intern al institutiilor din domeniul financiar-bancar, dand o nota de siguranta organizatiilor prin aplicabilitatea normelor si reducerea riscurile.

In Romania, initial termenul de audit intern era denumit “control financiar”, insa in timp s-a produs separarea celor doua concepte, in prezent pe piata economica romaneasca aceasta meseria a devenit vitala in marile organizatii. Acestea isi organizeaza departamente speciale pentru audit intern sau contacteaza firme specializate profesioniste cu experienta, managerii mergand negresit alegand oricare dintre acestea, scopul auditului fiind optimizarea.