Cand este necesara scoaterea nervului unui dinte

Dr. Mihaela Dan, ortodont Dr. Mihaela Dan, ortodont

De obicei, in tratamentul stomatologic scoaterea nervului este ultima solutie, obiectivul principal fiind acela de a pastra sanatatea si functionalitatea la nivel maxim a dintilor naturali ai pacientului. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca exista si situatii in care tratamentul de canal devine necesar, chiar si atunci cand nervul este inca viu si sanatos.

Tratamentul de canal este o procedura folosita pentru tratarea unei infectii dentare, nu este dureros si poate salva un dinte care altfel ar putea fi inlaturat complet. Exista cateva situatii specifice in care poate fi indicat tratamentul de canal, cum ar fi traumatisme (atunci cand fractura expune dintele la factori externi) sau din motive ortodontice.

Iata cele mai frecvente situatii in care este necesara scoaterea nervului unui dinte:

  1. Cand nervul este viu si sanatos

Paradoxal, exista situatii in care este necesara indepartarea nervului unor dinti sanatosi.

“Prima situatie este cea in care dintele sufera un traumatism care duce la fracturarea lui si la expunerea nervului contactului cu mediul extern. Chiar daca pacientul se prezinta de urgenta la medic, uneori acesta poate lua decizia de a scoate nervul, desi majoritatea dentistilor ar fi tentati sa incerce salvarea lui. Insa, posibilitatea aparitiei unor infectii ulterioare, urmate de moartea nervului si colorarea acestuia in maroniu este mare”, explica specialistul ortodont.

“A doua situatie in care se scoate nervul unui dinte sanatos este aceea in care pe dintele respectiv se va realiza o lucrare dentara. Pentru a inlocui un dinte lipsa este necesara sprijinirea pe dintii vecini, care vor fi slefuiti, procedura prin care ne apropiem foarte mult de nerv. Pentru a evita complicatii ulterioare cum ar fi infectia si moartea nervului sub lucrare (care ar necesita perforarea coroanei pentru a trata nervul afectat dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de la aplicarea coroanei), majoritatea medicilor prefera scoaterea nervului inca de la inceput”, completeaza doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

  1. Cand nervul este inca viu, dar infectat

Odata infectata, pulpa dentara (compusa din nerv, vase de sange si tesut conjunctiv) nu are, din pacate, capacitatea de a se vindeca singura. Cu alte cuvinte, daca in urma aparitiei unei carii se intampla ca un dinte sa doara spontan, mai mult de 10 minute, iar durerea este intensa, nervul nu mai are nici o sansa de a fi salvat.

“Medicul va pune diagnosticul corect pentru a evita confundarea acestei dureri cu cea de cauza gingivala, cu cea din primele zile de dupa aplicarea aparatului dentar sau cu cea iradiata de la alt dinte sau de la sinusul maxilar si va fi efectuata scoaterea nervului. Exista posibilitatea ca durerea sa se diminueze de la sine sau sa dispara in urma unui tratament cu antibiotic auto-administrat de catre pacient, insa daca nervul nu este scos, acesta va muri, mai devreme sau mai tarziu, producand alte complicatii (abcese, fracturarea dintelui etc.)”, atentioneaza specialistul ortodont.

  1. Cand nervul este mort

De multe se intampla ca pacientul sa nu fie constient ca nervul unuia dintre dinti a murit, deoarece acest lucru se poate intampla treptat, fie fara simptome grave, fie cu simptome care sunt trecute cu vederea sau uitate.

“Aceasta situatie poate aparea in urma unei carii profunde intre dinti sau a unui traumatism care nu a dus neaparat la fracturarea dintelui, ci doar la strivirea brusca si sectionarea vaselor de sange care intra in dinte, intrerupand alimentarea si cauzand moartea nervului. De multe ori, pacientul se prezinta la medic din cauza schimbarii culorii dintelui (de obicei innegrirea lui). Nervul mort trebuie indepartat, canalul trebuie curatat si dezinfectat, apoi obturat (plombat), urmand ca eventuala coloratie coronara sa fie indepartata prin albire interna sau acoperirea dintelui cu fateta sau coroana dentara”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Procedura de scoatere a nervului implica cel putin doua vizite la medicul stomatolog: la prima intalnire, tesutul infectat este indepartat si dintele imbracat, aceasta etapa indepartand de obicei orice durere dentara. La a doua vizita canalul radicular este curatat, dezinfectat, masurat si obturat pentru a preveni orice infectie suplimentara. Tratamentul de canalul este o procedura care necesita timp, iar acest lucru se reflecta in costul tratamentului, insa este de preferat intotdeauna extractiei dentare.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Orto-Implant Expert

Persoana de contact

Clinica Orto-Implant Expert

Telefon

0728122828

E-mail