Probabil cea mai intalnita problema de sanatate orala – cariile – pot aduce un real disconfort atunci cand, lasate netratate, ajung sa provoace durere, infectii si uneori chiar pierderea dintilor afectati. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca, din fericire, aceasta este una din afectiunile cel mai usor de prevenit prin evitarea obiceiurilor negative care duc la aparitia ei.
Partile dintilor care sunt cel mai vulnerabile la cariile dentare sunt acele zone in care placa dentara se poate acumula foarte usor: carii, fisuri pe dinti si zonele dintre dinti si linia gingiilor.
“Caria dentara apare prin demineralizarea smaltului (pierderea calciului). In prima etapa aceasta se manifesta printr-o pata alba cretoasa care apoi evolueaza spre crearea unor cavitati ce progreseaza incet-incet pana la dentina si apoi la nerv. Caria va incepe in stratul exterior al dintelui (smalt) si, pe masura ce devine tot mai adanca, cavitatea va patrunde in stratul interior moale al dintelui (dentina). De obicei, pana in momentul in care caria ajunge la dentina vor putea fi observate si primele semne si simptome ale cavitatii, caz in care ar trebui deja luate primele masuri de tratare a problemei”, explica doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
Cariile sunt cauzate de o combinatie de factori, inclusiv bacteriile si acizii din gura, gustarile frecvente, bauturile dulci si acidulate, la care se adauga, desigur, si o igiena dentara necorespunzatoare.
- Contactul prelungit al dintilor cu acizi
Acizii scot calciul din smaltul dentar facandu-l friabil si poros si pot aparea in mai multe situatii.
“O alimentatie bogata in carbohidrati va favoriza inmultirea bacteriilor, care apoi ii va descompune in acizi, acelasi efect daunator fiind intalnit si la contactul prelungit al dintilor cu muraturile in otet (acid acetic) si cu oricare alte alimente acre (acizii au gust acru)”, explica specialistul ortodont. “Consumul de bauturi acidulate – atat prin continutul de zahar, cat si prin continutul de acizi (carbonic, citric etc) este un alt obicei care favorizeaza aparitia cariilor. Daca nu putem renunta la toate acestea, este recomandat ca ele sa fie consumate putin cate putin, inghititura cu inghititura, pentru a nu mentine dintii intr-o baie constanta de acizi, care va duce la o explozie de carii”, a completat doamna doctor Mihaela Dan.
Alte cauze mai putin intalnite care pot favoriza aparitia cariilor sunt refluxul gastro-esofagian, prin care continutul gastric ajunge in cavitatea bucala, dar si varsaturile, intalnite in special la gravide in primele luni de sarcina si, mai rar, la tinerele ce sufera de tulburari de alimentatie (bulimie).
- Igiena dentara incorecta sau deficitara
In stransa corelatie cu prima cauza, igiena necorespunzatoare permite placii bacteriene sa se acumuleze. Bacteriile vor degrada resturile alimentare in acizi care vor demineraliza constant smaltul dentar.
“Este foarte important sa ne periem dintii de cel putin 2 ori pe zi, mai ales seara, pentru a nu permite inmultirea bacteriilor ce se vor hrani cu resturile alimentare ramase in gura. Folosirea atei dentare zilnic este esentiala, deoarece periuta nu poate patrunde intre dinti pentru indepartarea placii bacteriene si, in acest fel, apar cariile interdentare”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
- Calitatea scazuta a a smaltului dentar
Copilul poate mosteni un smalt de mai slaba calitate de la unul dintre parinti sau acesta poate fi afectat de alimentatia si bolile mamei din timpul sarcinii, deoarece dintii de lapte incep sa se formeze inca din viata intrauterina. De asemenea, imbolnavirile frecvente in copilarie si carentele alimentare mari ar putea afecta smaltul dintilor permanenti.
- Inghesuirile dentare
Inghesuirile dentare nu permit patrunderea periutei dentare si a atei dentare pentru curatarea dintilor si astfel apar cariile. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar mobil in copilarie sau fix la adolescent sau adulti devine o necesitate si nu doar un moft estetic, pentru a preveni complicatiile cariei care pot ajunge pana la abcese, infectii orale si pierderea dintelui.
“Dintii inghesuiti favorizeaza aparitia unor zone in care se poate acumula cu usurinta placa dentara. Muscatura incorecta la randul ei poate provoca erodarea rapida a smaltului pe anumiti dinti, lasand dentina expusa atacurilor acizilor. Ortodontia este o masura buna de prevenire a cariilor, deoarece dintii perfect aliniati si o muscatura corecta, alaturi de o buna igiena orala, scad considerabil sansele de a dezvolta carii dentare de-a lungul vietii”, explica specialistul ortodont.
Prin urmare, beneficiile tratamentului ortodontic nu sunt doar estetice, ci si de sananate dentara, osoasa si gingivala, fiind recomandat ca purtarea aparatului dentar sa fie luata in calcul inca de la o varsta frageda daca este necesar, pentru a evita aparitia cariilor pe viitor.
Asadar, desi nu putem elimina bacteriile care se gasesc in gura, limitarea cantitatii si a frecventei zaharurilor si acizilor din dieta, mentinerea unei alimentatii sanatoase, alaturi de o buna igiena orala si vizite regulate la medicul stomatolog sunt conditiile necesare si suficiente pentru a asigura o dantura sanatoasa si a ne feri de aparitia cariilor.