- Acest proiect este initiat de Automobil Clubul Roman in colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Proiectul îşi propune salvarea vieţilor victimelor accidentelor rutiere prin garantarea accesului instant, la informaţii relevante privind componentele autovehiculului care prezintă risc ridicat în operaţiunile de descarcerare al echipajelor de salvatori. Reprezinta o premiera pentru Romania datorita eforturilor facute, in prezent, pentru reducerea numarului victimelor rezultate din accidente rutiere.
- Cartea de Salvare la Bord este necesară tuturor posesorilor de automobile şi poate fi un instrument eficient în salvarea vieţii. Ea este o schita simpla a automobilului pe care sunt marcate in culori diferite: bateria, care trebuie izolata ca sa nu produca o explozie, rezervorul care nu trebuie perforat accidental ca sa nu ia foc, airbag-urile si capsulele cu gaz care le umfla si care se pot declansa si pot rani salvatorul, si punctele de ranforsare ale caroseriei ce trebuie evitate, pentru ca sunt dificil de taiat. Cartea difera in functie de marca, model si anul de fabricatie si nu este disponibila pentru masinile mai vechi de 20 de ani.
- Toate aceste informatii fac ca descarcerarea sa se face rapid si sa faca de cele mai multe ori diferenta dintre viata si moarte. Aceste informatii pot fi descarcate si imprimate color pe o foaie A4 de pe site-ul constructorilor sau ACR-ului. De asemenea si la benzinariile OMV-PETROM puteti gasi aceste carti de salvare pentru fiecare model de masina.
- Cartea trebuie pusa la parasolar pentru a fi la indemana salvatorilor si apoi sa lipiti un abtibild pe parbriz de la ACR pentru a se vedea ca detineti aceasta carte la bord. Deocamdata aceasta carte nu este impusa prin lege, este o recomandare din partea autoritatilor, dar care in caz de nevoie, va poate salva viata.
Sursa: https://www.amanetauto.ro