De-a lungul timpului, multe carti astazi considerate clasice, au fost cenzurate, interzise - chiar arse - de sute de ani. Exista o multime de motive pentru care o carte ar putea fi interzisa. Pot subverti credinta populara a unei culturi dominante, pot soca o audienta cu un limbaj grotesc, sexual sau obscen, sau poate promova conflictele in cadrul unei societati altfel pasnice..
Oricare ar fi motivul, odata ce o carte este interzisa, in jurul ei se creeaza un fel de aura de mistica care, de cele mai multe ori, atrage cititorii care vor sa decida singuri daca de fapt este improprie pentru publicare. Asadar, fara mai multe detalii, site-ul Coltul Colectionarului va pune la dispozitie o lista de carti care au fost interzise de-a lungul timpului si din intreaga lume, pentru a decide pentru dvs. daca acestea justifica controversa.
1.„Catcher in the Rye”/ „De veghe in lanul de secara”
„Nu inteleg sexul drept ceva mult prea pasional. Niciodata nu stii unde Dumnezeului te afli. Continui sa stabilesc aceste reguli sexuale pentru mine, dupa care le incalc imediat. Anul trecut am stabilit o regula si anume ca trebuie sa renunt sa mai ies cu femei de care nu imi pasa nici cat negru sub unghie. Am incalcat-o si pe aceasta in aceeasi saptamana in care am stabilit-o, de fapt, in aceeasi noapte.”Scris de J.D.Salinger, romanul „De veghe in lanul de secara” a devenit bestesellerul saptamanii dupa publicarea sa in anul 1951. Romanul descrie trei zile din viata unui baiat de saisprezece ani care pare sa se confrunte cu probleme grave. Este expresia veridica a nelinistii adolescentine si revolta impotriva adultilor, multi somand cartea deoarece s-au temut ca tinerii il vor trata cu respect pe Holden, personajul principal. Cartea interzisa a provocat controverse in 1960, cand directorul unei scoli a concediat un profesor pentru faptul ca a folosit romanul ca obiect de studiu pentru materia unei clase de elevi, de-a XI-a. Multe alte tari vecine nu sunt de acord cu aceasta carte, majoritatea sustinand ca romanul este un atac la adresa rasei albe, in timp ce altii afirma ca accentueaza prea mult limbajul argotic, sexul, violenta si probleme etice.
2. Volumele „Harry Potter”
„Oricat de multi bani ti-ai dori si oricat ai vrea sa traiesti! Cele doua lucruri pe care multi oamenisi le-ar alege inainte de toate. Problema este ca oamenii au talentul de a alege exact ccea ce le poate face mai mult rau.”
Una dintre cele mai recente carti de pe lista, „Harry Potter”, relateaza povestea si aventurile unui tanar vrajitor, cu acelasi nume, alaturi de prietenii sai Ron si Hermoine. Subiectul cartii se bazeaza pe lupta impotriva raului, reprezentat de Lord Cap-de-Mort, care ii ucisese parintii lui Harry. De la aparitia primei carti, in 1997, volumele au fost adesea analizate. In 2001, parinti din toate colturile Statelor Unite cat si din alte parti ale lumii au somat cartea din cauza promovarii vrajitoriei, violentei, ocultismului, dar si a suspansului creat. Cativa ani mai tarziu, cartile au continuat sa fie puse sub semnul interdictiei si somatiei din aceleasi motive, la acestea adaugandu-se minciuna, santajul, furtul, fantomele, si promovarea ideologiei Wicca.
3. „Candide”
„Cum? Nu exista calugari care sa predea, sa combata, sa guverneze, sa unelteasca impotriva unor oameni si sa-i arda pe cei care li se impotrivesc?”
Un renumit roman satiric! „Candide” este un roman clasic, de origine franceza care satirizeaza vorbe sacre, in acele timpuri. Bisericile, filosofii, armata, si guvernatorii erau toti ridiculizati. Voltaire, folosind satira si expresiile comice nu facea altceva decat sa incerce sa prezinte un barbat in cautarea celei mai bune lumi dintre toate, in timp ce traieste cateva experiente groaznice care s-ar putea intampla si in realitate. Consiliul de la Geneva a interzis cartea dupa ce a fost publicata; cu toate acestea, s-au vandut mai bine de 30.000 de exemplare, in numai un an. In 1930, Vama Statelor Unite a confiscat cartile „Candide” legate la Harvard si apoi, in 1944, Oficiul Postal al Statelor Unite a solicitat retragerea cartii din randul Publicatiilor Concord.
4. „Aventurile lui Huckleberry Finn”
„Stiam ca este palid si mi-am dat seama ca va spune ce a spus asa ca acum totul era in regula si i-am spus lui Tom ca ma duc sa caut un medic.”
Aceasta carte, scrisa de Mark Twain, a fost interzisa in mai multe tari ale lumii inca de la publicare. „Huckleberry Finn” prezinta povestea unui tanar, Huck si a unui sclav evadat, Jim, care calatoreste de-a lungul raului Mississippi pentru a scapa de „civilizatie”. Aici, in Statele Unite, cartea a fost interzisa in 1885, la un an dupa publicare. Initial, cartea a fost interzisa din cauza folosirii limbajului argotic considerat injositor. De-a lungul timpului, atentia a fost indreptata asupra faptului ca romanul foloseste des cuvinte care contin litera „n”, de fapt de peste 200 de ori. Multi nu pot accepta faptul ca un cuvant atat de nedemn sa fie folosit atat de des. Cititorii obisnuiesc sa inlocuiasca acel cuvant cu „sclav” si „slujitor”. In ciuda controverselor numeroase, multi dintre cei mai renumiti scriitori, precum, Ernest Hemingwy, cat si multi altii, considera cartea o adevarata lucrare literara .