Cât de importantă este profilaxia dentară? Sfaturi de la medicii stomatologi

imperial-dent imperial-dent

Deși trăim în secolul XXI, uneori ai putea să mai auzi mituri precum că nu e vital să speli dinții zilnic, dacă aceștia sunt sănătoși. Povești despre pasta de dinți, ”alternative” inventate de oameni fără studii medicale, ba chiar păreri încrezute că ”trăiau buneii noștri până la 80 de ani cu toți dinții în dură, fără stomatolog”. Ignorând datele statistice, studiile medicale cu rezultate atent analizate, mai sunt încă oameni care se feresc de profilaxia dentară și greșesc amarnic.

După fiecare masă e suficient să treacă doar două ore și deja apar depuneri de bacterii pe suprafața dinților… imaginează-ți ce va fi peste 12 ore – filmul de bacterii va începe procesul de calcifiere și transformare în tartru. Acesta, la rândul său, duce la inflamarea gingiilor, apariția cariilor și a mirosului neplăcut din gură, iar într-un final te vei trezi cu o boală parodontală și o urgență stomatologică.

Pe lângă regulile de igienă personală, este nevoie să vizitezi regulat clinica stomatologică, minim de două ori pe an, pentru examinări preventive și înlăturarea depunerilor de tartru. Chiar dacă aparent nu ai nicio problemă, lenea și ignoranța nu sunt un motiv pentru a nu merge la medic. Plus, e mult mai simplu și ieftin să înlături o problemă în etapa incipientă, decât atunci când este avansată.

Mituri care te fac să eviți cabinetul stomatologic Tratamentul va dura mult timp și va provoca senzații mai neplăcute chiar decât durerea dentară

În realitate, medicina dentară a ajuns deja la un așa nivel, încât chiar și cele mai complicate proceduri deja sunt efectuate cu ușurință, fără ca pacientul să simtă vreo durere. De fapt, mai problematice sunt deja cheltuielile (de timp și bani), care sunt mai mari în fazele complicate, tardive ale afecțiunilor dentare. Da, un tratament complicat costă mai mult și nu scapi cu o singură vizită la medic. Și da, este în totalitate responsabilitatea ta, ca pacient.

Stomatologul trebuie să trateze, dacă sunt sănătos nu trebuie să merg la dentist

Una dintre cele mai importante aspecte ale meseriei de stomatolog este profilaxia bolilor. Sarcina lui, în primul rând, este de a menține sănătatea danturii pacientului, de aceea vizita unei persoane complet sănătoase nu este mai puțin importantă. Pentru că în așa caz, acesta va putea verifica starea dinților, oferi sfaturi de igienă personală și depista unele probleme în stadie primară. De asemenea, faptul că tu te consideri sănătos și nu ai dureri dentare sau alte simptome, nu înseamnă că nu ai nici o carie incipientă (care, adesea, apar doar ca niște pete subtile sau se află în zonele greu de observat fără instrumente).

Copiii nu trebuie să viziteze medicul stomatolog, oricum dinții temporari vor cădea

Pe lângă faptul că odată ce mergi cu micuțul tău la stomatolog îi vei proteja sănătatea, posibilitatea să-i apară o atitudine negativă față de cabinetele stomatologice va scădea considerabil, pentru că prima dată copilul nu va simți nicio durere când va face cunoștință cu persoana în halat alb. Pe lângă aceasta, dacă ai grijă de profilaxia dentară în copilărie, probabilitatea apariției problemelor la vârsta mai înaintată va scădea.

Cu atât mai mult, astăzi putem apela la clinici stomatologice pentru copii, unde va fi grantat confortul copilului tău pe parcursul procedurilor.

Metodele de profilaxie dentară Igiena dentară

Ce mai importantă măsură, cu eforturi minime. Cum am menționat mai sus, dacă nu ai grijă să cureți datura, se va forma placa dentară, care la rândul ei ajunge să devină tartru, destul de greu de îndepărtat și problematic.

Controlul periodic

Două ori pe an nu e atât de mult, dar suficient, pentru a vizita medicul stomatolog. Acesta va face unele lucrări minime pentru păstrarea sănătății dinților sau ar putea depista unele boli.

Detartrajul

Placa dentară este o primă cauză ce duce la probleme precum gingivita sau caria dentară. Detartrajul reprezintă procedura de îndepărtare a depunerilor de tartru și a plăcii dentare, procedură posibilă doar într-un cabinet stomatologic profesionist. Aceasta se realizează cu ajutorul unor utilaje speciale pentru detartrajul ultrasonic.

Periajul profesional

E o procedură care ar trebui să fie executată cam de fiecare dată când mergi la controlul profilactic. Pasta utilizată în timpul procedurii este bogată în fluor și este aplicată pe suprafața dinților prin intermediul unor cupe de cauciuc. Periajul profesional mai are ca scop și îndepărtarea urmelor de la placă, ce au rămas după detartraj. Adesea este recomandatt și după utilizarea unor breckeți, pentru a lăsa dinții perfect curați.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor dentare

Șanțurile și fosetele reprezintă niște spații de pe suprafața dentară. De regulă, acestea sunt greu de curățat, întrucât peria dentară nu poate pătrunde acolo. Din acest motiv, locurile date sunt predispuse să acumuleze placa dentară. Sigilarea este procedura prin care sunt astupate șanțurile și fosetele, cu ajutorul unor materiale fluide. În special, este recomandat copiilor, mai ales că nu este dureroasă și poate fi aplicată odată ce erup molarii. Perioada de exploatare este de câțiva ani, așadar trebuie să urmărim când stratul protector s-a uzat, pentru a-l înlocui.

Fluorizare

Dintele este vulnerabil la diferiți factori externi, în special alimentele consumate, care duc în timp la apariția cariei. Fluorizarea reprezintă o metodă de aplicare a unui strat protector de fluor pe suprafața dinților. Mineralul dat ajută la întărirea smalțului, făcându-l mai rezistent în fața cariilor.

Depistarea și tratarea cariilor dentare incipiente

Poate că ai observat tu sau medicul stomatolog, dar s-ar putea să ai carii care să nu-ți provoace niciun disconfort. Dar cât va dura acest lucru? Oricum în timp acestea progresează și ajungi să-ți pară rău că nu le-ai tratat la timp. Profilaxia regulată permite depistarea și înlăturarea lor, ușor și mult mai ieftin.

Schimbarea alimentației

Ceea ce mâncăm influențează direct sănătatea dinților. Alimentele bogate în carbohidrați sunt primele în lista celor care hrănesc bacteriile din placa dentară. Dulciurile despre care ni se spune din copilărie că strică dinții, nu joacă un rol atât de mare la nivelul cantității, dar mai degrabă regularitatea consumului și restabilirea pH-ului natural după acesta sunt factorii decisivi.

Alte metode de profilaxie

Viciile precum fumatul și consumul de alcool influențează sănătatea dinților. Fumatul crește riscul apariției gingivitei, paradontozei sau cancerului oral, pe lângă aceea că îți colorează dinții și stimulează acumularea plăcii dentare.

Ai grijă de sănătatea ta orală, pentru că nu te costă nici prea mult timp și nici bani. Astfel, vei putea mereu zâmbi larg și încrezut, deoarece vei ști că ai o dantură perfectă. Te așteptăm pentru profilaxie la clinica stomatologică din Chișinău – Imperial Dent.

 

https://imperialdent.md/