Unele persoane amana vizita la medicul stomatolog chiar si atunci cand problemele dentare cu care se confrunta provoaca disconfort, fie din teama de dentist, fie din lipsa de timp. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt etapele de dezvoltare ale unei carii dentare si care sunt riscurile la care ne expunem daca tratarea ei este intarziata prea multa vreme.
Caria dentara reprezinta intreruperea continuitatii smaltului sau cementului dentar, adica aparitia unei cavitati pe suprafata dintelui. Aceasta este cauzata, pe de o parte, de bacteriile care produc acizi, care apoi scot calciul din smalt, si pe de alta parte de lipsa unei igiene orale adecvate. “Lasata netratata, problema va continua sa se agraveze, ajungand pana la straturile profunde ale dintelui. Dintii copiilor sunt mai moi si au smalt mai subtire decat adultii, deci riscul la care sunt expusi ei este mai mare, astfel ca parintii ar trebui sa acorde o importanta deosebita sanatatii orale a celor mici”, spune specialistul ortodont.
Iata care sunt etapele in dezvoltarea unei carii dentare:
- Pata alba sau un punct sau o dunga maronie pe suprafata dintelui sau intre dinti
In aceasta etapa putine persoane au cunostintele necesare pentru a observa dezvoltarea unei probleme dentare si a nu o confunda cu tartrul. In cadrul controalelor regulate la medicul stomatolog, recomandat a fi efectuate la fiecare 6 luni, specialistul va putea identifica, cu siguranta, caria dentara.
- Gaura maronie, vizibila pe dinte
In acest punct devine clara prezenta unei carii, insa situatia nu pare tragica, pentru ca inca nu doare. Acest lucru nu trebuie sa intarzie, insa, vizita la cabinetul dentar, mai ales atunci cand caria este prezenta pe un dinte vizibil cand vorbim sau zambim.
“Daca o carie nu doare, nu inseamna ca nervul inca nu a murit si mai avem timp suficient sa il salvam: nervul atacat constant, vreme indelungata, de bacterii si toxinele lor, poate muri lent, fara simptomatologie, poate durea inconstant sau poate avea episoade de acutizare a durerii”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
- Durerea la rece, dulce si acru
Aceasta senzatie de durere poate aparea uneori chiar inainte de cavitatea vizibila, mai ales la cariile interdentare. Daca durerea tine doar cat actioneaza stimulul sau dureaza maxim 10 minute, nervul inca poate fi salvat. Asadar, este recomandat ca vizita la stomatolog sa nu mai astepte.
- Durerea apare spontan
“Daca durerea apare fara motiv, sau la cald, rece, dulce, acru si dureaza mai mult de 10 minute, iradiaza (se raspandeste la dintii vecini sau chiar de pe maxilarul opus) – acesta este semnul ca a aparut pulpita, iar nervul trebuie scos de urgenta. Durerea simtita acasa este cu mult mai mare decat orice disconfort resimtit la stomatolog, unde se lucreaza sub anestezie, iar singura durere este cea produsa de piscatura acului de anestezie”, spune specialistul ortodont.
- Colorarea intregii coroane a dintelui in maroniu produsa de moartea nervului
In acest stadiu aducerea dintelui la culoarea normala, identica cu cea a vecinilor sanatosi, este foarte dificila. Albirea interna nu da intotdeauna rezultatele asteptate sau acestea sunt temporare, iar remediul va fi o fateta sau o coroana – un sacrificiu cam mare, daca ne gandim ca am pornit de la o simpla carie neglijata.
- Umflarea obrazului, durere puternica, umflarea ganglionilor
Aceste simptome indica faptul ca a aparut parodontita apicala acuta.
“Daca s-a permis unei carii dentare sa se dezvolte pana in acest punct, infectia s-a raspandit in os, in gingie, spre sinusurile maxilare, uneori spre gat si, prin sange, in intregul organism. Este imperios necesar sa mergem la medic si sa urmam toate etapele de tratament, nu doar prima etapa, in care sunt tratate simptomele vizibile si dispare inflamatia”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
- Caria distruge intreaga coroana
Chiar si in “al doisprezecelea ceas”, inca mai sunt sanse de a salva radacina, de a face un pivot, iar apoi coroana artificiala. “Daca, insa, la varful radacinii este o infectie cronica extinsa sau caria a afectat si radacina, dintele va fi extras: deja am asteptat foarte mult pana sa ne prezentam la medic. Inlocuirea dintelui se va face cu un implant sau cu o punte dentara, care presupune, insa, sacrificarea nervului dintilor vecini, posibil sanatosi”, spune specialistul ortodont.
Asadar, o carie careia i s-a permis sa se dezvolte prea mult timp poate provoca probleme severe, care vor fi mai greu de tratat, mai costisitoare si vor aduce mai mult disconfort. In multe cazuri, o carie dentara in stadiu incipient va putea fi tratata in cadrul unei singure vizite la medicul stomatolog, asa ca, la fel ca in orice aspect al vietii, este recomandat sa nu lasam pe maine ce putem face astazi.