In general, suntem tentati sa presupunem ca sangerarea gingivala are cauze complexe, iar tratarea lor este la fel de complicata, insa asa cum se intampla de multe ori, raspunsul la o intrebare complicata este unul mult mai simplu decat ne-am astepta. Conform doamnei doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, igiena dentara necorespunzatoare este cea mai comuna cauza a sangerarii gingivale (80-90% din cazuri) si totodata cea mai facil de tratat, prin adoptarea unor obiceiuri corecte de ingrijire orala.
De ce apar sangerarile gingivale
Atunci cand placa bacteriana se acumuleaza in apropierea gingiei organismul “simte” bacteriile (toxinele) si trimite in zona respectiva sange, in care se afla leucocite – celulele de aparare a organismului. Acestea fac parte din sistemul nostru imunitar si au rolul de a lupta cu bacteriile, virusurile si oricare alte elemente straine organismului (inclusiv transplanturile). Asadar, sangele este trimis in cantitate mai mare la nivelul gingiei, aceasta isi mareste volumul si sangereaza foarte usor atat timp cat in preajma gingiei se acumuleaza bacterii.
“De cele mai multe ori tindem sa ocolim la periaj zona sangeranda, ceea ce duce la aparitia unui cerc vicios; la nivelul gingiei sensibile raman resturi alimentare, bacteriile se inmultesc, agreseaza gingia, iar organismul trimite si mai mult sange cu leucocite pentru a asigura apararea. Asadar, solutia este foarte simpla: cand gingiile sangereaza, igienizam foarte bine zona, pana ce sangerarea se reduce de la o zi la alta, iar in final dispare, gingia revenind la volumul obisnuit si la culoarea roz, naturala. Clatirea cu apa de gura cu clorhexidina care omoara bacteriile sau aplicarea de geluri cu aceeasi substanta vor grabi vindecarea”, recomanda specialistul ortodont.
Cauze ale sangerarilor gingivale
Multe persoane tind sa respinga principala cauza a sangerarilor gingivale – igiena dentara deficitara, avand convingerea ca efectueaza un periaj corect al dintilor. Insa, in anumite situatii, rutina de ingrijire orala este incorecta sau incompleta:
“Folosirea unei periute dentare soft poate fi una dintre cauze, deoarece aceasta nu curata suficient de bine, fiind recomandata inlocuirea ei cu una cu peri de duritate medie. In plus, in cazul in care nu ne-a intrat in rutina zilnica folosirea atei dentare si a dusului bucal, acest lucru ar trebui sa se schimbe si el; spatiile interdentare reprezinta 30% din suprafata dintilor, iar periuta dentara nu poate patrunde in aceste spatii, ocolirea lor la periaj favorizand aparitia placii dentare si implicit a sangerarilor gingivale”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
Prezenta anumitor probleme dentare creeaza si ele un cadru propice pentru sangerarea gingiilor, fiind necesara tratarea lor. “Spre exemplu, in cazul inghesuirilor dentare, in ciuda tuturor eforturilor noastre, periuta dentara, iar uneori nici ata dentara nu pot patrunde bine, solutie eficienta fiind alinierea dintilor cu aparat ortodontic. La fel se intampla si atunci cand avem carii interdentare – la nivelul lor se acumuleaza bacterii care produc gingivita, singura solutie fiind tratarea lor”, completeaza specialistul ortodont.
In cazul purtarii de aparat dentar fix prezenta bracketurilor va face mai dificila curatarea danturii, fiind necesara igienizarea dupa fiecare masa.
Alte cauze, mai rare (10-20%) ale sangerarii gingivale pot fi modificari hormonale in sarcina, efect care poate fi prevenit prin mentinerea unei igiene dentare foarte bune pana la recapatarea echilibrului hormonal. Anumite afectiuni (trombocitopenie, trombofilie) si anumite medicamente, indeosebi cele pentru boli cardiovasculare, anticonceptionale etc. ce modifica permeabilitatea vasculara si capacitatea de coagulare a sangelui pot cauza si ele sangerarea gingiilor, fiind indicata o vizita la medicul specialist pentru evaluarea situatiei si, daca este cazul, schimbarea medicamentatiei. Carentele alimentare severe (in special de vitaminele C si K), extrem de rare in lumea civilizata, pot cauza sangerarile gingivale si pot fi tratate printr–o dieta echilibrata, bogata in legume si fructe.
Sangerarea gingivala cauzata de placa bacteriana este semn de gingivita, primul stadiu, reversibil, al parodontitei marginale cronice (parodontozei). Din fericire, de cele mai multe ori aceasta problema poate fi tratata cu usurinta, prin adoptarea unor masuri corecte de ingrijire orala si igienizarea zonei cu constiinciozitate.