Masurarea densitatii mineralelor osoase prin metoda Dexa osteodesitometrie (metoda dubla de absorbtie a razelor X) este metoda de referinta pentru diagnosticul si monitorizarea tratamentului cu osteoporoza. Astazi, osteoporoza este o problema de sanatate publica, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii o considera cea mai grava si raspandita boala.
Osteodensitometrie osoasa este o metoda radiologica de evaluare a densitatii osoase a intregului sistem osos sau a zonelor cele mai predispuse la fracturi osteoporotice (gat femural, coloana vertebrala si antebrat). Cu o expunere minima la radiatii, examinarea va dura 5-7 minute si se poate calcula riscul de demineralizare osoasa in timp si raspunsul la tratament.
Despre investigatie si procedura in sine de osteodensitometrieEste cunoscut faptul ca aceasta procedura de osteodensitometrie sau dexa este cea mai utilizata metoda pentru evaluarea densitatii osoase. In general, aceasta include o examinare simpla in care pacientul primeste relativ mai putine radiatii in comparatie cu radiatiile din alte tipuri de fotografii cu raze X.
Zona principala pentru aceasta analiza osoasa este la nivelul a doua zone adiacente: soldul si coloana vertebrala. Chiar daca o boala numita osteoporoza afecteaza oasele, efectuarea acestui proces intr-o singura zona poate determina prezenta bolii in toate zonele anatomice. Densitometria osoasa este un studiu imagistic de inalta performanta care foloseste raze X pentru a determina densitatea si rezistenta osoasa.
Cum se desfasoara?Pacientul se afla pe masa si efectueaza scanari cu raze X de densitati diferite prin os. Tehnica nu este dureroasa, toate procesele dureaza intre 5 si 15 minute, iar doza reala de radiatie este foarte mica.
Fasciculul cu raze X poate scurta timpul de examinare al pacientului, iar dimensiunea tabelului de scanare poate fi examinata pentru pacientii cu o greutate mai mica de 162 kg, in timp ce detectorul digital direct tip CZT (cadmiu-zinc-telur) permite formarea de imagini diagnostice de inalta rezolutie. .
Aceasta procedura poate fi efectuata la diferite niveluri, mai frecvent la sold (gat femural), coloana vertebrala lombara si antebrat.