AI, este absolut peste tot si apare in absolut orice! Dar cand a facut AI saltul din paginile romanelor SF in lumea reala si, mai ales, ce este de fapt? Este o lume noua si curajoasa in care ne indreptam si nu sunteti singuri daca nu sunteti siguri de ceea ce se intampla in timp ce facem tranzitia.
Din fericire, desi este complexa in functionare, inteligenta artificiala de astazi este relativ usor de inteles. Si mai bine, melodrama de la Hollywood despre AI care vrea sa inrobeasca omenirea si sa transforme Pamantul intr-un pustiu apocaliptic este foarte putin probabil sa fie adevarata - cel putin deocamdata.
Asadar, haideti sa scurtam preambulul si sa ne apucam de treaba. Incepand cu cele mai de baza si plictisitoare teorii mai intai, inainte de a trece la cele la fel de plictisitoare, desi mai putin de baza, si de ce AI face in prezent valuri online.
CE ESTE AI?Inteligenta artificiala (sau AI), asa cum este descrisa in science fiction, se refera la un nivel de inteligenta independenta manifestata de o masina sau de un software creat, care este similar cu inteligenta naturala a oamenilor si/sau a animalelor. Aceasta ar putea insemna un computer capabil sa gandeasca rational independent sau sa "simta" si sa inteleaga emotii complexe asemanatoare celor umane. De asemenea, uneori au clesti in loc de maini si o predilectie generala pentru distrugerea intregii omeniri.
Cu toate acestea, atunci cand se vorbeste despre IA in termeni tehnologici actuali (sau, "lumea reala"), aceasta se refera la capacitatea unei masini sau a unui software de a indeplini sarcini inteligente indeplinite de obicei de oameni sau de alte animale inteligente. Ce intelegem prin sarcini inteligente? Pe scurt, sarcinile inteligente necesita un anumit nivel de invatare, adaptare si luare de decizii pentru a fi indeplinite.
De exemplu:
Atunci cand folosim un software de planificare a traseelor, cum ar fi Apple Maps, Google Maps sau Waze, inteligenta artificiala este utilizata pentru a gasi cel mai scurt traseu posibil intre doua puncte. Pentru a face acest lucru, software-ul va trebui sa invete toate rutele posibile, sa compare lungimile fiecareia, sa se adapteze la eventualele obstacole de pe parcurs si, in final, sa ia o decizie cu privire la ruta pe care sa o urmeze.
Aceasta sarcina necesita o gandire complexa (sau inteligenta) pentru a fi indeplinita si ar fi, de obicei, o sarcina efectuata de un om care foloseste o harta. Cu toate acestea, un computer sau un software nu are capacitatea de a actiona independent, asa cum poate face un om. In schimb, acesta trebuie sa fie programat si instruit cu privire la modul in care trebuie sa efectueze fiecare pas.
Aceasta include ce sau cum sa invete, sa se adapteze si sa ia decizii cu ajutorul informatiilor pe care le are la dispozitie. In timp ce un computer este apoi capabil sa urmeze un set strict de reguli pentru a produce rezultate similare care ar necesita inteligenta, acesta nu este capabil sa faca acest lucru fara pregatire sau instruire. Ca atare, ne referim la aceste forme de actiuni inteligente ca fiind inteligenta artificiala.
EXEMPLE DE AIDesi exista o explozie brusca de interes pentru aceasta tehnologie, inteligenta artificiala a fost probabil un factor in viata dumneavoastra timp de zeci de ani. Uneori in mod evident, iar alteori foarte subtil. Haideti sa exploram cateva dintre modurile in care este posibil sa fi interactionat anterior cu AI in viata de zi cu zi.
Inteligenta artificiala in jocuri: Cele mai multe jocuri pe calculator, de la versiunile simple ale jocului Tic-Tac-Toe pana la cele mai recente titluri de succes precum Cyberpunk 2077, contin o anumita forma de inteligenta artificiala pentru a reactiona inteligent si a prezenta o provocare pentru jucator.
In timpul unui joc de Tic-Tac-Toe, inteligenta artificiala poate fi folosita pentru a determina urmatoarea miscare a adversarului sau pentru a reactiona la miscarile pe care le face jucatorul (tu). In jocurile moderne, AI va fi folosita pentru a determina actiunile NPC-urilor (personaje nejucatoare), cum ar fi modul in care acestea reactioneaza la actiunile jucatorului, invatand din ele, adaptandu-se la ele si luand apoi cea mai buna decizie cu privire la modul in care sa le contracareze.
Acest lucru ar putea fi sa se puna la adapost atunci cand se trage in el, sa fuga de un vehicul in viteza sau sa determine cea mai buna optiune de dialog pe care sa o "vocalizeze" in functie de actiunile sau starea actuala a jucatorului.
Inteligenta artificiala in social media: Daca ati fost membru al unei retele de socializare in ultimul deceniu, atunci probabil ca multe dintre recomandarile de prieteni pe care sa ii adaugati, videoclipuri pe care sa le vizionati si postari pe care sa le vedeti au fost facute de o forma de inteligenta artificiala.
Site-urile/aplicatiile de socializare invata din comportamentul dumneavoastra si se adapteaza la acesta, afisandu-va in timp un continut mai "relevant" pe baza intereselor pe care le afisati. Acest lucru este denumit de obicei "algoritmul". Un algoritm este o serie de instructiuni automatizate care pot fi urmate pentru a obtine un anumit rezultat pornind de la o intrare de date.
Aceste functii de inteligenta artificiala pot fi utilizate cu date precum istoricul dumneavoastra de vizionare pe site-uri precum YouTube sau aplicatii precum Netflix pentru a oferi recomandari (potential) precise cu privire la ceea ce ar trebui sa urmariti in continuare.
Inteligenta artificiala in prognozele meteo: Credeati ca tipul care statea in fata unui ecran verde intr-un costum ieftin inca mai folosea barometre si psihometre cu prastia pentru a prezice vremea? Nici o sansa.
In zilele noastre, previziunile meteorologice sunt rezultatul unor algoritmi complecsi de inteligenta artificiala care masoara tipare in continua evolutie pentru a prezice cu precizie vremea la toate scarile - de la previziuni hiperlocalizate, la predictii bazate pe date despre clima noastra globala.
DE CE ESTE BRUSC ATAT DE POPULARA AI?
In mod clar, inteligenta artificiala exista de ceva timp, asa ca de ce este brusc peste tot? Ei bine, in cele din urma, ChatGPT.
Succesul ChatGPT a determinat o serie de companii sa adopte LLM-uri similare pentru interfetele chatbot ale unor servicii populare, cum ar fi Microsoft's Bing Chat si Google's Bard. Cu toate acestea, alte companii au antrenat transformatoare si LLM-uri pentru a recunoaste si reproduce arta, fotografii si chiar videoclipuri, cum ar fi Midjourney, Dall.E si Synthesia.
LLM-urile permit utilizatorilor sa interactioneze cu ele folosind limbajul natural, permitandu-le acestora sa fie mai specifici in ceea ce priveste ceea ce doresc sa genereze, reducand in acelasi timp nivelul de expertiza necesar pentru a genera rezultate de inalta calitate. Ca atare, aceasta tehnologie devine exploziv de populara si acorda utilizatorilor posibilitatea de a produce continut mai precis, mai rapid si mai eficient.
Pe masura ce tot mai multe companii folosesc noile tehnologii, cum ar fi transformatoarele si LLM-urile, serviciile si software-ul devin rapid mai accesibile ca niciodata. Acest lucru determina o crestere a numarului de companii care cauta sa obtina un avantaj competitiv fata de celelalte. Acesta este motivul pentru care se pare ca la fiecare doua saptamani se lanseaza un nou instrument, serviciu sau software sustinut de AI.
CUM FUNCTIONEAZA AI?Multumita progreselor in domeniul calculului, al calculului in cloud si al invatarii automate (in special al retelelor neuronale), am reusit sa dezvoltam transformatoare. Nu de tipul Optimus Prime (din pacate), ci un tip de model de inteligenta artificiala care poate intelege mai bine datele complexe, inclusiv limbajul uman.
Transformatorii pot fi "antrenati" sa invete cum sa inteleaga datele, precum si sa returneze date intr-un format similar. Pentru a face acest lucru, cercetatorii alimenteaza transformatorul cu esantioane mari de informatii si apoi il "testeaza" in ceea ce priveste capacitatea sa de a descompune aceste date si de a le recrea in alte moduri - repetand procesul pe parcursul unei serii de saptamani sau luni pana cand procesul este complet.
Aceasta este o explicatie rudimentara a modului in care functioneaza AI generativa. Transformatorii precum cei pe care i-am mentionat sunt antrenati cu text, imagini, coduri sau audio pentru a genera continut nou pe baza a ceea ce au invatat.
Transformatoarele concepute pentru a indeplini aceste sarcini folosind limbajul natural sunt denumite modele de limbaj mare (sau LLM). Unul dintre cele mai populare LLM-uri este GPT, un Transformator Generativ Pre-antrenat, conceput pentru a intelege si a genera text asemanator celui uman.
ESTE AI VIE SAU SENSIBILA?Problema sensibilitatii este una profund filozofica. Cand vine vorba de AI, raspunsul scurt este "Nu". Raspunsul lung este "Nuuuu".
Oricat de convingatoare ar fi LLM-urile, acestea sunt putin mai mult decat niste masini de interpretare a limbajului capabile sa genereze raspunsuri asemanatoare celor umane. Desi aceste raspunsuri pot parea asemanatoare vietii sau umane, acest lucru se datoreaza doar faptului ca datele folosite pentru a antrena LLM-ul au fost alcatuite din continut scris de oameni.
Atunci cand o inteligenta artificiala vorbeste, ea pur si simplu "ghiceste" ce cuvant urmeaza cu cea mai mare acuratete in cadrul unei secvente. Oricat de convingatoare ar parea, LLM-urile precum ChatGPT, Bard si Bing Chat sunt pur si simplu algoritmi fara o cunoastere reala sau capacitate emotionala.
Asta nu inseamna ca poti fi rau cu ei totusi... Pentru orice eventualitate.
ESTE AI SIGURA?
Nu stiu. Tu sa-mi spui?
Cu toata seriozitatea, daca AI este sau nu o directie sigura si/sau pozitiva pentru tehnologie este o intrebare mult prea ampla pentru a raspunde doar in cadrul acestui articol. Deocamdata, sa spunem doar ca AI este relativ sigura pentru a fi folosita in viata noastra de zi cu zi - dar ca are un cost mare in ceea ce priveste consumul de energie si potentialul impact asupra mediului.
De asemenea, chiar daca ne aflam inca in stadiile incipiente ale boom-ului AI, locurile de munca ale multor oameni vor fi puternic afectate de aceasta noua tehnologie. Si, inca nu am vazut cu adevarat exact cat de mult.
Asadar, in loc sa tragem aici o concluzie definitiva cu privire la siguranta AI, haideti sa evidentiem in schimb alte cateva caracteristici (si sa lasam spatiu pentru ruminatii viitoare) despre modul in care AI are in general un impact asupra vietii noastre de zi cu zi si sa va lasam pe dumneavoastra sa trageti propriile concluzii.
CE PUTETI FACE CU AJUTORUL AI?Inteligenta Artificiala poate modifica foarte mult experienta dumneavoastra informatica. Un nou val de instrumente de inteligenta artificiala generativa a deschis noi usi pentru multi, reducand stacheta de intrare in anumite discipline si oferind oamenilor libertatea de a se exprima mai bine in toate modurile noi.
CONCLUZIEEste in regula sa nu stii totul despre cum functioneaza inteligenta artificiala. Chiar si dupa tot ceea ce am trecut in revista, sunt multe lucruri pe care abia le-am atins. Aceasta a fost doar o introducere generala in acest subiect si o explicatie generala (libera) despre ce este AI in context modern si cum functioneaza la nivel de baza.
Am incercat sa impartim lucrurile astfel incat sa fie usor de digerat, asa ca iertati-ne daca am simplificat prea mult lucrurile pe parcurs. Dar credeti-ma, nu ati dorit documentul tehnic care a fost prima versiune a acestui articol.
Acum, ca stiti ce este AI si AI generativa, intrebarea mai importanta este cum va afecteaza aceasta. Dar aceasta este o intrebare mult mai ampla, cu multe posibilitati diferite. Cu toate acestea, vom explora aceasta intrebare din cand in cand, pe masura ce ne vom adapta cu totii la acest nou val de Inteligenta Artificiala Generativa.
Pentru moment, nu va faceti griji. Trageti maneta de la Playstation, ridicati picioarele si relaxati-va in confortul subsolului dumneavoastra captusit cu plumb, plin cu cel putin 2 ani de provizii conservate si suficient armament pentru a echipa o mica militie. Ce ar putea merge prost?