Chestionarul Michigan reprezintă o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă, având ca scop depistarea, respectiv evaluarea unei afecțiuni ce poartă numele de neuropatie periferică. Afecțiunea se declanșează la persoanele cu diabet zaharat. Instrumentul este recomandat pentru diagnosticarea din timp a bolii, fiind o metodă utilă, precisă și non-invazivă.
Neuropatia periferică este o afecțiune a nervilor localizați în afara creierului și măduvei spinării. Toți nervii care nu aparțin de sistemul nervos central sunt nervi periferici. Atunci când aceștia nu funcționează optim, pacientul prezintă amorțeală și durere, de obicei la nivelul mâinilor și picioarelor. De asemenea, boala poate afecta alte procese precum digestia, urinarea și circulația.
Sistemul periferic transmite informația de la creier și măduva spinării (sistemul nervos central) către restul corpului. Neuropatia periferică poate rezulta din leziuni traumatice, infecții, probleme metabolice, factori de risc moșteniți din familie, carențe de vitamine, alcoolism și expunerea la toxine. Totuși, una dintre cele mai frecvente cauze rămâne diabetul.
Două metode de diagnosticare
Chestionarul Michigan se împarte în două metode de diagnosticare separate, una fiind realizată de către medicul specialist, iar alta chiar de către pacientul cu diabet (o formă de autodiagnosticare). În timpul consultației medicale din cabinetul medical, se vor examina clinic membrele inferioare (fără șosete și pantofi). Orice anomalie depistată în timpul consultației este marcată sub formă de puncte, urmând ca totalul punctelor să confirme sau să infirme diagnosticul.
Criteriile de evaluare în timpul analizei țin cont de funcțiile nervilor periferici. Mai exact, se abordează planul funcțiilor motorii (transmit către mușchi efectuarea unei mișcări voluntare sau involuntare/reflexe), autonome (inconștiente – tensiune arterială, transpirație, mișcări intestinale, salivă, frecvență cardiacă, respirație etc.) și senzitive (transmiterea către creier de senzații dureroase, termice etc).
În ceea ce privește autodiagnosticarea, testul cuprinde 15 întrebări gândite special pentru identificarea simptomelor neuropatiei diabetice. Este ideal ca testarea să se facă, în cazul în care pacientul suferă de diabet, o dată la fiecare 6 luni. Durata de completare a testului este de 10 minute, iar răspunsurile trebuie să fie total sincere pentru obținerea diagnosticului. Variantele de răspuns sunt de tip închis „Da” și „Nu”, iar reflexia asupra întrebărilor trebuie să fie raportată la evenimentele și simptomele ultimelor 2-3 luni.
Simptomele funcțiilor nervilor periferici
În funcție de simptomele depistate ale funcțiilor motorii, autonome și senzitive se vor adăuga puncte în potențialul diagnostic, dacă este cazul. Lista simptomelor pentru fiecare funcție este reprezentată astfel:
Motorii :
- Pierderea sau diminuarea reflexelor osteotendinoase;
- Spasme / crampe;
- Paralizie musculară;
- Pierderea masei musculare;
- Slăbiciune a gleznei (fragilitate, stângăcie).
Autonome:
- Hipertensiune ortostatică (amețeală și scăderea tensiunii când pacientul se ridică);
- Disfuncție erectilă;
- Vezică atonă (vezică ce nu se golește corespunzător);
- Constipație;
- Gastropareză (paralizia mușchilor gastrici ce aduce sațietate precoce);
- Hiposalivație;
- Hiposecreție lacrimală;
- Sudoare excesivă în zona capului și gâtului.
Senzitive:
- Senzația de „purtat mănuși sau șosete groase” (Anestezie cutanată sau hipoestezie);
- Pierderea sensibilității tactile și/sau termice;
- Senzație de presiune;
- Durere acută și intensă;
- Senzații de furnicături, gâdilat, înțepături.
Beneficiile Testării Michigan
În esență, chestionarul de testare Michigan prezintă avantajele unei metode non-invazive, cu precizie, ce permite testarea regulată într-o manieră eficientă, rapidă, lipsită de stres fizic sau psihologic. Alături de evaluarea constantă a glicemiei și practicarea unui stil de viață sănătos dominat de o alimentație corectă, testul Michigan poate să ofere controlul asupra bolii și nervilor periferici. Neuropatia diabetică fără tratament poate provoca ulcerații ale picioarelor, care poate conduce până la amputație. Chestionarul ajută nu doar la diagnosticare, ci și la înțelegerea gravității afecțiunii. În funcție de rezultate, metodele de control și medicamentația pot fi ajustate, pentru a se menține calitatea vieții pacientului.