Osciloscopul este unul dintre cele mai utilizate instrumente de masura si control de catre specialistii din domeniile industriale si tehnice, fiind apreciat pentru portabilitate si versatilitate. Folosit in principal pentru vizualizarea curbelor de variatie in timp a diferitelor marimi sau interdependenta dintre doua marimi, un astfel de aparat poate fi utilizat atat de sine statator, cat si ca parte a unui ansamblu mai mare de dispozitive.
In general, un osciloscop poate fi utilizat pentru masurarea marimilor electrice (tensiune, intensitate, frecventa, modulatie, distorsiune, defazaj), vizualizarea curbelor de variatie in timp, masurarea valorilor instantanee de curent sau tensiune, compararea diferitelor semnale electrice sau masurarea intervalelor de timp. De asemenea, aceste dispozitive pot fi integrate in instrumente mai complexe, precum voluboscopul, selectograful sau caracteriograful. Acestea sunt folosite pentru vizualizarea curbelor de selectivitate, caracteristicilor de frecventa ale amplificatoarelor si tranzistoarelor.
Tinand cont de versatilitatea lor, osciloscoapele pot fi utilizate si pentru masurarea unor marimi neelectrice, facandu-le folositoare inclusiv in domenii precum medicina, geofizica si fizica nucleara. Pe langa plaja larga de utilizari, aceste dispozitive se mai remarca si prin sensibilitatea mare (la unele modele aceasta ajunge la fractiuni de mV/cm), banda de frecvente foarte larga (pana la zeci de gigaherti), impedanta de intrare mare (de ordinul megaohmilor) si consumul de putere foarte mic de la circuitul de masurat.
Un osciloscop le permite inginerilor si specialistilor din industrie sa observe si sa masoare semnalele electrice de la circuite electronice precum televizoare, amplificatoare, oscilatoare, ajutandu-i sa regleze si sa repare aceste circuite. Totusi, pentru o functionare optima, aceste dispozitive trebuie ferite de praf si caldura in exces, nu trebuie depozitate in locuri umede si nu trebuie dezasamblate atunci cand se afla in functiune.
Un furnizor autorizat de aparate de masura si control, asa cum este Ronexprim, lider pe piata autohtona inca din 1991, trebuie sa furnizeze clientilor sai cele mai performante modele de osciloscop, provenite exclusiv de la branduri renumite la nivel international. Iata in continuare care este oferta acestei companii:
- producator: Fluke, Keysight Technologies, Rigol;
- banda de frecventa: de la 20 MHz la 1,5 GHz;
- numar canale osciloscop: intre 2 canale si 4 canale + 16 digitale;
- tip osciloscop: portabil sau stationar;
- afisaj: color sau monocrom;
- canale izolate galvanic;
- rata de esantionare: 1 Gsa/s, 2 Gsa/s, 4 Gsa/s, 5 Gsa/s.
Ceva mai greu de citit pentru un neinitiat in domeniu, ecranul unui osciloscop se prezinta sub forma unui camp grafic, in care abscisa (axa OX) reprezinta timpul, iar ordonata (axa OY) reprezinta amplitudinea semnalelor de masurat. Aparatele moderne, digitale, dispun de ecrane incorporate sau pot prezenta rezultatele pe ecranul unui laptop sau PC.
Aceste aparate convertesc semnalele analogice in digitale si, in plus, pot indeplini si urmatoarele functii: memorarea de date, analiza matematica a semnalelor, salvarea pe unitati de memorie, tiparirea cu ajutorul unei imprimante etc. Printre modalitatile de modelare si reglare a unui osciloscop, se numara amplificarea semnalelor de intrare, reglarea punctului de zero, intensitatea punctului luminos, tipul de grafic (t-x, t-y) etc.