Cazurile de cancer de sân sunt prezente în viaţa femeilor din toată lumea într-un număr tot mai mare, iar gravitatea afecţiunii rămâne aceeaşi, din păcate, chiar dacă sunt făcute progrese în lumea medicală.
Cancerul mamar este o problemă de sănătate mai mult decât importantă, deoarece este cea mai frecventă afecţiune malignă întâlnită la femeile din ţara noastră, cu aproximativ 4.700 de cazuri noi pe an şi aproximativ 2.900 de decese înregistrate anual din această cauză. Aceeaşi boală este relativ rar întâlnită la sexul masculin, cu raport bărbaţi/femei de 1 la 100 de cazuri.
„Se pare că există o serie de factori care măresc gradul de risc pentru apariţia cancerului mamar. Aceştia sunt: vârsta (marea majoritate a femeilor care sunt diagnosticate cu cancer mamar au peste 50 de ani), predispoziţia genetică (transmiterea din generaţie în generaţie a defectului genetic) dovedită de istoricul familial (existenţa unei rude de gradul I care a făcut neoplazia la o vârstă sub 60 ani creşte de 4-6 ori riscul de apariţie a cancerului de sân), bolile benigne proli-ferative ale sânului (mastopatia fibro-chistică), istoricul personal de cancer, tulburări fiziologice ginecologice (nuliparitatea, adică lipsa naşterilor, avorturile, mai ales cele spontane şi repetate, refuzul de alăptare), tratamente hormonale (contraceptive orale sau terapia de substituţie hormonală în menopauză)”, a spus Ş.L. Univ. Dr. Nicolae Ciufu, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.
Simptome ale cancerului mamar
Principalul simptom de debut, cel mai frecvent întâlnit în cancerul la sân, este prezenţa unor formaţiuni tumorale mamare, detectate imagistic sau prin autopalpare.
„Prin programele de screening mamar ecografic, s-a ajuns în acest moment la depistarea unui număr mare de astfel de formaţiuni în stadii incipiente, preclinice. Deşi durerea este probabil cel mai frecvent simptom pentru care pacienta se prezintă la medic, aceasta este foarte rar prezentă în stadiile incipiente ale cancerului mamar.
Durerea apare de fapt din cauza stimulării hormonale şi edemului ţesutului mamar peritumoral. Durerea este descrisă de paciente ca iradiind în umăr şi braţ şi este percepută de cele mai multe ori ca o arsură.
Existenţa formaţiunilor tumorale maligne la nivelul sânului pot determina şi apariţia unor semne clinice asociate care pot include: secreţia mamelonară sangvinolentă, modificări ale tegumentului de la nivelul sânului afectat («coajă de portocală», eritemul, ulceraţia), retraţia sau asimetria mamelonară edemul şi eritemul mamelonar, mărirea de volum a sânului, prezenţa adenopatiei auxiliare unilaterale”, a adăugat dr. Nicolae Ciufu.
Diagnosticul imagistic al cancerului mamar
Mamografia este metoda cea mai întâlnită pentru screening-ul şi diagnosticul cancerului mamar, în special la femeile peste 40 de ani. Ecografia este însă, în acest moment, ca şi importanţă, superioară mamografiei în depistarea cancerului de sân, pentru că vorbim despre o investigaţie ce poate fi efectuată şi la femeile tinere, la care incidenţa tumorilor mamare este în creştere.
În acest moment, la Ovidius Clinical Hospital, este în desfăşurare un program de screening ecografic pentru depistarea cancerului de sân.
Tratamentul cancerului mamar
Terapia multimodală, care include chimioterapia, radioterapia şi chirurgia, a ameliorat semnificativ numărul de femei care supravieţuieşte acestei boli. La Ovidius Clinical Hospital, pacientele găsesc soluţii de diagnostic şi tratament ale cancerului mamar, de la consult clinic, imagistic, tratament chirurgical, până la reconstrucţia sânului.