Amenajarea rapida a unei gradini, la standarde inalte si fara neplacerise poate realiza prin folosirea unor rulouri gazon. Acestea ne vor furniza un gazon de un verde intens si stralucitor.
Cele mai bune rulouri gazon vor fi acelea care vor raspunde dorintelor si planurilor noastre in legatura cu destinatia si aspectul final al gradinii. Suna filozofic, dar nu este. Cand ne dorim o gradina amenjata peisagistic, specialistul ne va da cele mai bune sfaturi. Cand am decis ca gradina noastra va fi disponibila pentru jocuri cu mingea si ne vom lasa animalele de companie sa se bucure de libertate, atunci tot specialistul ne poate indica ce tip de rulouri gazon rezista unui asemenea trafic, pastrand totusi un aspect ingrijit.
Cum se face montajul unor rulouri gazonMontajul unor rulouri gazon va avea 100% succes daca acordam atentia necesara pregatirii corespunzatoare a solului care le va gazdui. In functie de realitatea de la fata locului, peisagistul ar putea decide ca este nevoie de o up-gradare a calitatii solului, pentru a asigura un substrat sanatos si curat.Aceasta etapa, desi pare ca incarca devizul sau intarzie lucrarea, este indispensabila mai ales daca montajul se va face dupa incheierea lucrarilor de constructie, iar terenul este afectat de resturi de materiale de constructii sau alte resturi vegetale.
Fiecare rulou gazon se va desface cu grija si va fi amplasat langa cel anterioar, fara spatiu intre rulouri. Este nevoie ca fasiile de rulou gazon sa fie usor tasate pentru a face contact cu pamantul.
Cand se pot monta rulouri gazonEste limpede ca indiferent de tipul de rulouri gazon pe care le vom achizitiona, acestea au nevoie pentru montare de un teren curat, nivelat si bine tasat. Se recomanda ca montarea de rulouri gazon se faca intr-un interval de 2 zile de la achizitionare, altfel acestea se pot degrada. Montarea se poate face aproape in orice perioada a anului, cu exceptia perioadelor geroase.
Intretinere rulouri gazonDupa fixare, este necesara udarea temeinica timp de aprox. 28 zile a rulourilor, pana la o adancime de 10 cm in sol. Este contraindicata udarea in perioadele ploioase si pe timpul amiezii, cand soarele este foarte puternic.
Lucrarile de intretinere precum udare, tundere, fertilizare sunt recomandate periodic. Aceste lucrari vor asigura viabilitatea unui gazon amenajat prin folosirea de rulouri gazon si vor garanta aspectul verde, stralucitor.
Pentru tundere se vor folosi masini speciale pentru tuns iarba, iar lucrarea este bine sa se faca saptamanal pentru a evita cresterea excesiva a firelor de gazon. In acest caz, imediat dupa tundere avem obligatia de a strange firele taiate pentru a nu sufoca gazonul. In acest fel evitam crearea de biomasa, a carei depozitare si transport pun o serie de probleme. De asemenea, se recomanda ca, o data la doua saptamani, sa schimbam sensul de tundere a gazonului pentru ca firele sa creasca drepte.
Fertilizarea se va face cu produse alese in functie de anotimp si de starea solului si a gazonului rezultat din rulouri gazon, pe o suprafata usor udata.