Osteointegrarea implantului dentar si reusita unui astfel de tratament depind foarte mult atat de medicul implantolog, cat si de pacient. In functie de experienta medicului si profesionalismul clinicii la care apelezi, poti evita aparitia complicatiilor ulterioare, iar in functie de grija pe care o acorzi recuperarii post-operatorii, poti grabi procesul de vindecare in urma inserarii implantului dentar.
„In urma unei interventii chirurgicale de inserare a unui implant dentar, pacientul trebuie sa urmeze cu mare atentie recomandarile medicului, deoarece in functie de respectarea acestora depinde recuperarea post-operatorie”, precizeaza medicii specialistii in implantologie de la Clinicile Dr. Leahu! Mai mult decat atat, pacientul trebuie sa se prezinte la control dupa 7-10 zile de la interventie, pentru indepartarea firelor, iar dupa 4-6 luni acesta trebuie sa revina la medicul dentist pentru evaluarea starii de vindecare a gingiilor. De asemenea, controlul anual de rutina trebuie respectat de catre pacient in scop preventiv.
Asadar, iata ce trebuie sa faci pentru o recuperare cat mai usoara si rapida:
1. Ia un antiinflamator pentru calmarea durerilor provocate de inserarea implantului dentar! Acesta iti este prescris de medicul specialist inainte de a parasi clinica stomatologica si trebuie administrat conform planului de tratament, fara adjuvante sau alte medicamente nerecomandate, cum ar fi aspirina. Atentie! Acidul acetilsalicilic poate declansa hemoragii postextractionale.
2. Aplica pungi de gheata sau comprese reci in zona umflaturilor de pe fata timp de 15 minute/ora! In primele 3 zile de la inserarea implantului dentar, dusurile sau baile fierbinti nu sunt indicate. De asemenea, nu trebuie sa te expui la soare, nu ai voie sa faci efort fizic intens si nu este recomandat sa stai cu capul aplecat.
3. Pentru un efect calmant si antibacterian, clateste-ti usor cavitatea bucala cu ceai de salvie la temperatura camerei. Nu face insa acest lucru in primele 12 ore dupa operatie, deoarece exista riscul de a indeparta cheagul format si a declansa sangerari abundente! Totodata, evita sa atingi zona operata pentru a nu deplasa din greseala firele de sutura care acopera implantul dentar.
4. Igiena orala se reia a doua zi dupa interventie, dar fara a folosi pasta de dinti. O periuta cu peri moi si apa sunt suficiente. De asemenea, utilizarea dusului bucal nu este recomandata in primele 3 saptamani. Mai mult, trebuie sa stii ca tutunul poate incetini viteza de vindecare si osteointegrare a implantului dentar! Asadar, incearca sa fumezi cat mai putin sau chiar deloc in primele 3 zile de la interventie.
5. In ceea ce priveste alimentatia din urmatoarele aproximativ 3 luni de la inserarea implantului dentar, este recomandat sa consumi doar produse semilichide. Astfel, sunt interzise alimentele tari, dar si lichidele fierbinti, lactatele, condimentele, alcoolul sau bauturile carbogazoase.
Respectand aceste indicatii, vei reusi sa ameliorezi reactiile adverse ce pot aparea in urma inserarii unui implant dentar, cum ar fi: sangerari minore sau dureri usoare la nivelul zonei operate, mici vanatai si umflaturi ale fetei, imposibilitatea de a deschide gura la capacitate maxima etc.