Camerele IP Wireless sunt camere ce transmit semnalul video si audio la un receptor wireless, prin intermediul undelor radio, de unde sunt transmise mai departe catre un monitor sau un dispozitiv de inregistrare video (NVR - Network Video Recorder).
In ultimul timp, camerele IP wireless castiga din ce in ce mai mult teren datorita costurilor foarte scazute de instalare, a usurintei si flexibilitatii in montarea lor - putand fi mutate ulterior dintr-un loc in altul si, nu in ultimul rand renuntarea, din locuinte, la cablurile inestetice de transmitere a semnalului video, necesar camerelor cablate – facandu-le ideale chiar si pentru persoanele ce stau in locuinte inchiriate. De asemenea astfel de camere pot fi montate in locuri inaccesibile tehnologiei cablate sau pot fi folosite in scopul unor activitati sezoniere (de exemplu pentru a supraveghea o anumita zona cand sunteti plecati in concediu).
In functie de alimentare, intalnim urmatoarele 2 situatii:
- cu alimentator - intalnita la majoritatea camerelor ip wireless
- cu baterii
Intervalul de transmisie al semnalului video si audio al camerelor IP wireless, folosind frecventele radio, este de pana la 140m in cazul spatiilor deschise, fara alte interferente ale semnalului.
Cea mai folosita frecventa este cea de 2.4GHz, utilizata de majoritatea camerelor IP wireless. Dezavantajul acestei frecvente este faptul ca tot in aceeasi banda de frecventa functioneaza si majoritatea aparatelor de uz casnic precum: routere, telefoane fara fir, cuptoare cu microunde etc., ceea ce pot provoca interferente ale semnalului.
Alte frecvente intalnite ar fi cea de 5.8GHz si cea de 900MHz (cunoscuta si sub numele de “Wi-Fi Friendly”, intrucat nu va interfera cu semnalul de Internet al retelei wireless).
Dintre avantajele cele mai importante ale camerelor IP wireless putem include costul efectiv redus al unor astfel de camere, posibilitatea conectarii mai multor “receptori” la o singura camera IP wireless, din diferite locatii, semnal video si audio de calitate superioara, doua cai de comunicare: atat de la camera la receptor, cat si invers , se pot conecta mai multe receptoare la un singur dispozitiv de inregistrare video (NVR).
Ca si dezavantaje ale camerelor IP wireless, intalnim: sensibilitatea interferentei cu alte dispozitive electronice din casa, ce folosesc aceeasi banda de frecventa, lipsa unui indicator de semnal, sensibilitate la interceptare – este posibil ca semnalul să poata fi preluat de alte receptoare.
Pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul VonMag, unde gasiti o varietate de camere IP wireless, beneficiind totodata si de suport tehnic gratuit.