Am o marturisire de facut: sunt foarte pretențioasa la cadouri. Adica prefer sa nu primesc, pentru ca sunt șanse foarte mari – 65% – ca cealalta persoana, deși dotata cu cele mai bune intenții, sa nu nimereasca iar eu sa ajung cu un obiect draguș in plus care nu-mi vine/nu-mi place/nu-mi folosește/aduna praf exact in aceasta perioada minimalista a mea.
Imi plac lucrurile practice, pragmatice dar și lucrurile de suflet. Ce inseamna „pragmatic”? Ce inseamna „de suflet”? Daca nu ai un glob de cristal, daca nu ai fost atent la conversațiile de peste an, sau daca nu am avut conversații peste an, e mai greu sa-ți explic acum. Dar o sa-ți dau un indiciu. Exista un tip de cadou cu care nu ai cum sa dai greș: carțile de calatorie. (That was a no brainer, riiight?)
Deci, daca vrei sa imi faci un cadou, alege din lista de mai jos. Daca ai intrat in pana de idei pentru prieteni cu dor de duca, alege din lista de mai josrealizata de librarieonline.ro:
285 de zile in cautarea verii – Alexandru Maruseac
Pe Alex și pe Andreea i-am cunoscut dintr-o curiozitate. Apoi am aflat de planurile lor de a –și invinge frica de urși și de a strabate America de la Nord la Sud, din Alaska pana in Țara de Foc. Le-am urmarit fiecare popas și postare pe Facebook, ne-am revazut dupa ce s-au intors – unii erau mai bronzați, alții mai barboși și acum….acum de abia aștept sa le calc pe urme, dar așa, mai domol, mai la caldurica, eventual cu un termos cu ceai langa.
Valley of the Cashbahs : A Journey Across the Moroccan Sahara – Jeffrey Taylers
M-am intors cu niște curiozitați din Maroc. Una dintre ele e legata de acele sate fortificate din chirpici, sate din vaile Munților Atlas care adaposteau un trib intreg și care, daca era „deranjat”, trecea munții, cucerea toata țara și intemeia o dinastie care era rasturnata doar de alt trib din munți.
The Caliph’s House – Tahir Shah
Tot din categoria „teme marocane” – un scriitor londonez se muta in Casablanca, cumpara casa unui calif, care vine la pachet cu niște djinni, și o restaureaza. Suna promițator, nu?
Il Milione – Marco Polo
Venețianul care a strabatut juma de lume, a ajuns in Persia, China, Indonesia, s-a intors, a ajuns la inchisoare și a povestit aventurile sale unui francez, care mai tarziu le-a transcris. Cartea nu e lipsita de controverse – unii spun ca se numește așa fiindca vorbește de un milion de minunații, alții spun ca ar fi vorba de un milion de scorneli.
Amitav Ghosh – Fluviul de fum
Pentru ca primul volum din trilogie, „O mare de maci”, m-a cucerit așa cum puține carți au facut-o. Romane istorice s-au mai scris, dar unul in care scriitorul sa puna laolalta personaje din diversele paturi sociale ale Indiei de la 1830 și sa recreeze modul lor de a vorbi – fie ca limba lor era o amestecatura de engleza cu portugheza cu hindi sau o engleza inalta punctata cu expresii din hindi – mai rar.