Cele mai comune mituri despre sanatatea orala

Dr. Mihaela Dan, ortodont Dr. Mihaela Dan, ortodont

Internetul este, pe de o parte, un instrument de nepretuit in ceea ce priveste accesul la date din orice domeniu, dar pe de alta parte contribuie la raspandirea unor cantitati mari de informatii confuzante sau pur si simplu gresite. Informatiile cu privire la sanatatea orala nu au fost ferite de acest efect negativ, astfel ca si-au facut aparitia numeroase mituri care ne pot impiedica sa acordam danturii noastre ingrijirea corespunzatoare.

Miturile reprezinta informatii pe care multe persoane, de diferite varste, pregatire profesionala, nivel social etc. le cred adevarate, insa acestea nu au o baza reala. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a enumerat cele mai frecvente si daunatoare dintre ele:

  1. Periajul dentar de doua ori pe zi este suficient pentru a avea dinti sanatosi

Periuta dentara, oricat de perfomanta ar fi, nu reuseste sa patrunda in spatiile interdentare. “Cel mai frecvent cariile apar intre dinti si ii erodeaza incet-incet fara a fi vizibile. Ata dentara folosita zilnic este singura care poate indeparta placa bacteriana dintre dinti, impiedicand aparitia cariilor, tartrului si gingivitei/parodontozei”, explica specialistul ortodont.

  1. Daca nu ma dor dintii si gingiile, nu am nici o problema

Cand apare durerea, cariile sunt deja aproape nerv, iar gingivita este intr-o faza mai avansata, situatie in care tratamentul stomatologic este deja mai complex, mai indelungat si mai costisitor. Prevenirea aparitiei afectiunilor orale prin controale repetate si tratarea lor din timp are numai beneficii pentru un zambet frumos si sanatos.

  1. Tratamentul stomatologic este dureros

Stomatologia moderna este nedureroasa, majoritatea procedurilor se realizeaza cu anestezie, iar pentru cei mai tematori exista si inhalosedarea. In schimb, neglijarea problemelor orale va duce cu adevarat la suferinte, prin aparitia complicatiilor.

  1. Aparatul dentar nu mai este eficient la adult

Este adevarat ca deplasarea dintilor cu ajutorul aparatului dentar se face mai usor la copil, insa aparatul dentar fix este foarte eficient si dupa adolescenta, dovada fiind cresterea numarului de pacienti adulti care poarta bracketuri. Un medic ortodont cu experienta va gasi solutia potrivita pentru fiecare varsta.

  1. Apa de gura va indeparta respiratia urat mirositoare

Respiratia neplacuta poate fi cauzata de anumite medicamente sau boli – caz in care apa de gura nu poate ajuta la indepartarea problemei decat temporar, precum si de anumite alimente sau de igiena dentara precara.

“Periajul regulat, folosirea zilnica a atei dentare si curatarea limbii reprezinta primul pas in eliminarea mirosului neplacut, iar in cazul in care rezultatele dorite nu apar, un control la medicul specialist poate ajuta la identificarea si tratarea cauzei”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Sanatatea orala nu afecteaza starea generala de sanatate

Deoarece cavitatea bucala reprezinta principala cale de intrare in organism, de aici bacteriile pot ajunge in fluxul sanguin, afectand alte organe din corp. Cercetarile recente au demonstrat existenta unor conexiuni intre bacteriile din gura si aparitia de boli cardiovasculare, cresterea riscului de accident vascular cerebral, copii nascuti prematur si cu greutate mica la nastere s.a..

  1. Parodontoza este boala oamenilor in varsta

Parodontoza este o boala “tacuta”, fara simptome alarmante in primele faze, insa lasata netratata aceasta va eroda incet-incet tesutul de sustinere a dintelui in os, ducand la topirea lui si caderea dintilor. Din pacate, parodontoza poate aparea la orice varsta, iar prevenirea ei ne va mentine zambetul frumos si sanatos pana la batranete.

  1. Cancerul oral apare doar la fumatori

Este adevarat ca riscul de cancer oral este mult mai mare la fumatori decat la nefumatori, insa o alta cauza mai putin cunoscuta este infectia cu HPV (papilloma-virus). “Cancerul oral este o boala rara, insa foarte agresiva, deoarece este depistata in stadii avansate. In primele stadii este nedureroasa, nu este vizibila cu ochiul liber si de aceea este mai greu de detectat. Exista, insa, substante si aparate care ajuta la depistarea precoce, fapt pentru care o vizita la cabinetul stomatologic ne poate linisti in aceasta privinta”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

  1. Controlul stomatologic regulat este suficient pentru o buna sanatate orala

Indiferent cat de des are loc vizita la medicul dentist, aceasta nu ne scuteste de o igiena orala riguroasa si o dieta (cu cat mai putin zahar si bauturi carbogazoase posibil). Desi pentru majoritatea oamenilor un control stomatologic la fiecare sase luni poate fi suficient, altii sunt nevoiti sa mearga mai frecvent in functie de starea sanatatii orale si recomandarea medicului curant.

Asadar, raspandirea unor informatii gresite cu privire la sanatatea dentara ne poate expune riscului ca, in necunostinta de cauza, sa nu luam cele mai bune decizii pentru dantura noastra. Atunci cand informatiile din diferite surse sunt contradictorii, medicul stomatolog ramane cea mai sigura sursa de sfaturi cu privire la ingrijirea corecta a danturii.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Orto-Implant Expert

Persoana de contact

Clinica Orto-Implant Expert

Telefon

0728122828

E-mail