Pregatiti sa va bucurati asa cum se cuvine de vara si de zilele in care aveti liber la relaxare? Nimic mai placut, mai ales atunci cand nu lasati afectiunile sezoniere sa va ia prin surprindere. Temperaturile ridicate, soarele puternic si chiar alimentatia constituie premise pentru aparitia de noi vulnerabilitati ale organismului specifice acestui anotimp. Aflati care sunt cele mai comune afectiuni ale verii si cum pot fi tratate sau prevenite.
• Hiperhidroza constituie una dintre cele mai intalnite afectiuni specifice sezonului de vara, afectand pana la 3% in populatie si se manifesta practic prin transpiratie excesiva. Cauzele hiperhidrozei sunt extrem de complexe si sunt corelate in multe cazuri cu dereglari ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide, insa poate fi si un simptom al starilor de anxietate pronuntate, infectii sau efectele secundare ale unor medicamente. Cu atat mai mult, aceasta afectiune devine mai pronuntata vara, din cauza temperaturilor ridicate ce deregleaza termostatul intern al corpului. Cele mai predispuse zone pentru manifestarea hiperhidrozei sunt axilele, talpile, palmele si zona de deasupra buzei superioare.
Ca si in cazul multor altor afectiuni, regimul alimentar joaca un rol foarte important, astfel, este recomandata evitarea carbohidratilor complecsi, a sarii si a condimentelor. In schimb, puteti compensa cu un consum mai abundent al alimentelor bogate in calciu si de apa, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism, a mentine constanta temperatura corpului si a preveni deshidratarea.
•O alta afectiune des intalnita vara este intoxicatia alimentara. Aceasta este cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziti. Factorii care sporesc dezvoltarea unei infectii alimentare sunt consumul laptelui nepasteurizat, al carnii insuficient preparate, a pestelui, puiului sau fructelor nespalate in mod corespunzator. Riscul instalarii acestei afectiuni creste exponential vara, intrucat dezvoltarea agentilor patogeni este mult mai activa odata ce temperaturile depasesc 30 de grade.
Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in intoxicatia alimentara, acestea fiind: greata, varsaturi si crampele intestinale.
Ca metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare se recomanda spalarea atenta a alimentelor inainte de consumarea lor, pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor si fierberea apei in cazul in care exista indoieli asupra calitatii sursei de apa potabila.
• Migrenele se intetesc semnificativ in perioada verii si pot cauza un disconfort mare. Acestea afecteaza 20% din populatie, pot dura pana la 72 de ore si sunt insotite de stari de greata si sensibilitate la lumina, sunete sau mirosuri. Cauzele migrenelor sunt multiple si nu sunt in cunoscute in totalitate, insa in anotimpul cald acestea sunt declansate in special de o anumita sensibilitate a organismului si de factori de mediu. Transpiratia excesiva inseamna pierderi de apa si sodiu, ceea ce poate duce la instalarea migrenelor. In plus, schimbarile de temperatura, a orarului de somn si aparitia alergenilor de vara duc la acumularea stresului si cresterea vulnerabilitatii organismului, crescand si riscul manifestarii durerilor de cap pronuntate. Printre tratamentele alternative recomandate combaterii acestor afectiuni se numara acupunctura, psihoterapia si consumarea rubarbei.
• Otita externa – temperaturile ridicate ale verii aduc cu sine si distractiile in apa. Totusi, acestea constituie in acelasi timp si cauza cea mai freventa a aparitiei otitei ca urmare a contaminarii microbiene din apa pisicinelor. Printre cele mai frecvente simptome se numara durerea la apasarea pe ureche, auzul usor scazut, iar pielea de la intrarea in canalul auditiv apare tumefiata, ingustand canalul. In cazul mersului la piscine, este recomandat un dus dupa iesirea din bazin, pentru ca eventualii microbi sa fie indepartati, dar si uscarea urechii cat mai eficient. In afara de otita, apa de la bazin mai poate cauza si aparitia brinosinuzitelor, infectiilor dermatologice, iar in unele cazuri se poate ajunge si la pneumonie.
• Pitiriazisul versicolor – este o boala care ia puternic amploare in timpul verii si este un tip de micoza favorizata in special de expunerea la soare, umiditate si de utilizarea cremelor fotoprotectoare. Aceasta micoza sau ciuperca se manifesta prin eruptia pe piept si pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (cand pielea este bronzata), care se descuameaza. Altfel spus, pielea incepe sa se cojeasca si simultan apar mancarimi. Afectiunea recidiveaza in special in sezonul cald, iar persoanele care au avut cel putin o data aceasta afectiune cutanata trebuie sa respecte anumite reguli de igiena: purtarea imbracamintii din bumbac, evitarea saunelor, strandurilor si a locurilor publice caracterizate de caldura si umezeala.
Cea mai frecventa cauza a aparitiei acestor afectiuni este corelata cu vulnerabilitatea sistemului imunitar in perioada temperaturilor ridicate. In acest caz, aportul de fructe si legume nu mai este suficient, astfel ca organismul trebuie “ajutat” si de suplimentele alimentare.
Activit Colostru Premium, pe baza de colostru bovin si Vitamina C, este un supliment alimentar de la Ropharma care stimuleaza imunitatea in mod natural si creste rezistenta fizica si intelectuala a organismului, asigura sanatatea sistemului digestiv. In plus, are efect adjuvant antiviral, antibacterian, antimicotic si antiparazitar si reduce efectele secundare in cazul administrarii de antibiotice.
Activit Colostru Premium poate fi achizitionat din Farmaciile Ropharma din tara sau online, pe www.ropharma-healthcare.ro la pretul de 23, 50 Lei.