În perioada 27-29 octombrie 2018, reprezentanții Asociației Tinere Vlăstare-2000, împreună cu membrii grupului folcloric “Răzeșii” din Pogonești, județul Vaslui, vor merge în județul Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului „Plai de dor”.
Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Vaslui, în cadrul Programului județean pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes general pe anul 2018.
Scopul proiectului îl reprezintă creșterea gradului de valorificare a patrimoniului cultural al comunei Pogonești și al județului Vaslui ca parte integrantă din patrimoniul național românesc în vederea consolidării ideii de unitate națională și întăririi sentimentului de mândrie de a fi român.
Răzeșii sunt invitați să participe la un spectacol folcloric organizat de Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud, în data de 28 octombrie a.c., alături de Ansamblul folcloric „Someșul” din Beclean. Ei vor putea să le facă astfel cunoscute locuitorilor din Năsăud frumoasele cântece și dansuri de pe Valea Tutovei.
Proiectul prevede de asemenea întâlniri cu oficialități, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor ONG-uri, ai unor grupuri culturale și cu lideri informali din acest județ, pentru a face un util schimb de experiență și pentru a stabili noi contacte, în vederea stabilirii de parteneriate viitoare.
O temă importantă a acestor întâlniri o reprezintă centenarul Marii Uniri, cunoașterea reciprocă a valorilor locale, regionale, apartenența acestora la patrimoniul național și întărirea sentimentului mândriei de a fi român.
Asociația Tinere Vlăstare-2000 s-a înființat în anul 2000, la inițiativa mai multor fii ai satului, care-și doreau să promoveze valorile culturale locale și să le ofere tinerilor posibilitatea să participe activ la viața socială și culturală a zonei. De atunci, reprezentanții și voluntarii ei joacă un rol activ în viața comunității locale și regionale, prin participarea la spectacole, evenimente, festivaluri locale, județene și naționale, promovând cântecele și portul tradițional din zonă, și prin organizarea de activități educative, sportive și culturale care au ca beneficiari copiii și tinerii din comună.