Conform unui studiu realizat de cercetatori britanici si publicat recent in revista Cancer Prevention Research, acestia demonstreaza ca doar trecerea, pentru o scurta durata, pe tigara electronica, poate reduce drastic substantele nocive precum acroleina si, in special, monoxidul de carbon, in cazul fumatorilor.
Studiul realizat recent a avut peste 40 de fumatori de tigari traditionale care si-au aratat interesul de a fuma de cel putin doua ori in perioada experimentului. Ca parte in program, fiecare persoana a primit acelasi tip de tigara electronica si fiecare dintre ei au fost incurajati de medici sa renunte la tigarile cu tutun.
Dupa 4 saptamani de cercetare, toti participanti au fost rechemati sa isi povesteasca experienta avuta cu tigara electronica. Iar rezultatele au fost mai mult decat satisfacatoare – 16 dintre ei au trecut definitiv pe tigara electronica. Mai mult, la pacientii care au ales electronica, medicii au observat o scadere de pana la 80% a expunerii la substante cauzatoare de cancer, in special monoxid de carbon si acroleina.
Alti 17 pacienti au alternat tigarile din tutun cu cele electronice in rutina zilnica. Chiar si la ei s-a observat o scadere de 60 de procente a expunerii la acroleina si de 52% la monoxidul de carbon.
Astfel aceste rezultate demonstreaza clar ca tigara electronica are efecte pozitive asupra organismului si atrag atentia ca pentru a reduce total numarul de substante nocive, persoanele trebuie sa treaca complet pe tigara electronica.
Reducerea cantitatii de monoxid de carbon este cu atat mai importanta cu cat acesta reduce cantitatea de oxigen din organism, cu repercursiuni fatale pentru inima, plamani si creier. Acesta se depune pe artere si formeaza colesterol, un factor important ce poate determina infarctul sau boli ale inimii.
Totodata, medicii atrag atentia asupra bolilor care pot aparea din cauza celor peste 70 de substante nocive din tigarile traditionale. Pe langa emfizemul sau cancerul pulmonar, se mai pot declansa boli cardio-vasculare, respiratorii si cancer. Dintre bolile cardiovasculare, cele mai frecvente sunt:
-
boli de inima coronariene
-
circulatie sanguina inadecvata - fumatul ingusteaza vasele de sange si creste riscul boli vasculare periferice
-
anevrism aortic abdominal
Din sfera bolilor respiratorii, cele mai frecvente sunt:
-
cancer pulmonar
-
afectiuni pulmonare- fumatul cauzeaza deteriorarea cailor respiratorii si a alveolelor pulmonare,
-
emfizem
-
bronista
-
obstructia cailor respiratorii.
In plus, exista dovezi solide care sustin ca fumul de tigara poate provoca:
-
leucemie mieloida acuta
-
cancer de vezica urinara
-
cancer de col uterin
-
cancer de esofag
-
cancer la rinichi
-
cancer la nivelul laringelui si faringelui
-
cancer al cavitatii bucale
-
cancer de stomac.
Daca te nelinisteste ce auzi, treci pe tigara electronica! Organismul tau va fi mai sanatos, vei fi mai plin de viata. Treci acum pe tigara electronica si descatuseaza-te de viciu.