”Craciunul romanasilor in stil ECO”

stil ECO Craciunul romanasilor in stil ECO

”Tot ceea ce nu avem de la nastere si ne va trebui cand vom fi mari, ne este dat prin educatie” spunea J. J. Rousseau. Adica totul e traditie, totul e ceea ce am mostenit de la stramosii nostri si totul e cum vom reusi sa pastram si sa transmitem mai departe generatiilor viitoare.


Poporul roman asezat de veacuri pe aceste meleaguri a mostenit o bogata zestre spirituala. Bogatia lingvistica este cuprinsa in toate genurile literare ale creatiilor populare: doine, balade, basme si legende, proverbe si zicatori, poezii si de ce nu colinde.


Bogatia spirituala cuprinde toate creatiile mestesugarilor, ceramica, obiecte din lemn, tesaturi, cusaturi si broderii, olarit, port popular, dar si bucatele traditionale.


Marea dragoste pentru cultura romaneasca, dorinta de a pastra peste veacuri obiceiurile si traditiile populare, dar si regretul ca prea putini sunt aceia care mai incearca sa transmita mai departe ceea ce este al nostru din strabuni le-a intarit convingerea doamnelor profesor invatamant prescolar din cadrul Gradinitei cu Program Prelungit nr.1 Nasaud Pop Oana si Ilies Ana-Maria sa acorde o atentie sporita activitatilor prin care se pune in valoare traditia, portul popular imbinate cu colindele din strabuni.


In cadrul parteneriatului educational ”Romani in Tara Nasaudului”, cadrele didactice implicate in acest proiect deruleaza primul atelier ”Craciunul romanasilor in stil ECO”. Atelier ce presupune realizarea unui altfel de brad impodobit cu decoratiuni confectionate din materiale reciclabile.


La acest atelier au fost implicate 18 unitati scolare din 3 judete: Bihor, Cluj, Bistrita- Nasaud cu 30 grupe de prescolari insumand 932 de copii coordonati de 43 de educatoare si 17 clase de elevi avand 320 de scolari coordonati de 17 invatatoare. In acest atelier au fost implicati 1240 de copii. Acest numar impresionant de participanti ne asigura ca traditia merge mai departe.


Finalitatea acestui atelier a fost o conferinta derulata online la care au participat cadrele didactice implicate alaturi de invitati din partea ISJ BN doamna profesor Emiliana Chira- inspector educatie timpurie, doamna profesor Violeta Rogozan- inspector educatie permanenta, doamna profesor Ligia Urs- director GPP nr.1 Nasaud, doamna Virginia Linul- mester popular, doctor in istorie si etnografie, domnul Alexandru Canavoiu- presedinte al Asociatiei ”Drumetii Montane” si domnul profesor de biologie Aurel Pop.


Adresam calde urari in legatura cu organizarea si participarea cadrelor didactice la acest atelier si lansam cu aceasta ocazie invitatia de a participa, intr-un numar la fel de mare si la urmatorul atelier care se va derula in perioada februarie- martie.


Transmitem toate gandurile bune, sarbatori binecuvantate cu pace si sanatate alaturi de cei dragi!


Coordonatori: prof. inv.presc. Pop Oana si prof. inv. presc. Ilies Ana-Maria