Vestea ca astepti un copil este una dintre cele mai frumoase vesti din lume, dar, odata cu ea, vin si sutele de intrebari legate de: cum va arata camera copilului, ce nu trebuie sa lipseasca din ea, ce haine trebuie sa ii cumperi celui mic, ce produse de igiena, ce sisteme de hranit bebelusul trebuie sa achizitionezi in prima perioada ( de la pompa de san, la biberoane anticolici, sterilizator, incalzitor de biberoane, etc), si nu in ultimul rand pentru ce tip de sistem de plimbat sa optezi, respectiv pentru ce tip de carucior.
Indiferent de preferinte, oferte, sfaturi venite din partea prietenelor mamici, atunci cand achizitionezi primul carucior pentru copilul tau, trebuie sa ai in vedere cateva criterii obligatorii. Iata care sunt acestea:
1. Confort si siguranta pentru bebelus – pe primul loc in alegerea unui carucior sunt siguranta si confortul copilului tau. Doua motive foarte importante atunci cand esti pusa in fata faptului implinit. Copilul are nevoie de confort atunci cand este scos din spital, la fel de mult cum are nevoie si de siguranta atunci cand este transportat, scos la plimbare. Cand vorbim de confort ne referim la un landou ( de preferat cu o saltea cu spuma de memorie), iar cand vorbim de siguranta ne referim la scoica, singurul mijloc de transport al copilului in masina. Mai multe informatii despre cand si cum sa le folosesti, la punctul numarul 3.
2. Calitatea produsului – care atrage dupa sine si pretul. Oferta in ceea ce priveste carucioarele este foarte variata. Un pret mai ridicat presupune in aceasta situatie un produs net superior. Asadar este foarte important ca, atunci cand alegi un carucior, daca iti doresti sa fie unul de calitate, sa ai in vedere si pretul.
3. Opteaza pentru o varianta de carucior complet 3 in 1 – mai exact un carucior care sa aiba un cadru atat pentru landou, scoica cat si pentru scaun sport. Suna complex, dar lucrurile nu sunt atat de complicate precum par. Un carucior 3 in 1 inseamna siguranta si confort pentru noul nascut si liniste pentru parinti. Fiecare etapa a vietii micutului tau, presupune un sistem de transport, si anume:
- Landoul – este un sistem de transport folosit de regula pana la varsta de 6 luni, recomandat pentru plimbarile mai lungi, cum ar fi cele in parc. O caracteristica importanta a unui landou este salteaua. Ar fi de preferat ca aceasta sa fie una moale cu spuma de memorie, dat fiind faptul ca plimbarile cu cel mic pot fi mai lungi, dar si pentru faptul ca landoul poate fi folosit fara nicio problema si ca loc de odihna pentru bebelus. O alta caracteristica importanta a landoului, ar fi greutatea. De preferat sa nu depaseasca 5 kilograme. Sfat: Cel mai usor ladou din lume exista la brandul Musty, modelul I2 - 3,4 kg.
- Scoica – este singurul mijloc cu care poti transporta copilul in masina, pe care il vei folosi pana la vasta de 6 luni. La fel ca si landoul, scoica se poate folosi si pe cadrul caruciorului, dar, spre deosebire de acesta, in scoica nu poti tine copilul mai mult de doua ore. Asadar, scoica a fost proiectata pentru siguranța, nu pentru confort. Și iata de ce ai nevoie de landou.
- Scaunul sport si cadrul – acestea doua pot fi folosite pe o perioada mai indelungata de timp, respectiv pana ce copilul va renunta singur la carucior. In ceea ce priveste scaunul ,acesta ar fi indicat sa fie reversibil, mai exact sa poata fi pus pe cadru si cu fata si cu spatele la sensul de mers si sa aiba o saltea confortabila (de preferat tot cu spuma de memorie, ca si in cazul landoului). Legat de cadrul caruciorului, decizia este simpla: usor, dar rezistent in acelasi timp ( ne referim aici la un cadru de aluminiu).
- Sistem de pliere compact - plimbarile in parc, vizitele la medic si mai ales vacantele, presupun drumuri cu masina. Iata un alt motiv suficient de important atunci cand alegi un carucior, sa ai in vedere sistemul de pliere compact. Acesta te ajuta sa strangi caruciorul si sa il depozitezi in masina, fara nici cea mai mica problema. Sistemul compact te ajuta sa il depozitezi foarte usor si, in cazul in care in locuinta, duci lipsa de spatiu. Mai mult decat atat exista anumite tipuri de sasiuri (cum ar fi cele de la I2) la care pot fi scoase si rotile, astfel incat caruciorul de transforma intr-o servieta.
- Materiale folosite in realizarea acestuia: ne referim aici la tesaturi moi din bumbac si accente din piele ecologica; huse detasabile lavabile, materiale ignifuge, carcase din plastic sau aluminiu.
- Accesorii - in functie de tipul de carucior ales, acesta poate sa includa si o serie de accesorii. In functie de necesitati si perioada in care se naste copilul, poti opta pentru: husa/ copertina de ploaie; husa pentru iarna (asigura confort termic bebelusului), umbrela protectie soare, copertina anti- UV (ofera protectie atat impotriva razelor soarelui cat si impotriva insectelor), geanta (extrem de utila pentru transportul produselor necesare bebelusului si pentru infasarea acestuia), etc.
Pentru cele mai fashion mamici, dornice ca si cel mai mic membru al familiei sa fie in pas cu moda, exista desigur si optiunea de carucioare fashion. Acestea pot fi folosite pana la varsta de 4 ani. Diferentele premium constau desigur in materiale de inalta calitate, dar si in pret, si continua cu sistem de reglare, cadru, accesorii incluse, etc.
Indiferent de tipul de carucior ales, este extrem de important ca bebelusul sa se simta confortabil, sa aiba un somn linistit si mai ales sa fie transportat in cele mai sigure conditii.