Desi majoritatea pacientilor se tem ca montarea aparatului dentar este partea cea mai dureroasa a tratamentului ortodontic, in realitate etapa dificila are loc in primele zile de dupa, in perioada de acomodare. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, asigura insa ca nu poate fi vorba de durere, ci mai degraba de un disconfort, care poate fi depasit cu ajutorul unor mici trucuri si care oricum va disparea treptat odata ce ne obisnuim cu purtarea aparatului.
Drumul pana la un zambet perfect poate fi putin dificil la inceput, insa gandul la destinatia finala si informatiile potrivite care sa ne pregateasca pentru ce va urma ne vor ajuta sa trecem mai usor peste inconvenientele perioadei de acomodare cu aparatul dentar fix. Iata cateva situatii care pot aparea si cum pot fi ele depasite:
1. Senzatia ciudata ca nu ajung buzele pentru a inchide gura – primul lucru pe care pacientul il simte dupa aplicarea aparatului dentar sunt bracketurile peste care buza nu se poate intinde pentru a le acoperi.
“In acest caz, tot ce putem face este sa avem rabdare cateva zile, deoarece buzele si obrajii au elasticitate foarte mare si se vor obisnui foarte usor sa ocoleasca braketurile. Un plus este acela ca buzele, impinse mai in fata, par mai mari si atragatoare”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
2. Disconfort/durere la nivelul dintilor - desi multe persoane se asteapta la durere inca din momentul aplicarii aparatului dentar in cabinet, aceasta etapa nu este deloc dureroasa. Insa dupa cateva ore, acasa, ne putem astepta la disconfort sau chiar durere la atingerea dintilor.
“Administrarea unui antiinflamator/antialgic va reduce acest disconfort. Putem manca imediat dupa montarea aparatului dentar, insa in primele zile este recomandata o dieta pe baza de alimente moi: paste, paine fara seminte, legume moi, budinca, supe creme, iaurt etc. Dupa aproximativ 3-4 zile orice disconfort initial asociat cu aparatul dentar ar trebui sa dispara sau sa se amelioreze vizibil, astfel ca putem include pe lista si alimente mai solide. Pe intreaga durata a tratamentului vor fi evitate alimentele care ar putea indoi sarmele sau desprinde bracketii: cele foarte dure (alune, floricele de porumb, morcovi, masline cu samburi, paine prajita crocanta, chipsuri tari) si cele lipicioase (caramele, bomboane gumate, jeleuri etc.)”, atentioneaza specialistul ortodont.
3. Leziuni la nivelul buzelor si obrajilor – desi bracketurile sunt bine lustruite, pot aparea mici leziuni la nivelul obrazilor cauzate de sarme. Obrazul poate fi zgariat uneori si pe parcursul tratamentului, pe masura ce dintii se indreapta, atunci cand capatul sarmei poate iesi din ultimul bracket.
“In cazul in care o astfel de situatie apare ne poate salva ceara dentara, aplicata pe bracket sau capatul arcului. Daca problema nu dispare, poate fi necesara o vizita la cabinet pentru scurtarea sarmei, iar intre timp trebuie evitate alimentele fierbinti sau acide (sucuri acrisoare, muraturi etc.) deoarece ele accentueaza senzatia de usturime de la nivelul ranii. Clatirea gurii cu ceai de salvie va ajuta la vindecare, iar hidratarea este esentiala si ea, deoarece daca gura este uscata bracketurile se freaca mai tare de buze si obraji”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
Este important de retinut ca orice disconfort care apare in primele zile dupa montarea aparatului dentar este doar temporar si poate fi usor gestionat. Fiecare persoana va reactiona diferit in aceasta perioada, insa cunoscand in prealabil situatiile care pot aparea si modalitatile prin care pot fi ele depasite, acomodarea cu aparatul dentar va avea loc mai usor. Odata depasita prima saptamana, cea de acomodare, tratamentul va decurge mult mai lin, existand toate sansele ca in timp pacientul chiar sa uite ca poarta aparat dentar!