Cum functioneaza centralele pe gaz?

Centrala termica Centrala termica

Cu cateva sute de ani in urma, oamenii ar fi renuntat la tot ce aveau de valoare pentru a avea incalzire centrala si pentru a renunta la aprinderea focului in fiecare camera in asa fel incat sa mentina casa calda. Ideea de baza a incalzirii centrale este simpla: centrala incalzeste apa, pe care o transfera prin radiatoare in toata casa.

Pentru a alege o solutie pe termen lung, sunt recomandate cele mai bune centrale Motan, deoarece aceste produse se disting prin longevitate.

Centrale Motan – cum functioneaza centrala

Gazul din centrala se aprinde pentru a incalzi apa. Gazul natural arde albastru atunci cand are cantitatea potrivita de oxigen. Daca arde galben, nu exista suficient oxigen si cazanul poate crea un gaz periculos, toxic, numit monoxid de carbon. De aceea, ar trebui sa exista in casa un detector de monoxid de carbon undeva langa boiler.

Boilerul este cea mai importanta parte a unui sistem de incalzire centrala. Este ca o camera de ardere mare, in care intra gaz in permanenta, pentru ca focul produs sa incalzeasca apa. Centrala va fi pornita utilizand un comutator electric. Atunci cand comutatorul este actionat, valva se deschide, gazul intra intr-o camera de combustie, iar sistemul de aprindere se ocupa de producerea flacarii. Apa din boiler este incalzita la temperatura setata si trimisa prin conducte la calorifere.

Tevile de apa trec pe rand prin fiecare calorifer cu apa calda si apoi revin din nou la boiler. Pe masura ce apa curge prin calorifere, ea va degaja o parte din caldura si va incalzi camerele pe rand. Cand ajunge din nou in centrala este mult mai rece. De aceea, boilerul trebuie sa continue sa o incalzeasca, pentru a o mentine la o temperatura suficient de ridicata, astfel incat incalzirea casei sa fie posibila. O pompa electrica din interiorul centralei mentine apa in miscare prin conducte si calorifere.

Sistemul de incalzire centrala poate fi privit ca un circuit continuu, care face sa treaca apa calda prin toate caloriferele, pe rand, aduce apa inapoi si reia acest circuit pana se ajunge la temperatura setata pe termostat. In practica, circuitul este, de obicei, mai complex si mai complicat decat atat. In loc de un montaj in serie (in care apa curge pe rand pe fiecare calorifer), sistemele moderne au ramuri paralele (cu mai multe calorifere alimentate dintr-o conducta comuna), insa aceste informatii sunt mai putin importante.

Apa este sigilata permanent in interiorul sistemului (daca nu este scoasa pentru intretinerea centralei) si aceeasi apa circula in casa, in fiecare zi, prin calorifere. Acest lucru nu este valabil pentru apa calda produsa de centrala pentru baie sau pentru bucatarie – adica aceea pentru uz casnic.

Robinetele termostatice (uneori numite TRV) montate pe calorifere ofera mai mult control asupra temperaturii in fiecare camera a casei si ajuta la reducerea cantitatii de energie utilizata, ceea ce se va vedea in facturi mai mici.

Pentru economii considerabile, se recomanda utilizarea celor mai bune centrale Motan in combinatie cu tehnologii de monitorizare si de control foarte avansate, cu scopul de a ajunge la o temperatura optima.