Cum incurajezi creativitatea la copii

Flori Flori

A incuraja creativitatea la copii poate parea destul de usor, insa orice parinte care si-a intrebat vreodata copilul cum i-a mers in ziua aceea la scoala, iar acesta ii raspunde blazat: „Biiine" stie ca e nevoie de putina delicatete:

1. Evitati-l pe nu. Cel mai simplu mod de a opri copii sa fie creativi este, ei bine, sa-i opriti. "Niciodata n-ar trebui sa-i opriti din explorarile lor deoarece, de multe ori, poate parea prostesc, insa are un rol productiv." Asa ca, data viitoare cand se joaca ei cu mancarea, lasati-i s-o faca. Cand ei pun sifon in maioneza, cine stie ce se va intampla?

2. Doar lasandu-i sa faca dezordine, oricum, asta nu va duce in mod necesar la invatare. Aici e momentul in care, parintii si educatorii joaca un rol vital punand intrebari multe si potrivite. Incercati intrebari precum: "De ce crezi ca s-a intamplat asta?" sau "Ce crezi ca s-ar fi schimbat daca ai fi incercat asta?"

3. Dati-le ce au nevoie. N-ati traversa un rau fara canoe si vasle, nu-i asa? Nu va puteti astepta ca pustii dvs. sa isi foloseasca creativitatea daca nu au ceea ce le e necesar. Asa ca umpleti casa cu lucruri, unelte si orice altceva pot avea nevoie pentru a-si satisface mofturile.

De asemenea, dati-le diferite ocazii sa poata descoperi tot ceea ce-i intereseaza în mod deosebit. "Permiteti-i copilului dvs. sa-si dezvolte interesele proprii, si nu va grabiti sa-i ingraditi". Dar asta nu înseamna sa neglijeze alte activitati in comun". Este de ajutor sa experimenteze impreuna cu altii, parinti, frati-surori sau colegi de clasa. De exemplu, un copil dintr-o casa in care parintii adora sa citeasca nuvele clasice, este predispus sa creasca avand aceleasi interese.

4. Lasati-i sa-si stabileasca propriile reguli. Incurajand un astfel de interes comun nu inseamna ca parintii ar trebui sa impuna o lista bibliografica sau sa ceara copilului lor sa citeasca o carte pe zi. "Noi dorim ca oamenii sa creasca iubind invatarea, fiind pasionati sa incerce lucruri noi. Daca ii presezi sa lucreze intr-un mod militaros despre lucruri despre care nu le pasa, pasiunea va disparea pana ce invatarea le va parea o corvoada." Mai bine construiti pe motivatia copiilor. Aflati ce ii pasioneaza si indrumati-i cu delicatete in directia potrivita.

5. Preveniti "esecul lectiilor de pian". Nu puteti programa "dezvoltati imaginatia". Acordati timp copiilor si nu va asteptati la rezultate imediate. Nu va ingrijorati daca progresul nu se arata imediat. Cazul clasic al copilului care ia lectii de pian si apoi renunta, fara sa mai atinga clapele vreodata, este adesea consecinta directa a presiunii parintilor cu asteptari prea mari. Cand copiii isi pierd interesul, nu va ganditi ca nu vor mai fi interesati vreodata. "Cu totii trecem prin faze de plictiseala, insa apoi ceva se intampla si vom fi din nou pasionati". Poate ei fac dezordine in jur consolidand ceea ce au descoperit deja sau pregatind pasii urmatori.

Sursa: www.suntmamica.com