Razele UVA / UVB sunt daunatoare pe tot parcursul anului, dar mai ales in timpul lunilor de vara, cand nivelul expunerii la soare este mai mare datorita petrecerii zilelor libere la plaja sau in aer liber. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a recomandat cativa pasi prin care ne putem bucura de sezonul cald fara grija de a pune in pericol frumusetea si sanatatea pielii.
- SPF
Probabil ca cel mai important pas in rutina de ingrijire a pielii este folosirea unui produs de protectie solara cu SPF de cel putin 30. Acest lucru va apara pielea impotriva radiatiilor UV, vinovate de aparitia ridurilor, hiperpigmentarii, si chiar de formarea cancerului de piele.
“Desi razele UVB sunt mult mai slabe in timpul iernii, nivelul de raze UVA – responsabile de imbatranirea pieli - nu fluctueaza atat de mult, fapt pentru care este recomandata folosirea de protectie solara pe tot parcursul anului. Recomandarea mea este de a purta un SPF intre 30-50 pe fata, maini, picioare si oricare alta zona care urmeaza sa fie expusa la soare. Foarte important este ca protectia solara sa fie aplicata cu 20 de minute inainte de expunerea la soare, aceasta fiind durata necesara pentru activarea factorului SPF”, explica specialistul dermatolog.
- Curatarea corespunzatoare a pielii
Caldura si umiditatea mai ridicate decat in restul anului pot face ca glandele sebacee sa devina hiperactive si sa produca un exces de sebum, insa acest lucru nu inseamna ca pielea trebuie curatata in exces. “Spalarea sau exfolierea in exces va avea in acest caz un efect invers: va determina productia unei cantitati si mai mari de sebum. Curatarea tenului de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu produsele adecvate tipului de piele, este suficienta chiar si in sezonul cald. Sunt recomandate produsele lejere, care nu contin uleiuri, parabeni, sulfati si parfum. Seara curatarea tenului trebuie sa se faca cu atentie, pentru a indeparta in totalitate produsele cu SPF, excesul de sebum, machiajul si impuritatile adunate de-a lungul zilei”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau.
- Purtarea de tesaturi respirabile
Tesaturile usoare sunt o necesitate pentru a face fata temperaturilor ridicate. Hainele mulate, din materiale sintetice, pot provoca iritatii, favorizand transpiratia in exces.
“Sunt recomandate obiectele vestimentare alcatuite din materiale care permit pielii sa respire, ideal bumbac sau in si, in general, imbracamintea lejera, care poate asigura fluxul necesar pentru eliminarea transpiratiei”, spune specialistul dermatolog.
- Antioxidanti
Foarte benefice pentru piele s-au dovedut produsele de ingrijire (seruri, lotiuni hidratante si produse de protectie solara) care au un continut suplimentar de antioxidanti. “Studiile au aratat ca utilizarea topica a antioxidantilor poate oferi o protectie suplimentara impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, datorita proprietatilor lor foto-protectoare, anti-bacteriene, antivirale si anti-carcinogene fiind observate imbunatatirea aspectului ridurilor fine, precum si ameliorarea rosetii si hiperpigmentarii. Vitamina C, de exemplu, protejeaza pielea impotriva efectelor negative ale factorilor externi si stimuleaza productia de colagen”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.
- Hidratarea
Hidratarea este un pas care nu trebuie sarit daca ne dorim o piele hidratata si luminoasa pe tot parcursul anului, nu doar vara. Este recomandat sa bem cel putin 2 litri de apa pe zi, chiar mai mult daca efectuam activitati solicitante, care determina transpiratia in exces, sau petrecem mai mult timp sub soare.