Daca te intrebi ce reprezinta seturile de analize pentru markeri tumorali, pentru inceput trebuie sa intelegem ce sunt de fapt acestia. Astfel, aceasta denumire face referire la substanta care se afla in interiorul celulelor canceroase sau mai bine spus raspunsul organismului in fata cancerului sau a altor afectiuni ce sunt benigne, adica necanceroase, si care ofera detalii cu privire la forma pe care o are pacientul. De asemenea, ofera informatii cu privire la nivelul de agresivitate, tratamentul recomandat si raspunsul organismului la tratamentul indicat.
Unde poti efectua niste analize pentru markeri tumorali?In general, acestia sunt anumite proteine care reprezinta raspunsul organismului in fata celulelor canceroase, fiind de asemenea produse si de celulele normale dar in cantitati mai mici. Pot fi indentificate direct in sange, scaun, urina sau alte tesuturi lichide corporale prin intermediul unor analize pentru markeri tumorali efectuate in laboratoare specializate. In ultima perioada, si anumiti markeri genomici preci, mutatiile genetice ale unor gene tumorale, modificari nongenetice ale ADN-ului sau diferite tipare de exprimare pot fi folosite adesea tot ca identificatori pentru celulele canceroase.
Acestia pot fi masurati prin cantitatea prezenta in sange si identifica modul in care o tumoare maligna evolueaza, dar si care este raspunsul in fata tratamentului adminstrat. Printre cei mai intalniti ii regasim pe urmatorii: CEA (Antigen carcinoembrionar), AFP (Alfa-fetoproteina), CA 125, CA 19-9, CA 15-3, calcitonina, PSA (Antigen specific prostatic), dar si tiroglobulina.
In ce scop sunt folosite rezultatele investigatiilor?Rezultatele unor analize pentru markeri tumorali sunt utilizate pentru ca medicul specialist sa poata puna diagnosticul corect in cazul identificarii unei tumori in organism. Acestia pot fi de doua tipuri, respectiv circulanti si de tesut tumoral. Acestia se gasesc in sange, scaun, lichide sau urina si sunt folositi pentru a estima prognosticul, pentru a detecta cancerul care inca este prezent in organism chiar si dupa efectuarea tratamentului indicat, pentru a se evalua raspunsul la tratament, dar si pentru monitorizarea starii pacientului.
Setul de analize pentru markeri tumorali poate sa fie efectuat de catre pacinet si pe timpul terapiei impotriva cancerului, avand posibilitatea de a arata daca tratamentul are rezultate favorabile sau in cazul in care acesta trebuie sa fie oprit. Acestia sunt ideali pentru a se identifica cancerul timpuriu in organism, chiar inainte de a aparea primele simptome. Pentru pacientii care au nevoie de efectuarea acestor seturi, acestia se pot programa in centrele de recoltare Synlab!