Atunci cand oamenii traiesc ecologic nu este bine numai pentru planeta, ci si pentru fosele septice. Durata de viata a acestora creste considerabil, iar proprietarii fac economii serioase.
Pentru a realiza acest lucru, fosele ecologice au nevoie de o mentenenta corespunzatoare, facuta in mod periodic. Aproximativ 95% din deseurile solide din rezervoare sunt descompuse de bacteriile anaerobe. Celelalte 5 procente se acumuleaza cu timpul in fosele septice. De aceea, este necesara o vidanjare periodica, care se face la intervale de timp cuprinse intre 18 si 24 de luni, in functie de volumele foselor, dar si de frecventa cu care sunt folosite si de numarul persoanelor care locuiesc in casa respectiva. Daca cineva sare peste acest proces de intretinere, solidele blocheaza procesul de tratare a apelor uzate din gospodarie si de cele mai multe ori acestea ajung in campul de drenaj. In aceste cazuri nefericite, proprietarii de fose ecologice sunt nevoiti sa scoata din buzunare sume destul de mari pentru reparatii sau chiar inlocuirea sistemului septic deteriorat.
Cum poti mari durata de viata a foselor septice
1.Economiseste apa. Un volum mare de apa consumata intr-un timp scurt nu va permite fosei sa il trateze, asa ca lichidul murdar va ajunge direct in campul de drenaj. Nimeni nu-si doreste acest lucru.
Pentru a economisi apa:
- inchide robinetul atunci cand te barbieresti sau te speli pe dinti;
- mareste intervalul dintre activitatile care necesita multa apa, cum ar fi spalatul rufelor, a vaselor sau folosirea dusului.
- inlocuieste vechiul closet, bateriile de la cada si de la chiuvete sau capul de dus cu variante care consuma putina apa.
2. Nu arunca diverse obiecte in canalizare. Ai grija ce arunci in chiuvete sau w.c-uri, deoarece poti infunda tevile sau poti afecta echilibrul bacterian din fosele ecologice. Fara acele bacterii, fosele septice nu mai pot functiona corespunzator.
Ce sa nu arunci in fosa:
-cantitati mari si concentrate de produse de curatenie, dezinfectanti sau clor;
-grasimi, uleiuri, solventi, pesticide, tus de imprimanta sau alte substante toxice;
-materii solide, cum ar fi zat de cafea, servetele de bebelusi, mucuri de tigari, discuri demachiante, absorbante, scutece de unica folosinta, litiera pisicii sau materiale de constructii.
3.Protejeaza fosele ecologice
Eroziunea sau suprasaturarea solului, dar si presiunea foarte mare exercitata asupra acestuia afecteaza serios fosele. Este foarte important unde ajunge apa din gradina ta, ce se afla deasupra rezervorului septic sau ce plantezi in curte.
Ce sa faci:
-directioneaza apa pluviala in directia opusa fosei septice pentru a evita inundarea solului si eroziunea;
-planteaza iarba si flori fara radacini groase. Evita pe cat posibil arbustii si copacii in zonele apropiate fosei. Ar fi bine daca ai putea apela la o firma specializata in peisagistica, care tine cont de amplasarea fosei septice;
-nu permite traficul autoturismelor sau parcarea acestora deasupra foselor ecologice. Din cauza greutatii, solul se va compacta si va apasa pe fose, lucru care poate duce la coroziuni;
-nu asfalta deasupra campului de drenaj sau a fosei ecologice. Este important sa exista acces facil la acestea, pentru inspectii si interventii.