Cum tratam cele mai frecvente probleme estetice ale danturii

Dr. Mihaela Dan, ortodont Dr. Mihaela Dan, ortodont

Uneori schimbarile la nivelul danturii se produc incet-incet, lasandu-ne timp sa ne obisnuim cu ele. Acest lucru se intampla pana la un punct, dupa care incep sa fie deranjante si sa provoace chiar disconfort social sau teama de a zambi. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca toate aceste probleme care ne stanjenesc nu trebuie lasate sa afecteze calitatea vietii, mai ales ca domeniul stomatologiei moderne ofera o solutie pentru fiecare dintre ele.

Dinti colorati

Fie ca s-au ingalbenit uniform din cauza varstei, fumatului sau a consumului unor alimente si bauturi colorante, fie ca doar un singur dinte si-a modificat culoarea (de obicei la cativa ani dupa ce nervul moare), nu este niciodata prea tarziu ca el sa revina cat mai aproape de culoarea initiala. Solutiile sunt multiple: detartraj si periaj profesional, air-flow, albire dentara sau fatete dentare.

Lucrari dentare vizibile

Cu posibilitatile tehnice actuale, nicio lucrare dentara nu ar trebui sa para nenaturala. Atunci cand culoarea sau forma o fac sa iasa in evidenta sau cand gingia s-a retras, odata cu varsta, este timpul sa fie luate masuri pentru a redobandi un aspect placut din punct de vedere estetic al danturii.

“Fie ca sunt obturatii de amalgam (cu dezavantajul ca pot elibera cantitati mici de mercur si ca se contracta si dilata la diferente de temperatura, suprasolicitand smaltul dentar, cu riscul de microfisurare), fie ca sunt obturatii de compozit, dar care si-au modificat culoarea sau s-au ciobit, aceste pot fi schimbate oricand cu unele noi, de nuanta identica cu cea a dintelui, rezistente si bine adaptate la conturul dintelui”, spune specialistul ortodont.

Dinti inghesuiti

Oricine se poate bucura de beneficiile aduse de purtarea aparatului dentar indiferent de varsta pe care o are si, drept dovada, aproximativ o treime din pacientii de pe scaunul medicului ortodont sunt astazi adulti.

“In ciuda convingerii generale, aparatul dentar da rezultate rapide si la adult. Trebuie doar sa va faceti curaj si sa cautati medicul ortodont cu multa experienta, cazuistica diversa si rezultate verificate, iar zambetul pe care vi-l doriti de multa veme va capata contur mult mai repede decat credeati. In plus, odata cu avansul in domeniul ortodontiei, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic si nici nu mai produce disconfort. Tipurile de aparat fix aproape mai putin vizibile (safir si ceramic) vor trece aproape neobservate pentru multe persone din jur”, asigura doamna doctor Mihaela Dan.

Dinti ciobiti, fracturati

Fie in urma unui accident, a uzurii excesive, fie ca urmare a unei carii care macina incet, dar sigur, un dinte ciobit este nu numai inestetic, dar are rezistenta scazuta, asadar situatia trebuie rezolvata, inainte de a creste sansele de a-l pierde de tot.

"Obturatia (plomba dentara) este o solutie atunci cand fractura nu este foarte mare, nu a ajuns la nerv si a ramas suficient smalt dentar intact, in vreme ce pentru cazurile mai serioase poate fi necesara coroana dentara sau chiar implantul dentar – daca dintele nu mai poate fi salvat", spune specialistul ortodont.

Carii dentare

Cand dintele isi modifica in anumite zone culoarea sau devine sensibil la rece, cald, acru, dulce, cel mai probabil vinovata este aparitia unei carii. O vizita la medicul stomatolog va indeparta aceste inconveniente, inainte de a se trasforma in altele mai mari, redand pacientului in acelasi timp zambetul perfect. In timp ce cariile din zona laterala (molari, premolari) afecteza masticatia, cele din zona frontala afecteaza major estetica, slabesc rezistenta dintelui, crescand riscul de fractura dentara sau pot duce la moartea nervului si colorarea dintelui, toate acestea afectand major zambetul.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Orto-Implant Expert

Persoana de contact

Clinica Orto-Implant Expert

Telefon

0728122828

E-mail