Câinele este unul dintre cele mai apropiate animale ale omului iar mulți dintre noi îl alegem ca animal de companie. Puțini dintre noi știu însă la ce riscuri se supun dacă nu au o igienă temeincă a mâinilor, mai ales dacă cu puțin timp în urmă s-au jucat cu animalul care a stat in aer liber.
Parazitul echinococus granulosus, care trăiește în intestinul câinelui, poate fi transmis foarte ușor omului. Ouăle parazitului pot rezista în natura 1-2 ani, așa că se pot afla chiar și pe legumele și fructele din grădină, pentru că pot fi purtate oriunde de vânt. Contaminarea se face cel mai des prin mâinile murdare sau fructele și legumele nespălate.
Chistul hidatic este boala dezvoltată de acest parazit și este localizat cel mai frecvent în ficat sau plămâni. Parazitul, ingerat de om, ajunge pe cale sangvina, din intestin, în unul dintre organele menționate, dezvoltându-se în acestea până la dimensiuni ce pot depăși și 20 de centimetri.
“La începutul acestei săptămâni am intervenit chirurgical, în cadrul Ovidius Clinical Hospital, la o doamnă în vârstă de 50 de ani care prezenta un chist hidatic pulmonar stâng cu un diametru de 15 centimetri. În acest caz, intervenția a decurs foarte bine, tumora pulmonara chistică fiind îndepărtată fără a sacrifica din țesutul pulmonar. Pacienta și-a revenit foarte repede postoperator și acum, la 4 zile după operație este deja acasă. Pentru o recuparare completă, pacienta va urma și un tratament antiparazitar medicamentos.”, a declarat Dr. Radu Matache, medic primar chirurgie toracică în cadrul Ovidius Clinical Hospital și Institutul de Pneumofiziologie ”Marius Nasta” București.
Pentru a nu se supune la un risc inutil, persoanele care intră în contact cu câinii trebuie să acorde o atenție sporită igienei mâinilor.
“Pacienta ne-a mărturisit că are un câine și probabil de la acesta s-a infestat cu acest parazit, taenia echinococus granulosus. În schimb, dacă avem grijă să ne spălăm foarte bine pe mâini după ce intrăm în contact cu animalul, nu avem de ce să ne facem griji.”, a mai adăugat Dr. Radu Matache.
Dacă chisturile provocate de taenia echinococus granulosus au mai puțin de 2 centimetri, pot fi distruse prin tratament medicamentos. Dar dacă acestea au o dimensiune mai mare, intervenția chirurgicală este absolut necesară. Chistul hidatic este descoperit, cel mai adesea, întâmplator, prin investigații imagistice. Dacă chistul hidatic localizat pulmonar sau hepatic se complică în evoluția sa, atunci pacientul poate prezenta diverse semne si simptome, unele ghiar foarte grave, cum ar fi șocul anafilactic. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, medicii recomandă un screening imagistic pulmonar și hepatic regulat.
Ovidius Clinical Hospital dispune de echipamente medicale de ultima generație si medici specialiști cu mare experiența in rezolvarea unor astfel de probleme medicale, cel mai frecvent complicate.