Fie ca lipseste din nastere (anodontie), fie ca a fost extras din diverse motive, lipsa unui dinte sau a mai multora creeaza o serie de inconveniente care impun, mai devreme sau mai tarziu inlocuirea acestuia/acestora. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt motivele pentru care acest pas nu trebuie amanat.
Pierderea unui dinte nu poate fi intotdeauna prevenita, cum ar fi in cazul unei traume sau atunci cand lipsa este din nastere, insa indiferent de motiv, este important sa intelegem ca dintii lipsa nu vor aduce probleme doar ordin estetic, ci si pentru starea generala de sanatate.
- Afectarea aspectului estetic
Lipsa unui dinte din fata sau chiar a unuia din zona laterala (masea) poate fi vizibila atunci cand zambim sau vorbim, iar increderea in sine si dezinvoltura in relatiile cu ceilalti vor avea de suferit.
- Dificultati in mestecarea alimentelor
Odata cu dificultatile la masticatie vor aparea si modificarea dietei, precum si tulburari digestive si de absorbtie a elementelor nutritive din alimente, daca lipsesc mai multi dinti.
“Atunci cand o persoana nu poate musca din alimente si nici mesteca in mod corespunzator, fara durere, va tinde fie sa manance mai putin, fie sa opteze numai pentru alimente moi, dar care, din pacate, nu furnizeaza toate substantele nutritive de care organismul are nevoie. Pe de alta parte, dintii ramasi vor fi suprasolicitati, existand riscul aparitiei unor fisuri sau a uzurii in exces”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
- Migrarea dintilor vecini (inclinarea spre spatiul liber) sau de pe maxilarul opus
Dintii cresc la orice varsta pana cand intalnesc un obstacol, iar fara un dinte invecinat care sa ii tina sub control, dintii ramasi pot incepe sa se deplaseze.
“Daca dintii nu mai sunt aliniati corespunzator, procesul de masticatie va deveni mai dificil. In plus, deplasarea unui dinte ii poate destabiliza radacinile, ba mai mult: migrarea lui va impiedica realizarea unor implanturi sau lucrari corecte in viitor, ceea ce va impune indreptarea dintilor cu aparat dentar”, spune specialistul ortodont.
- Parodontoza
Dintii migrati, inclinati nu mai primesc fortele in axul lor normal, ceea ce produce retractia gingivala, osoasa si pungile parodontale. In plus, forta masticatorie va suprasolicita dintii ramasi, cu atat mai mult cu cat acestia sunt mai putini.
- Carii
Dintii inclinati nu mai pot fi periati corespunzator si, astfel, apar cariile dentare.
“Este usor ca bacteriile sa se adune in spatiul in care s-a aflat dintele lipsa si la fel de usor este ca aceasta zona sa fie neglijata in timpul rutinei de ingrijire dentara, tentatia fiind de a ne concentra pe periajul dintilor. Inlocuirea dintelui lipsa va favoriza o igiena orala mai eficienta, prevenind aparitia halitozei sau a gingivitei”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
- Dificultati de vorbire
Dintii sunt foarte importanti pentru capacitatea unei persoane de a vorbi si de a comunica eficient.
“Oamenii folosesc dinti pentru a forma anumite cuvinte si a le pronunta in mod corespunzator, observandu-se ca cei care au pierdut unul sau mai multi dinti tind sa aiba dificultati de vorbire, ceea ce poate fi extrem de frustrant. Desi, in general, fonatia se adapteaza destul de repede dupa extractia unui dinte, unele sunete pot fi modificate”, explica specialistul ortodont.
- Schimbarea aspectului facial
Atunci cand dintii din zona laterala lipsesc in numar mare, obrajii se infunda, etajul inferior al fetei scade, producand un aspect imbatranit.
- Atrofierea oaselor
In acelasi mod in care exercitiile fizice ajuta la mentinerea tonusului muscular, masa osoasa a maxilarului este mentinuta prin stimularea mestecarii si muscaturii. Cand lipseste un dinte, zona osului unde a fost initial localizat dintele nu mai primeste o astfel de stimulare si incepe sa dispara, un proces numit resorbtie osoasa.
Asadar, un dinte lipsa poate avea consecinte grave asupra sanatatii, aspectului fizic si vietii de zi, fapt pentru care inlocuirea lui este absolut necesara, indiferent ca vorbim de un dinte frontal sau nu. Din fericire, astazi exista diferite optiuni prin care aceasta problema poate fi rezolvata, de la implantul dentar, standardul de aur pentru aceasta problema, si pana la formele mai traditionale de tratament – puntile dentare si protezele mobile.