De ce este importanta protectia pasiva la foc?

protectie pasiva la foc protectie pasiva la foc

Protectia pasiva impotriva incendiilor este o combinatie de mijloace structurale, pentru a preveni expunerea oamenilor la factori periculosi de incendiu (zone de pericol de incendiu) si pentru a limita pierderile materiale provocate de incendii. De asemena, sistemul de protectie pasiva la foc isi indeplineste functiile fara actiuni umane si fara un impuls de comanda asupra instalatiilor automate ale sistemului de detectare a incendiilor.


Sistemul de protectie pasiva la foc din cladiri include solutii de amenajare a spatiului. Acest lucru inseamna impartirea cladirilor in compartimente cu ziduri si grinzi rezistente la foc, impartirea compartimentelor de incendiu in sectiuni (de regula, apartinand diferitelor clase de pericol la incendiu ) cu structuri de inchidere cu limite standardizate de rezistenta la foc etc.


Masurile pasive de protectie impotriva incendiilor pentru instalatii tehnologice exterioare, includ masuri pentru limitarea raspandirii produselor combustibile (realizarea de gropi, precum si pante cu acoperirile necesare pentru a asigura scurgerea produselor combustibile in canalizare); asigurarea distantelor necesare ( pauze de incendiu ) intre blocurile individuale etc.


De ce ai nevoie de sisteme de protectie pasiva la foc?

Sistemele de protectie pasiva la foc asigura protectia structurii cladirii si a vietii oamenilor din cladire, in caz de incendiu, prevenind sau impiedicand raspandirea focului in interiorul sau in afara spatiului, asigurand astfel stabilitatea cladirii, precum si posibilitatea si siguranta evacuarii de urgenta a persoanelor.


Masurile de protectie pasiva la foc includ masuri de protectie structurala, de constructie si organizationale, cum ar fi impartirea incaperilor in compartimente, disponibilitatea mijloacelor eficiente si sigure de evacuare si asigurarea accesului la cladire pentru pompieri. Alegerea tipului de materiale de constructie si procedura de utilizare a acestora, pentru a asigura nivelul necesar de protectie pasiva la foc, depind de doi factori: reactia materialelor la foc si rezistenta lor la foc.


Materiale pentru sistemele de protectie pasiva la foc

Un material ideal pentru utilizarea in sistemele de protectie pasiva la foc, este vata de bazalt, care are un punct de topire ridicat. Isi pastreaza proprietatile la temperaturi de pana la 1000 de grade C. O cauza tipica a unui incendiu intr-o cladire rezidentiala, este incendiul alimentelor lasate pe aragaz sau aparitia unei alte surse similare de foc. In caz de incendiu, flacara se ridica instantaneu prin conducta de evacuare. 


Daca canalul de la trecerea podelei mansardei nu este echipat cu izolatie la foc, atunci aprinderea si raspandirea focului in spatiul mansardei va duce la consecinte devastatoare. Conducta din mansarda trebuie sa fie echipata cu o izolatie corespunzatoare. In practica, aceasta inseamna utilizarea covoraselor termoizolante cu o grosime de 50 mm, constand din fibre de bazalt pe o plasa metalica. 


In aceste scopuri, se recomanda utilizarea covoraselor armate cu plasa de sarma si daca este necesar, un strat mai gros de izolatie termica pentru a preveni condensarea, iar pe straturile de armare cu plasa de sarma, se poate aplica un alt strat de vata bazaltica.