Designeri barbati care au revolutionat moda feminina

designeri designeri

Este de necontestat faptul ca barbatii au excelat si in meserii considerate exclusiv feminine. Chiar si in moda au revolutionat atat silueta feminina, cat si modul in care ne raportam la detaliile vestimentare. Site-ul Alo Moda a facut o lista cu cei mai faimosi designeri care au revolutionat moda feminina.

Primul designer consemnat in istorie a fost, de fapt un croitor, in persoana lui Charles Frederick Worth (1826-1895), care poate fi considerat primul couturier. Worth a fost cel care a impus stilul rochiilor, a dictat felul in care ar trebui sa fie cusute materialele si linia generala a colectiilor.

Lucrurile au evoluat, incet dar sigur, pana in anii '50, cand o adevarata revolutie in design a fost produsa, indeosebi de catre tinerii designeri barbati. Christian Dior, cu silueta sa New Look, a fost considerata reperul absolut al vremii. Forma corporala de clepsidra era considerata silueta cea mai apropiata de perfectiune. Tot in anii '50, Cristobal Balenciaga creeaza rochia-tunica ce se transforma spre sfarsitul decadei in rochia-camasa. Un alt exponent al anilor '50 este si Hubert Givenchy, care a facut senzatia cu deux-piece-urile sale versatile ce puteau fi purtate separat si care au devenit articole vestimentare de baza din orice garderoba.

Anii '60 au adus si ei o pleiada de designeri inovativi. Andre Courreges a fost cel care a promovat si inventat fusta mini, alaturi de Mary Quant. Emilio Pucci a creat o adevarata Puccimania in anii '60 cu imprimeurile sale psihedelice inspirate din arta pop sau din optica. Paco Rabanne a fost unul dintre cei mai importanti designeri ai anilor '60, ce s-a delimitat prin modul sau experimental de a vedea moda. A fost primul designer care a folosit pentru creatiile sale materiale neconventionale precum aluminiu, metal, hartie sau nylon. De asemenea, a fost primul designer ce a folosit modele de culoare in prezentarile sale de moda.

Anii '70 au fost anii de glorie ai designerului Yves Saint Laurent, cel care a introdus celebrul costum tuxedo in garderoba feminina.

O decada mai tarziu, Thierry Mugler si Azzedine Alaia au fost cei care au dictat principalele repere in moda vremii. Primul a mixat sarmul hollywoodian cu futurismul abstract prin umeri accentuati si solduri proeminente, amintind de o eroina galactica. Alaia a fost cel care a dat o noua semnificatie termenului de "power dressing" specific anilor '80. Siluetele sale erau simple, dar sexy, potentate de materiale precum spandexul si vascoza.

Anii '90 au fost influentati de designerii contemporani: Tom Ford pentru Gucci, John Galliano pentru Dior, cel care care a inteles moda ca un spectacol pe alocuri dramatic, sau Calvin Klein prin siluetele sale decompuse minimalist.

In prezent, moda consemneaza o noua generatie de designeri barbati ce se axeaza mai putin pe inovatie si tot mai mult pe necesitatea de a intelege femeia si de a-i asigura o garderoba functionala si in tendinte.