Țeava este o structură cilindrică și goală în interior, folosită pentru a transporta materiale. Este utilizată în principiu pentru transportarea lichidelor, gazelor sau suspensii lichide ce conțin materiale solide. Este de asemenea folosită ca și conductor pentru firele electrice.
În trecut, cu aprox. 5000 de ani în urmă, primele țevi au fost confectionate din bambus și au fost folosite de chinezi la transportul apei . Egiptenii au inventat primele țevi metalice din cupru în jurul anilor 3000 BC. Până când fonta a devenit mai ieftina, în secolul 18, majoritatea țevilor erau fabricate din piatră gaurită/cioplită în interior sau din lemn, clei și ocazional cupru sau bronz. Materialele moderne includ fonta, oțelul , cuprul, alama, sticla , plasticul , etc. Țevile sudate sunt fabricate din foi din oțel îndoite în forma unui tub și sunt sudate longitudinal în puncte prin rezistență electrică, ori prin încălzirea tubului și presarea capetelor împreună ori prin sudarea tubului prin topire. Țevile laminate erau fabricate dintr-o bucată solidă de metal perforată pe întreaga lungime de către un spiral cu cap rotunjit.
Țevile din oțel au fost introduse pe piață la începutul secolului 20 și sunt utilizate de atunci pentru transportul substanțelor și fluidelor ce necesită rezistență la presiune și temperaturi ridicate. Țevile din fontă, care au început să fie utilizate prin anii 1840 au o rezistență mai mare la coroziune decât cele din oțel și de aceea sunt folosite foarte des în aplicații subterane. Tuburile din beton sunt folosite pentru canalizare, cele din beton de asemenea sunt utilizate la transportul apei pentru irigații cu rezistență la presiuni mai moderate. Țevile trase din cupru și alama sunt folosite pentru instalații și boilere. Datorită rezistenței la coroziune și maleabilității sale, alama este folosită pentru conexiunile flexibile și instalații în afara celor cu apă potabilă. Industria chimică și alimentara folosesc țevi din sticlă.
În timpul celui de-al doilea război mondial au fost inventate țevile din plastic pentru înlocuirea metalului deoarece acesta nu prea se mai găsea și majoritatea oțelului era utilizat la fabricarea de armament. Astăzi, țevile din plastic sunt utilizate în mod popular pentru a căra dejecții și lichide corozive.
O conductă din țevi transportă apă, gaz, petrol și multe alte substanțe fluide pe distanțe mari. Pentru a construi o conductă pentru transportul petrolului, țevi trase din oțel carbon de 12 metri lungime sunt sudate electric împreună, deasupra locului în care vor fi montate. Înainte de a le coborî pentru a fi montate, țevile sunt acoperite cu un strat de vopsea pentru protecție și cu o manta de azbest. O conductă petrolieră cu un diametru de 21,3mm își va deplasa conținutul cu o viteza de 5-10km/h.
Apa a fost transportată înca din Antichitate prin conducte ce purtau denumirea de apeducte. Primele rețele de contucte de gaze naturale și de petrol din SUA au început să fie construite în secolul 19. Astăzi, în multe părți ale lumii, conductele reprezintă cel mai important mijloc de a transporta diverse fluide. Un exemplu ar fi Conducta petrolieră Trans- Arabica ce transporta petrol din Golful Persic până la Mediterană și care are o lungime de peste 1600 km . Numai pe teritoriul SUA se găsesc peste 288.000 de km de conducte.
NICO METAL TUB este o companie cu capital integral românesc care distribuie și comercializează țevi laminate, sudate și zincate precum și accesoriile aferente acestora (fitinguri, robinete, sisteme de prindere și ansamblare). Compania noastră a fost înființată în anul 2005 devenind un jucător important pe piața de produse metalurgice din România. Cifra de afaceri a atins peste 2,5 milioane EUR/an și suntem într-o continuă expansiune, dorind permanent să ne diversificăm portofoliul de clienți. Dorim să impunem prin activitatea noastră noi standarde de calitate și eficiență având ca obiectiv găsirea celei mai bune metode de a satisface cerințele și asteptările clienților.