Ce faceti osteni? Detoxifiem, Maria Ta. Si nu ne oprim pana nu curatam trupul si sangele in profunzime.
Cam asa ar raspunde oamenii constiinciosi si voiosi, care se pregatesc de primavara cum se cuvine. Dar oare stim in mod real ce inseamna si ce presupune detoxifierea?
In esenta, DETOXIFIEREA are o definitie foarte simpla. „Detox inseamna sa activezi circulatia, eliminarile. Sa iti reglezi sistemul nervos, care duce si la relaxarea muschilor, a vaselor de sange, la eliminarea produsilor toxici si totodata la reglarea sistemului hormonal.”, spune Dr balneolog Suzana Pretorian, specialist la Danubius Health Spa Resort Sovata.
De altfel, odata cu incheierea unui proces de detoxifere complexa, se modifica si nivelul hormonilor pozitivi ( endorfine) in organism.
„Corpul nostru este intr-o stare de continua detoxifiere atata timp cat ficatul, rinichii si colonul functioneaza. In functie de alimentatie si de nivelul de miscare, cantitatea de toxine neeliminate va fi diferita.” adauga specialista.
Intoxicatia este una dintre cauzele principale ce conduce la boli acute si cronice, calitate scazuta a vietii si la moarte prematura.
Momentul ideal in care sa facem o detoxifere este primavara. Daca vrei sa te apuci de treaba, iata ce te sfatuieste Dr Pretorian.
REGULI DE BAZA IN DETOX
1. Detoxifierea incepe cu organele de detoxifiere cele mai putin afectate (cele intens afectate sunt lasate la sfarsit).
2. Detoxifierea colonului este baza oricarui program de detoxifiere.
3. Detoxifierea limfatica si a rinichilor ar trebui sa o preceada intotdeauna pe cea a ficatului.
4. Imediat dupa detoxifierea limfatica, se recomanda hidratare intensiva si miscare moderata (plimbare, inot), dar nu fitness de mare intensitate (nu alergare).
5. Organismele obosite nu au destula energie pentru o detoxifiere adecvata: inainte si in timpul detoxifierii refaceti-va rezervele energetice prin odihna fizica/psihica si alimente inalt nutritive.
6. Reactiile obisnuite la detoxifiere (raceli repetate, diaree, dureri de cap, dureri articulare, eruptii cutanate) vor fi minime daca procedurile de detoxifiere se vor aplica gradat.
7. Beti apa
8. Mancati legume
9. Dimineata – sucuri de legume, apa cu lamaie,
10. Alimentele cele mai bune pentru detoxifiere sunt fructele si legumele proaspete.
11. Bauturi: apa simpla (cu continut foarte scazut de minerale, bauta in reprize mici de 30 ml odata) are cel mai bun efect de-tox. Aportul de apa ar trebui sa fie minim 1,5 litri (8 pahare) pe zi, dar 2-3 litri pe zi in timpul unei detoxifieri intensive. Sucurile proaspete de fructe/legume sau ceaiurile specifice pentru detoxifiere sunt de asemenea recomandate.
12. Cardio.