Legea română a introdus încă de la finalul anului lui 2010 posibilitatea părților de a divorța pe cale amiabilă, în cadrul unui cabinet notarial.
Este o cale prin care o căsătorie se poate încheia cu prejudicii minime de ambele părți, lucru cu atât mai important în cazul în care din relație au rezultat și copii minori.
Chiar dacă la începutul căsniciei soții consideră că vor rămâne împreună până când moartea îi va despărți, pe parcurs pot apărea numeroase circumstanțe care pot eroda raporturile conjugale în așa măsură încât viața de familie s-ar putea să devină insuportabilă și cel mai bine este ca să se pună punct.
Dezavantajele unui divorț la instanța de judecată
Până la sfârșitul anului 2010, singura cale de a divorțat era aceea de a te adresa unei instanțe judecătorești, chiar și dacă un cuplu era de acord cu desfacerea căsătoriei pe cale amiabilă și la final nu se menționa în hotărârea judecătorească culpa vreuneia dintre părți.
Oricine a pășit vreodată într-o sală de judecată a simțit din plin energia negativă care domnește acolo. De multe ori au existat cazuri în care, așteptând în sala plină până la refuz de justițiabili ca să le vină rândul și să se audă apelați de către grefier, soții au simțit un imbold de nestăpânit în a începe un război prin care să se răzbune pe acela/aceea ce i-a fost o perioadă partener/ă de viață. Și atunci nu a mai intervenit acordul, divorțul pe cale amiabilă nu s-a mai încheiat, ci s-a lungit procesul luni sau chiar ani pentru a se proceda la audierea de martori, să se ia interogatorii pe capetele de cerere privind custodia copiiilor, program de vizitare al acestora, pensie de întreținere sau cu privire la numele ce se va purta de soț/soție după divorț.
La final, după ce s-au văzut cu hotărârea de divorț în mână, își dau dat seama că războiul a fost doar o pierdere de timp și de bani care putea să fie evitată din start dacă ar fi fost de acord să divorțeze civilizat, așa cum aveau intenția în primul moment în care au pășit în sala de judecată.
În prezent, faptul că pot merge la un cabinet notarial pentru desfacerea căsătoriei este de bun augur, deoarece acele circumstanțe provocatoare care pot să-i deturneze de la decizia inițială nu mai există.
În plus, un divorț notarial durează și mult mai puțin (30 de zile dacă nu există copii minori și, dacă există și este nevoie ca să se facă și anchete psihosociale, înfățișările în cadrul cabinetului sunt mai puține, la termene mai rezonabile, chiar dacă acestea întârzie).
Cheltuielile pe care soții le fac pentru a divorța atunci când se adresează unui cabinet notarial sunt de regulă mai mici decât dacă ar divorța pe calea tradițională, la tribunal deoarece, dacă se înțeleg perfect asupra tuturor aspectelor pe care desfacerea căsătoriei le presupune, inclusiv în ceea ce privește numele pe care fiecare soț îl va purta după căsătorie, locul unde vor sta locui copiii și care este programul de vizitare al acestora, pe cuantumul pensiei de întreținere ce urmează a fi plătite, nu mai este nevoie nici măcar de avocat.
Adăugați la aceasta și faptul că atunci când se divorțează la notar există intimitate, nefiind o înfățișare care se se desfășoare în mod public în ochii tuturor ca la judecătorie, iar câștigul în materie de timp este indubitabil.
Dezavantajele unui divorț pe cale administrativă, la primărie
Un divorț notarial este și o cale bună pentru acei soți care se înțeleg și au copii minori, dar care nu pot merge la primărie pentru a divorța pe cale administrativă, deoarece acolo nu se primesc decât cuplurile din căsnicia cărora nu au rezultat copii.
Întotdeauna este de preferat ca să apelăm la un notar, chiar și în situația în care nu există copii minori din căsătorie naturali sau adoptați, deoarece un notar are o atitudine mult mai apropiată de către clienți ce i se adresează, comparativ cu un funcționar de stare civilă care în cele mai multe cazuri este extrem de scorțos și nu arată niciun pic de empatie față de solicitanții serviciului respectiv.
Unde te poți adresa pentru a divorța în București?
Indiferent de sectorul în care locuiești, poți apela cu încredere la:
Biroul individual notarial "LOREDANA BÎRZU”
Bucureşti, Şos. Nicolae Titulescu nr.48, parter, sector 1
Tel. 031-4053980
Email notar: [email protected]