Editura Librex lansează „Meditații” – o capodoperă de filosofie atemporală

„Meditații”, de Marcus Aurelius „Meditații”, de Marcus Aurelius

Editura Librex continuă seria lansărilor de carte „pentru suflet și minte” cu una dintre cele mai așteptate capodopere de filisofie atemporală care vă poate schimba viața.


„Meditații”, de Marcus Aurelius, este una dintre cele mai faimoase și mai influente cărți din lume, scrisă de împăratul roman recunoscut pentru stilul său de a transforma cuvintele în opere de artă și de a transmite emoții indiferent de subiectul abordat.


Marcus Aurelius (121-180 d.Hr.), unul dintre cei mai puternici oameni care au trăit vreodată, inspiră și instruiește prin calmul său și prin faptul că recunoaște fără să clipească dificultățile elementare ale vieții umane, punând accentul pe căutarea păcii interioare și a certitudinii etice într-o lume aparent haotică.


În fața suferințelor care stau la baza vieții, durere, pierdere și a inevitabilei morți, Aurelius recomandă o detașare stoică față de lucrurile care nu pot fi controlate și o concentrare asupra voinței și percepției proprii. O carte de filosofie de viață atemporală, accesibilă, care la final vă oferă cu siguranță fraze sau o replici ce vă vor fi de ajutor în situații neplăcute.


Marcus Aurelius (Marcus Aurelius Antoninus Augustus) este cunoscut atât ca împărat al Romei, cât și ca filosof stoic. S-a născut la Roma, la 26 aprilie 121 p. Chr., într-o familie senatorială de origine hispanică, a fost adoptat de viitorul împărat Antoninus Pius, la cererea împăratului Hadrian. A primit o educație aleasă, studiind retorica cu Marcus Cornelius Fronto și Herodes Atticus și filosofia cu Quintus Iunius Rusticus, Apollonius din Calcedonia și Sextus din Cheroneea.


Domnia sa este marcată de un șir de catastrofe (ciumă, inundații, cutremure), dar și de numeroase războaie, purtate cu succes; în plan militar, Marcus Aurelius s-a îngrijit să respingă atacurile dușmanilor Romei de la granițele imperiului, în special în Orient și pe Dunăre, continuând politica defensivă inițiată de Hadrian. A murit la 17 martie 180 p. Chr., de ciumă, se pare, la Sirmium sau la Vindobona (Viena de azi). Este ultimul din seria „celor cinci împărați buni".


Marcus Aurelius și-a expus ideile ca filosof stoic, în lucrarea ,,Ta eis heauton'' (Meditații), scrisă în limba greacă – una dintre pietrele de temelie ale canonului literar și filosofic. Învățăturile sale au un caracter moral și aplicabilitate practică, fiind o serie de „exerciții spirituale" prin intermediul cărora omul poate dobândi cumpătarea, virtutea și liniștea lăuntrică în fața încercărilor vieții.


Marcus Aurelius a vândut sute de mii de exemplare de cărți datorită modului de scriere și mesajului transmis.

Cartea “Meditații”, de Marcus Aurelius este disponibilă în librării și pe https://www.librex.ro/.



De 12 ani ai liber la citit pe librex.ro!