Editura SIGMA lanseaza cartea “Antologie lirică a Cenaclului și Revistei Literare Mărțișor”

Editura SIGMA lansează miercuri, 19 noiembrie 2014 volumul “Antologie lirică a Cenaclului și Revistei Literare Mărțișor”. Lansarea va avea loc în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2014, în Sala Cupola de la Romexpo de la ora 17.00.

Timp de douăzeci și cinci de ani de activitate literară au fost sădite între coperțile revistei “Mărțișor” împreună cu imagini bine conturate ale scriitorilor, descoperind multe dintre tainele meșteșugului scrisului prin propriile dezvăluiri ale acestora. este o culegere de lucrări ale elevilor și absolvenților talentați din Scoala Gimnazială “Petre Ghelmez” din București. Mulți dintre aceștia și-au construit cariere de succes de-a lungul timpului, fiind acum o parte dintre ei medici, ingineri, doctori, jurnaliști, sau chiar profesori universitari în România sau în străinătate.

“Antologie lirică a Cenaclului și Revistei Literare Mărțișor” surprine, așadar, prin diversitatea tematică, prin preocupările și cunoașterea unei lumi de dincolo de ei. Creațiile lor nu sunt preluate din diferite surse moderne ci sunt rodul muncii lor, al taletului și al seriozității de a aborda cele mai sensibile noțiuni ale vârstei copilăriei. Stilul de creație al operelor lirice abordate este diferit, simțindu-se, la cei mai tineri, o accentuată notă de reinventare a noțiunilor abstracte existente în multitudinea de termeni neologigi din manualele școlare. Așadar, cartea definește un univers liric cald, radios sau auster, în primele lor contacte cu realitatea imediată.

În lucrare sunt prezente mărturisirile poetului Petre Ghelmez, patronul școlii, cel care a sprijinit de la început nașterea ideii de revistă literară, ale graficianului Constantin Baciu, cel care a oferit revistelor o parte din creațiile sale, ale criticului literar Mircea Zaciu, surprins de prezența insolită literară a acestor elevi în contextul actual, ale profesoarei Margareta Labiș, o statornică prietenă a elevilor, ale muzeografilor Aurel Ciulei și Eugenia Oprescu, prin care universul arghezian se întregește în conștiința copiilor, ale scriitorului Baruțu T. Arghezi, uimit și sensibilizat, în aceeași măsură de aceste talente prin care se cultivă, cu grijă, limba română, ale jurnalistului Benone Neagoe, prezent în făurirea multor numere din Mărțișor, cât și prin cei doi copii ai săi Cătălin și Cristian, acum prezenți în lumea literară, ale jurnalistului Nicușor Gliga, statornic prieten al Mărțișorului, prietenie consolidată prin cele trei fiice ale sale Teodora, Ioana și Smaranda, prezente prin creațiile lor în multe numere ale revistei Mărțișor.

Se face simțită prezența discretă a rebusistului Mihai Zgubea, statornic prieten al copiilor, cel care a adus în școală primele noțiuni de învățare a rebusului. Antologia cuprine o legătură extraordinară între artiștii consacrați și cei care fac primii pași spre cunoaștere, spre creația propriu-zisă. Antologia are meritul de a pune în paginile sale desenele unei eleve extrem de sensibile și talenate, acum economist, Alina Zgubea, fiica rebusistului Mihai Zgubea. Meritul acestei minunate fete este ca, de-a lungul celor douzeci și cinci de ani, a continuat munca de creație, îmbogățind paginile revistei cu desene de o rară frumusețe. Revista cuprine și desenele lui Bogdan Alexandru Ungureanu, cel care și-a făcut debutul în televiziune și prin care a fost posibilă prezența în Școala Gimnazială “Petre Ghelmez”a lui Alexandru Mironov, sau prin intermediul căruia s-a reușit un interviu, cu totul de excepție, a poetei Ana Blandiana. Printre prietenii Mărțișorului se numără și artiștii plastici Etel și Silviu Băiaș, a poetului Nicolae Dragoș, a actriței Mariana Cercel. Cred că unul dintre cele mai impresionante autografe este acela al actriței Adela Mărculescu, cunoscută , de fapt, nu numai prin talentul deosebit, cât și prin felul de a se apleca spre frumusețea copilăriei.

Antologia este o lecție de viață. Cei mari vin spre cei mici, iar cei mici, ajunși adulți, îi răsplătesc, cu recunoștință pe cei care i-au inspirat și încurajat.

Despre Editura SIGMA

Înființată  în 1990, Editura SIGMA, la mai bine de 21 ani de activitate, dă proba maturității sale. Mărturie stă evoluția sa pe piața editorială românească. Pornind inițial unidirecțional, cu o producție de carte centrată pe domeniul matematicii școlare, Editura SIGMA și-a diversificat, în timp, direcțiile de manifestare. Centrul de interes a rămas cartea școlară, intențiile noastre fiind de susținere și promovare în învățămantul românesc.

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2014, Editura SIGMA va susține două lansări de carte: “Însemnări volatile” de Mihai Cezar Popescu și “Antologie lirică a Cenaclului și Revistei Literare Mărțișor” a Școlii Gimnaziale “Petre Ghelmez”.

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/555485057918389/?source=1&sid_create=2386060589

Informații de contact

Nume Companie

Editura SIGMA

Persoana de contact

Bianca Macovei, PR Manager

Telefon

0756.712.804/ 0747.07.56.19

E-mail