Mecanicii auto au cele mai multe locuri disponibile în învățământul profesional
Bucuresti, 03.06.2015: Numărul locurilor alocate pentru școlile profesionale cu durată de 3 ani, în anul de școlarizare 2015-2016, a crescut cu 2.400 de locuri față de anul anterior, până la 38.158, potrivit datelor Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT). În ultimii ani, învățământul profesional a cunoscut o dezvoltare continuă pe măsură ce cererea de meseriași pe piața muncii a urmat o pantă ascendentă.
„Școlile profesionale le oferă elevilor oportunități reale de inserare pe piața muncii. De aceea, ne bucurăm să constatăm un interes în creștere al elevilor pentru calificările profesionale, în concordanță cu cererea tot mai mare din partea companiilor pentru meseriași bine pregătiți. Elevii au posibilitatea să-și aleagă dintr-o paletă largă de meserii și, pe parcursul școlii, să se pregătească în domeniile cerute pe piața muncii. De asemenea, vedem că tot mai multe companii se implică să-și formeze specialiștii în timpul școlii astfel încât să pregătim personal calificat pentru toate meseriile de care avem nevoie în viaţa noastră de zi cu zi: mecanic auto, zugrav sau croitor”, a declarat Măriuca Talpeș, membru al Coaliției pentru Dezvoltarea României.
Cele mai multe clase: mecanică, turism și industria textilă
Dintr-un total de 1.376 de clase disponibile, cele mai multe locuri sunt în zona de Nord-Est a României, 325 de clase a 8.862 de locuri, și zona de Nord-Vest cu 219 clase și 6.082 de locuri.
Mecanica este domeniul de pregătire cu cele mai multe locuri alocate, respectiv 523 de clase și 14.617 de locuri, urmat de turism și alimentație 4.600 de locuri, industria textilă și pielărie cu 3.801 de locuri și construcții, instalații și lucrări publice cu 2.378 de locuri.
Ca și anul trecut, oferta cea mai mare este pentru calificări profesionale precum mecanică auto cu 6.435 de locuri, confecționer produse textile cu 3.411 de locuri, ospătar (chelner) cu 2.466 de locuri, mecanic agricol cu 1.400 de locuri, urmat de calificarea brutar - patiser - preparator produse făinoase și bucătar, fiecare cu câte 1.284, respectiv 1.298 de locuri.
Despre Coaliția pentru Dezvoltarea României
Coaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, informală, care reunește organizații reprezentantive ale mediului de afaceri din România și care promovează consultarea prin dialog transparent și consistent între autorități și comunitatea de afaceri. Obiectivul central al Coaliției este acela de a fi un partener activ pentru Guvernul și Parlamentul României în procesul de consultare și de adoptare a legislației cu impact în activitatea economică din România.
Coaliția este alcătuită din reprezentanți ai mediului de afaceri din România, precum Camera de Comerț Americană - AmCham, Asociația Oamenilor de Afaceri (AOAR), Consiliul Investitorilor Străini - FIC, Fundaţia Romanian Business Leaders-FRBL, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), precum și alte camere de comerț bilaterale sau reprezentanțe comerciale ale unor state membre UE, din SUA și Canada.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Adriana Roșoga
Media Manager, Corporate Division
Email: [email protected]
Telefon: +40 742 100 646